Het jaarlijkse modemoment in Antwerpen was opnieuw een feest van ultracreativiteit

Afgelopen weekend kwamen meer dan 5000 modeprofessionals en -liefhebbers van over de hele wereld naar Antwerpen om de afgestudeerden van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te ontdekken, naast verschillende alumni van de academie die exposeerden in de stad en het MoMu. ​ ​ ​ ​

offSHOW 2024 - installation by Florentina Leitner © Robin Joris Dullers
offSHOW 2024 - installation by Florentina Leitner © Robin Joris Dullers

Elk jaar is de afstudeershow van de modestudenten aan de gerenommeerde Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen een hoogtepunt in de agenda van modeprofessionals en -liefhebbers uit België en daarbuiten. Elk jaar zijn er in dezelfde periode ook meer en meer mode-installaties en tentoonstellingen te zien in Antwerpen. ​


offSHOW 2024

offSHOW is de jaarlijkse tentoonstelling waar een geselecteerde groep mode-alumni van de Antwerpse academie hun installaties presenteren. offSHOW wordt gecureerd door Brandon Wen, creatief directeur van de academie, en georganiseerd door Flanders DC met de steun van de Stad Antwerpen.

Voor deze editie waren Alise Anna Dzirniece, Florentina Leitner, REantwerp (met Tim Van Steenbergen en Ruth Goossens) en NONSTOP WORLDWIDE (met Yentsé) uitgenodigd om hun werk te presenteren in de Office Baroque gallery. ​

Alise Anna Dzirniece ​
Alise Anna Dzirniece komt oorspronkelijk uit Letland, uit de buitenwijken van Riga, en studeerde in 2022 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Florentina Leitner
De Oostenrijkse modeontwerpster Florentina Leitner lanceerde haar gelijknamige label in 2021 nadat ze afstudeerde aan de academie en kort voor Dries Van Noten had gewerkt. Florentina, nu gevestigd in Antwerpen, laat zich inspireren door sterke vrouwelijke personages en staat bekend om haar kleurrijke prints, innovatieve textielcombinaties, 3D-bloemen en statement accessoires.

NONSTOP WORLDWIDE (met Yentsé)

NONSTOP WORLDWIDE is een nieuw seizoensoverstijgend modelabel voor de moderne globalist, opgericht door Yentsé JIN die in 2021 afstudeerde aan de academy. Geïnspireerd door UNIVERSALITEIT, het hoge tempo en de diversiteit van mode over de hele wereld, is NSWW hier om de codes en conventies binnen de mode-industrie te doorbreken, door nieuwe ontwerpen uit te brengen die gebaseerd zijn op drops in plaats van modeseizoenen, in een fluïditeit die noch mannelijk noch vrouwelijk is.

REantwerp (met Tim Van Steenbergen) ​
In 2023 richtten de Belgische ontwerper Tim Van Steenbergen, journaliste Ruth Goossens en vzw Gatam, REantwerp op, het atelier waar vluchtelingen high-end mode-items creëren van deadstock materialen en gerecycleerd textiel van Belgische ontwerpers en textielbedrijven.

Geleid door GATAM vzw werkt het atelier met de ambachten en verhalen van vluchtelingen en geeft het hen zo erkenning en een toekomst in de maatschappij, terwijl ze de garderobes verrijken.

Meer photo's van de offSHOW expo: https://press.flandersdc.be/media/album/27008
Meer photo's van het opening event: https://press.flandersdc.be/media/album/27006
Meer photo's van de opening drink: https://press.flandersdc.be/media/album/27007


MoMu

MoMu, het Antwerpse Modemuseum, herbergt de grootste collectie hedendaagse Belgische mode ter wereld. Veel bezoekers kwamen vorige week langs voor de huidige tentoonstelling die het oeuvre van de Belgische fotograaf Willy Vanderperre verkent. Zijn ​ werk verschijnt in tijdschriften als AnOther Magazine, iD, Vogue en W Magazine.

De tentoonstelling laat zien hoe Vanderperre's fascinatie voor jeugd al bijna drie decennia een motiverende kracht is. Het overzicht van zijn fotografische praktijk verkent de evolutie van zijn beeldtaal, evenals de jaren van samenwerking met Olivier Rizzo en Raf Simons.

Sinds kort kan het publiek in MoMu ook de pop-up 'DO NOTHING CLUB' bezichtigen, een installatie van de Belgisch modeontwerper en alumnus van de Antwerpse academie Meryll Rogge samen met de Zwitserse kunstenaar Beni Bischof.

Op zaterdag konden bezoekers ook een talk van Meryll Rogge met de Britse journaliste Danielle Radocjin bijwonen. ​ ​

Voor meer info over MoMu: WILLY VANDERPERRE prints, films, a rave and more... / MoMu - Fashion Museum Antwerp


EXPO & SHOW 2024

Op vrijdag en zaterdag trok het publiek naar de scheldeoever voor een bezoek aan de Waagnatie, het toneel van de gerenommeerde afstudeershow die de academie jaarlijks organiseert en waarin alle studenten een moment krijgen om hun talent te laten zien.

De inzet, artisticiteit en creativiteit van de studenten in combinatie met de scenografie en choreografie van de modeshow maakten het wederom een onvergetelijke ervaring.

Dit jaar waren er 18 masterstudenten. In deze uitzonderlijk grote klas zaten ook vijf Belgische studenten: Pommie Dierick, Guilaume Gossen, Sofia Rodriguez Rodriguez, Gabrielle Swarcenberg en Margot Verstuyft.

Zaterdag exposeerden de 18 masterstudenten hun afstudeercollecties via prachtige installaties in de academie voor jury, pers en publiek.

Voor meer info over de master studenten, de video-opname van de SHOW: SHOW 2024 | AP School Of Arts

Meer info en foto's worden ook hier toegevoegd.


Stefan Ceunen

Stefan Ceunen

Lead communications & PR manager, Flanders DC

Bijkomende contacten:

Meer info of foto's van MoMu: David Flamée David.Flamee@momu.be
Meer info of foto's van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten: Mia Prce mia.prce@ap.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be