De winnaars van de Belgian Fashion Awards 2021 zijn gekend.
Na een jaar afwezigheid zijn de Belgian Fashion Awards terug van weggeweest. Voor de vierde keer al worden tijdens een feestelijke avond in de Handelsbeurs van Antwerpen tal van Belgische ontwerpers en mensen uit de mode industrie in de bloemen gezet. Grote winnaar van de avond is Walter Van Beirendonck die met de prijs van de jury ging lopen. De Belgian Fashion Awards worden georganiseerd door Flanders DC, MAD Brussels, Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM), Knack Weekend en Le Vif Weekend.
Als afsluiter van de succesvolle en uitverkochte Fashion Talks georganiseerd door Flanders DC, worden donderdag 25 november voor de vierde keer de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Deze werden destijds in het leven geroepen om de Belgische modescène in de schijnwerpers te plaatsen. Niet alleen wordt er gevierd, er wordt ook aandacht geschonken aan wie achter de schermen werkt en er wordt een podium gegeven aan minder gekende namen en nieuw talent.
Een veertienkoppige internationale jury deelde onder leiding van juryvoorzitter Chris Dercon, die aan het hoofd staat van de Grand Palais in Parijs, maar liefst zeven prijzen uit. Naast de Belgische kunsthistoricus zaten o.m. ook modeontwerper Christian Wijnants (BE), Pascale Mussard (FR) en Vena Brykalin van Vogue Ukraine in de jury. De awards zelf zijn dit jaar een creatie van de Antwerpse ontwerper en keramist Wouter Hoste. Elke winnaar ontvangt een uniek exemplaar.
De Jury Prize gaat dit jaar naar modeontwerper Walter Van Beirendonck. De internationale jury prees de Belgische ontwerper voor zijn invloedrijke en maatschappelijke bijdrages die hij in zijn ontwerpen vertaalt. Zijn invloed rijkt over generaties heen.
“Walter Van Beirendonck spreekt een internationaal publiek aan. Vooral zijn standpunten over politiek, gender en gelijkheid wist hij ook in Covid-tijden een stem te geven via zijn ontwerpen. De laatste twee jaar was hij meer dan ooit présent op de internationale scène,” aldus het oordeel van de jury.
De prijs van de Designer of the Year gaat naar de 38-jarige Belg Nicolas Di Felice, de nieuwe man bij het Franse modehuis Courrèges. Na zijn studies aan La Cambre in Brussel deed hij ervaring op onder Nicolas Ghesquière bij Balenciaga en Louis Vuitton. Zijn eerste herfst-winter collectie werd internationaal op applaus onthaald.
De jury loofde hem voor het “onwaarschijnlijke en dappere werk dat hij de laatste twee jaar leverde. Het is niet eenvoudig een huis met een sterke stempel over te nemen en een eigen twist te geven.”
De jonge modeontwerpster Meryll Rogge krijgt de Emerging Talent of the Year prijs omwille van haar esthetische en uitdagende manier van werken. Het oordeel van de jury was unaniem :
“Het is lang geleden dat we zo een succesverhaal zagen voor iemand zo jong. Niet alleen heeft ze nu al een duidelijke signatuur, ze blijft zichzelf uitdagen.”
Naast een geldprijs van 5.000 euro, koopt het Mode en Kantmuseum van Brussel een silhouette van haar aan voor hun vaste collectie.
De Belgische art director, stylist en fotograaf Benoit Bethume wordt bekroond met de prijs van de Professional of the Year.
“Naast zijn creatieve bijdrage, is hij een van de zeldzame kritische stemmen in de mode industrie,” aldus de jury.
Voor het eerst wordt ook een Changemaker uit de mode-industrie gevierd. Deze categorie werd in het leven geroepen om een stem te geven aan iemand die de industrie op een innoverende manier beïnvloedt. Die eer valt Resortecs te beurt. Het jonge Brusselse bedrijf tracht haar steentje bij te dragen aan een wereld die nood heeft aan innovatieve oplossingen. Dat doen ze door het recyclageproces op een industriële manier aan te pakken en dit o.m. door middel van de ontwikkeling van een hoogtechnologisch en gemakkelijk te recycleren garen.
Het Luikse modemerk Imprévu, opgericht door Justine God in 2016, gaat met de publieksprijs voor Fashion Brand of the Year lopen. Lili Schreiber, die eerder dit jaar haar master diploma aan het Brusselse instituut La Cambre behaalde, wordt bekroond met de prijs voor Promising Graduate. En tot slot wint het modelabel Bernadette de UPR prize van het gelijknamige PR- en communicatiebureau. Zij mogen een jaar lang op hun professionele back-up rekenen.
Alle winnaars op een rijtje
- The Jury Prize 2021: Walter Van Beirendonck
- Designer of the Year 2021 : Nicolas Di Felice
- Professional of the Year 2021 : Benoit Bethume
- Changemaker of the Year 2021 : Resortecs
- Emerging talent of the Year 2021 & Prijs van het Mode & Kant Museum, Brussel : Meryll Rogge
- Most Promising Graduate 2021 : Lili Schreiber
- Fashion Brand of the Year 2021, publieksprijs : Imprevu
- Belgian Fashion Awards x UPR prize : Bernadette
De internationale jury
- Chris Dercon (BE), voorzitter van de Réunion des musées nationaux-Grand Palais, Parijs
- Giancarlo Angeletti (BE), oprichter en eigenaar VIER Antwerp
- Vena Brykalin (UA), art director Vogue Ukraine
- Serge Carreira, hoofd Emerging Brands Initiative, Fédération de la Haute Couture et de la Mode
- Eve Demoen (BE), curator Modemuseum, Hasselt
- Elisa De Wyngaert (BE), curator MOMU, Antwerpen
- Angelo Flaccavento (IT), freelance modejournalist voor o.m. Business Of Fashion
- Catherine Gauthier (BE), curator Mode & Kantmuseum, Brussel
- Alex Keller (DE), ex-CEO Jil Sander, commercieel directeur Balenciaga en Martin Margiela
- Christopher Morency (CAN), editorial directorHighSnobiety
- Pascale Mussard (FR), voorzitter Festival de Hyères
- Guillaume Steinmetz (FR), oprichter The Broken Arm, Parijs
- Marie-Hélène Vanderborght (BE), journalist C’est du Belge, RTBF
- Christian Wijnants (BE), modeontwerper & winnaar BFA Designer of the Year 2019
Over de Belgian Fashion Awards
De Belgian Fashion Awards worden sinds 2017 jaarlijks georganiseerd door de organisaties Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM), en de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend. Deze awards werden in het leven geroepen om zowel in binnen- als buitenland de reputatie, de creativiteit en diversiteit van Belgische mode in de schijnwerpers te zetten. Hierbij willen we ook aandacht schenken aan wie achter de schermen werkt en een podium geven aan minder gekende namen en nieuw talent. Jaarlijks zijn de awards een momentum om Belgische mode te vieren, elkaar te ontmoeten en de banden binnen de hele creatieve sector aan te scherpen. Naast surrealistisch, bescheiden, hardwerkend, avant-garde en no-nonsense, tonen de organisators dat Belgische mode ook staat voor onafhankelijkheid, persoonlijkheid en duurzaamheid. Bij de Belgian Fashion Awards geven we de anders zo bescheiden Belgische modesector een stem. www.belgianfashionwards.be
Contact
Stefan Ceunen
Beeldmateriaal
Extra beeldmateriaal van de winnaars is te vinden via volgende link.