Belgium is Design presenteert 13 ontwerpers op Milan Design Week 2023.

Voor de 15de keer zal een Belgische delegatie aanwezig zijn op de SaloneSatellite, het gedeelte voor jonge ontwerpers binnen de Salone del Mobile.Milano, wereldwijd de grootste beurs voor interieurontwerpers.

Van 18 tot 23 april zullen designprofessionals uit de hele wereld terug neerstijken in Milaan. Belgium is Design, het samenwerkingsverband tussen de drie organisaties uit onze verschillende landsdelen die de designsector promoten, zal er opnieuw een collectieve stand presenteren met 13 zorgvuldig geselecteerde jonge ontwerpers die de rijkdom, diversiteit en creativiteit van onze sector weerspiegelen.

Van geweven textiel tot kostbare houtsoorten, van marmerresten tot staal: traditionele crafts gaan hier hand in hand met industriële technieken. Het is alsof de sector behoefte had aan een hybride ontwerp, zowel menselijker als poëtischer. Afgestudeerd aan de grote Belgische designscholen en meestal ook met een schat aan buitenlandse ervaring, zullen deze 13 talenten de confrontatie aangaan met de realiteit van een markt die diepgaande veranderingen ondergaat, een markt waar het proces - het "maken" - opnieuw centraal staat. Deze jonge generatie ontwerpers keert dan ook terug naar kleine series en op maat gemaakte producten.

De Belgium is Design delegatie voor SaloneSatellite 23 ©Sam Gilbert
De Belgium is Design delegatie voor SaloneSatellite 23 ©Sam Gilbert

De 13 deelnemers zijn: Ahokpe + Chatelin, COSEINCORSO, Emma Terweduwe, Esther De Vos, Fersasos, Joe Sterck, Mahaut Van Peel, Manuel Leromain, Marianne De Cock, Misses Brown, Not A Desk, Studio Matta en Studio Tim Somers.

1. AHOKPE + CHATELIN

Ahokpe + Chatelin is een Brusselse studio voor textielonderzoek en -productie, opgericht door Estelle Chatelin en Georges Ahokpe. Het duo bestaat uit een textielontwerpster en een textielwever, en opent de dialoog tussen Benin en België. Ze presenteren er o.a. hun Ku do azò, een hangmat ontworpen voor Europese interieurs.

2. COSEINCORSO ​

COSEINCORSO is een multidisciplinaire ontwerpstudio opgericht door Marzia Cerio en Marwann Frikach. Hun aanpak focust op het herintroduceren van poëzie in het productieproces alsook op het benadrukken van de culturele context waarin de objecten gemaakt worden. Voor hun eerste collectie richtten de ontwerpers zich op aspecten van isolement, eenvoudige levensstijlen en onze relatie met de natuur en spiritualiteit.

3. EMMA TERWEDUWE ​

Emma Terweduwe is een Belgische textielontwerpster gespecialiseerd in jacquard weven. Haar stukken zijn luxueus en expressief en combineren natuurlijke, duurzame materialen en kleurrijk grafisch design met haar proces van het vervilten van geweven stoffen. Emma’s tactiele werken leveren een kritiek op onze digitaal en visueel gedomineerde maatschappij, die het zichtbare steeds boven het tastbare plaatst.

4. ESTHER DE VOS ​

Esther De Vos combineert staal vaak met andere materialen zoals figuurglas of textiel. Haar ontwerpen stralen eenvoud uit en combineren ruwe materialen binnen een structuur van architecturale lijnen. Esther bedenkt, schetst, last en maakt haar eigen ontwerpen tot unieke afgewerkte stukken.

5. FERSASOS ​

Fersasos is een ontwerpstudio gespecialiseerd in het creëren van high-end verlichtingsontwerpen voor residentiële, commerciële en publieke ruimtes. Opgericht door Pauline Vercammen uit Gent, creëert Fersasos met een team van gepassioneerde en getalenteerde ontwerpers unieke, innovatieve en luxueuze verlichtingsproducten vol aandacht voor detail en materiaal.

6. JOE STERCK ​

Joe Sterck is een ontwerper die opereert op het snijvlak tussen meubel en sculptuur. Met zijn experimentele aanpak stelt hij de regels en tendensen omtrent hedendaags design in vraag en verkent hij de grenzen van het functionele. ​
De Speculum-tafel is een reactie op hedendaagse ontwerpen die louter conceptueel en niet meer functioneel zijn. Het ontwerp kan dienen als aluminium tafel en als ​ reflecterend sculpturaal object.

