De designklas van 2025: dit zijn de ​ beste afstudeerprojecten volgens Flanders DC.

Eind juni studeerden heel wat studenten in de verschillende designopleidingen in Vlaanderen af. Van een AI-kledingcoach over een brailleprinter tot een zetel die stress reduceert: designcentrum Flanders DC verzamelde de beste afstudeerprojecten van deze nieuwe generatie ontwerpers.

Een overzicht binnen zes designcategoriëen:

1. Visual & graphic design

Met de Braillr van Eleni De Brandt-Van Rumst kan je braille typen. Het toestel laat toe makkelijk woorden te vormen en te drukken in allerhande papier- en kartonsoorten. Zo kunnen verpakkingen en kaarten met braillestickers gelabeld worden. Het toestel draagt bij aan de inclusie van mensen met een visuele beperking in de maatschappij en kan gebruikt worden door mensen met en zonder kennis van braille.


CAPSUL® doet niets, maar toch werkt het. Janne Monard creëerde een fictief merk voor placebo-pillen tegen mentale ‘first-world problems’ zoals fomo en ochtendhumeur. Het is precies wat het bekritiseert: een perfect verpakte oplossing voor niets. Het speelt in op de kracht van geloofwaardige branding en het placebo-effect, en laat ons stilstaan bij hoe makkelijk we ons laten beïnvloeden door branding in ons koopgedrag. 

 

Wanneer jongeren shoppen, kopen ze vaak variaties op wat ze reeds in hun kast hebben hangen, wat zorgt voor keuzestress, schuldgevoel en mentale onrust. Nena Van den Bergh wil een nieuwe categorie Kledingbalans toevoegen aan de app Gezondheid van Apple, waarbij AI via je fotoalbum automatisch herkent wat je draagt, en je een analyse geeft van je kledingkeuzes en aankopen. Zo ontdek je wat er in je kast hangt, hoe je ermee kunt experimenteren, en hoe je gericht kan aanvullen, zodat je beter koopt.

2. Interieur, meubel & space

Satori van Koen Looman is ontworpen om stress te verminderen. De hoge rug biedt bescherming en geborgenheid, terwijl de lagere zijde openheid en ademruimte creëert. Deze balans tussen open en gesloten nodigt uit tot ontspanning. Alleen zitten geeft ruimte voor rust. Samen zitten brengt mensen dichter bij elkaar en stimuleert troostende aanraking. Zo ondersteunt de stoel zowel individuele verwerking als gedeelde verbondenheid.

 

Moet het verkondigen van je mening altijd gemakkelijk zijn? Weerwoord van Brecht Beddeleem biedt een podium dat de spreker juist uitdaagt. De verteller staat centraal en hoort elk woord met 110 milliseconden vertraging via het meubel terug. Hierdoor wordt de spreker zijn eigen criticus. De vertraging kan vloeiend spreken lastig maken, maar voor mensen die stotteren heeft deze vertraagde auditieve feedback het omgekeerde effect. 

 

Op vraag van Toerisme Rupelstreek ontwikkelden de postgraduaatstudenten(*) Space and service design van de Thomas More Mechelen Hogeschool een toekomstvisie voor een meesterswoning in Noeveren als belevingscentrum dat toerisme, erfgoed en lokale identiteit verenigt. De locatie, genesteld tussen historische baksteenovens en de groene oevers van de Rupel, moet uitgroeien tot een warme, duurzame ontmoetingsplek waar bezoekers en bewoners samenkomen rond gedeelde verhalen, lokale geschiedenis en natuurbeleving.

