Skip to Content

Creative Ville is officieel geopend

600 creatieve ondernemers verzamelen in Gent

Deze middag opende de Gentse eerste schepen Matthias De Clercq officieel Creative Ville, in de Eskimofabriek in Gent. Dit congres van Flanders DC draait helemaal rond ondernemerschap in de creatieve industrieën. Minister-president Kris Peeters zal op het event straks aankondigen dat er een versterkte dialoog met de sector komt. Er wordt ook 2 miljoen euro uitgetrokken om starters in de creatieve sector te begeleiden.

Voor het eerst vindt in Vlaanderen een groot congres plaats voor ondernemers in de creatieve industrieën. De Gentse Eskimofabriek werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Creative Ville. Het was drummen om binnen te geraken: de beschikbare tickets waren in een mum van tijd de deur uit en Creative Ville was dus volledig uitverkocht.

Gastvrouw Mieke Dobbels verwelkomde Dirk Wynants, ontwerper en CEO van het wereldwijd gereputeerde Extremis, die de spits mocht afbijten. Zijn verhaal is er één van internationaal ondernemerschap met een duidelijke visie.
Ook de ondernemersverhalen van Leen Gysen (I-Parc), DJ Bobby Ewing, Murielle Scherre (La Fille d'O) en Tony Le Duc konden het publiek boeien.

Rode draad door al de verhalen is dat de creatieve industrieën een eigen, zakelijke logica hebben.

Pascal Cools, directeur van Flanders DC, benadrukte nog eens het belang van deze conferentie. "Concrete ervaringen en adviezen van collega creatieve ondernemers worden sterk gewaardeerd. Voorbeelden en rolmodellen zijn belangrijk. En we willen creatieven sensibiliseren om meer oog te hebben voor de zakelijke kant van hun activiteit. Voor velen is dat een heikel punt."
Parallel liepen ook al een aantal workshops, van time management en pitching tot het aannemen van de eerste werknemer.

Na 16 uur gaat het tweede deel van start met lezingen van Nico Vandevelde (Hotel Hungaria), Valentijn Destoop (Little Miss Robot), Bruno Van Gils (Café Costume) en Delphine Deceuninck en Bart Cobbaert (DENC Studio).

Om 18 uur is het de beurt aan keynote sprekers Jens Mortier (Mortier Brigade) en Tom Van Dyck (Toespijs). Minister-president Kris Peeters geeft de slottoespraak. Met zijn komst wil hij het belang dat hij hecht aan de creatieve industrieën in de verf zetten. "De creatieve sectoren zijn erg belangrijk voor onze economie en voor de concurrentiepositie van Vlaanderen. Ze draaien een omzet van 23,9 miljard euro en realiseren een toegevoegde waarde van 7 miljard euro. We zijn grootexporteurs van talent, kennis en vakmanschap," liet de minister-president vooraf weten.

Daarom wil de minister-president de dialoog met de sector versterken. Voortaan zal het Overleg Creatieve Industrieën (OCI), dat onder coördinatie van Flanders DC de sector verenigde, erkend worden als een officiële gesprekspartner van het Vlaamse economisch beleid. Flanders DC zal trouwens een grote rol spelen in de initiatieven voor starters in de creatieve industrieën waarvoor de minister-president 2 miljoen euro uittrekt.

Contacteer ons
Trui Moerkerke Flanders DC
Trui Moerkerke Flanders DC
Over Flanders DC

Flanders DC, of voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector. Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming. Return on Creativity; daar staan wij voor.

Flanders DC
Diestsevest 76 - 3000 Leuven
Fosbury & Sons — Mechelsesteenweg 271, 1.1, 2000 Antwerpen
Ravensteingalerij 38 - 1000 Brussel