7. MAHAUT VAN PEEL ​ ​

Mahaut Van Peel behaalde haar master textielontwerp aan de ENSAV - La Cambre en werkte in een leerweverij voor de luxemarkt. Vandaag heeft ze haar eigen atelier in het Brusselse. Ze beschouwt haar werk als een experimenteel laboratorium in de zoektocht naar nieuwe elementen, kleurbronnen, texturen en technieken. Vandaag gebruikt Van Peel resten van marmerfabrikant Van Den Weghe. Marmer wordt gebonden met composiet en andere materialen zoals hout, metaal, glas tot unieke terrazzo-objecten.

8. MANUEL LEROMAIN ​

De textielontwerper Manuel Leromain studeerde af aan ENSAV - La Cambre en knipt, lijmt en assembleert passioneel vormen en kleuren tot een uniek en inspirerend universum, refererend aan de molen waarin hij opgroeide. Het resultaat is een reeks veelkleurige wandkleden in jacquardweefsel, tapijten en schilderijen.

9. MARIANNE DE COCK ​

MARIANNE staat voor meubel en objectontwerp dat sterk focust op materie en vorm. Het ontwerp en prototype-proces komen vanuit dezelfde hand. De materialen waar ze mee ​ werkt zijn voornamelijk hout en meer specifiek fineer dat ze op innovatieve manier in hedendaagse interieurs toepast. ​
De Fold-serie bestaat uit objecten waarin vorm en materiaalgebruik in elkaars verlengde liggen. De serie is vervaardigd uit Lariks fineer waarbij intarsia of inlegwerk op een vernieuwde manier wordt gebruikt.

10. MISSES BROWN ​

Misses Brown is het geesteskind van tweelingzussen Ke-Ola en Kimoura. Na elk een eigen pad te hebben bewandeld, beseften ze dat het samenbrengen van hun kennis een sterkte kon zijn. Vandaag produceren ze diverse ontwerpen die architectuur, design en het humane samenbrengen.
De Henri-stoel is geïnspireerd door de techniek van het leerlooien en het aanspannen van rijzadels. De zitting wordt over het frame gespannen en vastgehouden door lederen riemen. Hierdoor zijn er geen blinde bevestigingen en krijgt de stoel een puur en eerlijk karakter.

11. NOT A DESK

“Ik heb uit ervaring begrepen dat werken met uitzicht helpt om je focus terug te vinden.” Andreas de Smedt werkte 3 jaar als ingenieur in grote open ruimtes voordat hij zijn eigen project, Not A Desk, begon uit de ambitie om zijn ideale kantoor te ontwerpen. Zich bewust van de individuele behoeften van ieder, ontwierp Andreas een flexibel en mobiel meubel dat de hele dag door in elke ruimte gebruikt kan worden.

12. ​ STUDIO MATTA

Studio Matta is een ontwerpstudio vol passie voor materialen en tactiliteit. Eva De Smet & Jan Vandekerckhove ontwerpen interieurs, meubilair en objecten met een grote ​ joie-de-vivre. Ze streven naar imperfecte en tijdloze schoonheid. ​
Narcissus is een spiegel die door zijn organische vorm en ruwe materiaal zowel vrouwelijk als mannelijk oogt. Doordat delen van het staal tot een bepaald niveau zijn gepolijst, toont Narcissus een vluchtige reflectie die ruimte laat voor imperfectie en verbeelding.

13. STUDIO TIM SOMERS ​ ​ ​ ​ ​

Studio Tim Somers is een meubelstudio die zich richt op het creëren van unieke en handgemaakte stukken. Alle projecten worden gemaakt met veel aandacht voor precisie en passie, wat resulteert in een duurzaam eindresultaat. ​
Piédestal is een verzameling van verschillende sokkels. Elk object is ontstaan uit verschillende houtbewerkingstechnieken en ontworpen met als doel een eigen identiteit en functie te creëren.

Praktische info

18 — 23.04.2023

Fiera Milano, Rho ​
SaloneSatellite
Pavilion 13-15
Belgium is Design / Stand D13-E08 ​

Meer info

Het persdossier en beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar via https://www.belgiumisdesign.be/press

Over Belgium is Design

Belgium is Design is een initiatief van Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie-Bruxelles-Design-Mode (WBDM), en promoot de Belgische designsector in binnen en buitenland. ​
https://www.belgiumisdesign.be/


Stefan Ceunen

Stefan Ceunen

Lead communications & PR manager, Flanders DC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be