* Annelien Verbiest, Mohammadreza Abbasi, Dihn Nguyen, Diletta Marrama, Natt Wiriya-Akaradecha, Mariia Holota, Elnaz Khajooeinasab, Xi He, Kato Thys, Zahra Sadat Kamooneh, Celine Poon, Yoni Thierens, Femke Christien, Yuna Dhadamus, Kaat Longin, Minne Donné, Carla González

3. Juweelontwerp en edelsmeedkunst

Hoe kan een eeuwenoude ambacht zoals mandenvlechten relevant blijven? Met From rhythm to replica combineert Judith De Keyser traditionele vlechttechnieken met hedendaagse materialen zoals elektriciteitskabels en 3D-printerdraad. Zo onderzoekt ze de spanning tussen ambacht en technologie, en geeft ze nieuwe waarde aan handgemaakt werk in een digitale tijd. 

 

IN-SPANNING van Sarah Nicolaï onderzoekt spanning als een zoektocht naar een rustpunt. Het is een spel tussen balans en onbalans. Door te experimenteren met materialen onder fysieke druk ontstond een eigen materialenwoordenschat. De sieraden nodigen dragers uit deel te nemen aan dit spanningsveld: ze worden gesprekspartners die het onzichtbare tastbaar maken.

4. Keramiek

De beelden uit het project Het ei van Indira Nunes Dos Santos zijn ontstaan uit een terugkeer naar ambacht. Indira hanteerde de draaitechniek om delen te draaien die ze assembleerde tot figuren. Ze raakte geïnspireerd door archetypische vormen zoals het ei en de lingamsteen. 

5. Productdesign

Unit C15 iis een modulaire buitenkeuken ontwikkeld door Fien Coolman voor Sistem. De zoektocht naar de juiste materialen leidde naar gebrande kurk, dat zeer weerbestendig en duurzaam is, en ook warmte en textuur biedt. De kurk functioneert als een bouwblok, aangevuld met standaardonderdelen zoals de roosters en verbindingselementen. Het ontwerp is vrij te configureren door de klant.

 

Ark Wildlife Care van Victor Cornoedus is een modulair en schaalbaar zorgsysteem dat fysieke zorgkooien combineert met slimme monitoring. De kooien zijn ergonomisch, hygiënisch, snel aanpasbaar aan diverse diersoorten én eenvoudig te verplaatsen of stapelen. Daarnaast registreert een digitaal platform zorgtaken en diergegevens, waardoor fouten worden vermeden en verzorgers overzicht houden.

 

Depressie treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen, maar bestaande behandelingen helpen slechts een minderheid van de patiënten. Rune Vandekerckhove ontwikkelde samen met UGent en medtech-startup van Laís Boralli Razza B.stim, een betaalbaar, gebruiksvriendelijk hersenstimulatieapparaat voor gepersonaliseerde thuisbehandeling van depressie. Het combineert wetenschappelijk onderzoek met ontwerp om geestelijke gezondheidszorg toegankelijker en effectiever te maken.

6. Textielontwerp

Met Woekeren onderzocht Irene Raeymaekers naar ‘de beweeglijke structuur die zich doorheen haar groeien steeds meer met haar omgeving verbindt’. De rol van ‘woekeren’ is beweeglijk en vormloos. Vervormingen ontstaan door het trekken en duwen binnenin het textiel, waarbij verschillende draden en texturen de vorm ondersteunen. Wat doorheen het viltproces ontstaat, beschouwt Irene als momentopnames van woekeren, aangezien het woekeren nooit stopt. 

 

In Waar elke draad zorg draagt van Fleur Triest worden textielrestanten van de straat verzameld en hersteld als een teken van zorg. De objecten dragen een eigen ziel en nodigen uit tot vertragen en verbinden. Door alternatieve reparatietechnieken krijgt elk stuk een uniek herstel en nieuwe waarde. Door het proces van verzamelen, wassen en archiveren ontstaat een narratief van zorg, herstel en waardering in een wereld die steeds sneller consumeert. 


Volledig overzicht: https://www.flandersdc.be/nl/magazine/afstudeerprojecten-2025 Contacteer ons voor meer informatie of fotomateriaal.

Stefan Ceunen

Stefan Ceunen

Lead PR & Communications Manager, Flanders DC

 

 


 


​ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be