De winnaars van de Henry van de Velde Awards 22 zijn gekend

De jury koos 3 winnaars binnen de categorieën Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat en Spaces. U ontdekt hen op de gloednieuwe Henry van de Velde website waarop een overzicht van maar liefst 28 jaar designprijzen in kaart gebracht werd!

Al 28 jaar zetten de Henry van de Velde Awards producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. De Henry van de Velde Awards 22 klokt af op een recordaantal inzendingen. De jury doorploegde 435 inzendingen en kwam tot een rangschikking van 3 winnaars per categorie. Van serious game over handgeweven tapijten tot een gloednieuw braille alfabet: het winnaarsoverzicht is een staalkaart van vernieuwend, kwalitatief en inspirerend design. Tijdens de uitreiking van de Henry van de Velde Awards op 8 februari in BOZAR, komen we te weten wie per categorie met de Gold, Silver en Bronze Award naar huis gaat. Ook de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public Gold Awards worden dan bekend gemaakt.

Zoals elk jaar betekenen de Henry van de Velde Awards een kroon op het werk van ontwerpers en bedrijven of organisaties die design op een slimme manier integreren in hun onderneming. Welke projecten kwamen dit jaar in het rijke Vlaamse designlandschap bovendrijven? Flanders DC stelde een gevarieerde professionele jury samen die 3 winnaars in 9 categorieën weerhielden. Er zijn dit jaar een aantal nieuwe categorieën die meteen op een mooie oogst aan inzendingen konden rekenen. Ook de prijzen zelf zijn vernieuwd: zo zijn er niet alleen Gold award winnaars maar reikt de jury per categorie ook een Silver en Bronze award uit.

Op nu kan het publiek mee bepalen welke inzending de Public award wegkaapt. Stemmen kan online via henryvandevelde.be vanaf 16 november tot en met 23 december 2021.

Hier zijn ze dan ... de Henry van de Velde Awards 22 winnaars

Hieronder vindt u een overzicht van de winnaars in alfabetische volgorde. Tijdens de uitreiking van de Henry van de Velde Awards 22 op 8 februari in BOZAR, kom je te weten wie met de Gold, Silver en Bronze Award naar huis gaat. Ook de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public Gold Awards worden dan bekend gemaakt.

Business Innovation

12 Work van Studio Dott. voor Stad Mechelen

Met 12 Work wil de stad Mechelen zowel expliciete als impliciete drempels in het recruteringsproces wegwerken. Dankzij een doorgedreven service design aanpak wordt elke stap in het parcours van zowel de werkzoekende als de onderneming onderzocht om zoveel mogelijk onzekerheden weg te nemen.

Batterij Inzamel Recipiënten van Pars Pro Toto voor Bebat

Een aantal slimme ingrepen maakte de inzamelketen van batterijen zowel op het inzamelpunt zelf als tijdens het transport en de stockage een pak veiliger. Een reeks nieuwe recipiënten maakt het inzamelproces van batterijen veiliger en slimmer. Stalen vaten, een slim transportdeksel en een actief Internet of Things (IOT) gestuurd monitoringssysteem zorgen voor een geoptimaliseerd ophalingssysteem.

Morphemat van Voxdale voor Ergotrics

De Morphemat® is een medisch hulpmiddel waarmee zorgverleners Intensive Care Unit patiënten tot 150 kg moeiteloos vanuit ruglig in een stabiele zijligging kunnen tillen. Morphemat® minimaliseert zowel de werktijd als de fysieke belasting van de zorgverlener.

Consumer

Åska Bike van Achilles Design voor Åska Bike

Åska is de “real deal” op vlak van duurzaamheid. Een lange levensduur, lokale productie en een Europese toeleveringsketen waren een must, wat resulteerde in een baanbrekende productietechnologie, productarchitectuur en design.

Minze Dairy Pod van Minze Health

De Minze Diary Pod is een medisch toestel dat patiënten helpt bij het bijhouden van een plasdagboek voor de diagnose en opvolging van urologische problemen. Het hand-held en ergonomisch reservoir meet automatisch het volume en tijdstip van elke plas en stuurt het in real time door naar de uroloog.

OYO Baby Monitor van Pars Pro Toto voor QLEVR

De OYO Smart Baby Monitor is een slimme monitor die mee waakt over pasgeborenen en peuters. De monitor volgt onder meer het ademhalingsritme, de temperatuur en lichaamspositie van het kind en toont deze data in real-time in de OYO app.

Crafts

Bite Me van Sam Druant 

Met haar werk brengt Sam een gesprek op gang over hoe vrouwen gepercipieerd worden - de male gaze - en de heersende binaire hiërarchische opposities. Met een achtergrond in illustratie combineert Sam verschillende textieltechnieken zoals tuften, weven, breien en borduren. Door de in de Westerse cultuur ingebedde verhalen te actualiseren, verandert Sam op een speelse en ironische manier het dominante narratief.

Kontour van Pinkoliv

In plaats van volledig nieuwe zadels in omloop te brengen, renoveert en optimaliseert Kontour oude(re) zadels en geeft de fietser zo niet alleen een functioneel zadel maar ook zijn emotionele waarde terug. Kontour combineert traditionele technieken voor leerbewerking met rapid prototyping technieken zoals lasersnijden en 3D printen van elastische inserts.

Woven Connection van Delphine Cobbaert

Delphine ontwikkelde Woven Connection vanuit een concrete vraag om verschillende afmetingen van tapijten te produceren. Elk ontwerp van Delphine start met een draad van verschillende kleuren, texturen en hoogwaardige natuurlijke materialen (wol, mohair, vlas, katoen en jute) die ze met de hand tot verschillende stukken weeft en nadien aan elkaar hecht met haar eigen ontwikkelde borduurtechniek. Draad voor draad worden haar tapijten op maat geweven tot een uniek ambachtelijk tapijt om te bewaren en te koesteren. 

Design Research

Braille meets Emoticons van Walda Verbaenen

In dit typografisch experiment ontwerpt Walda een aantal emoticons ter aanvulling op het Braille-alfabet. Braille Dingbats visualiseert de 22 meest gebruikte emoticons voor blinden en slechtzienden en slaat een brug naar een visuele taal voor slechtzienden.

Ecology of Colour van Laboratorium, Heleen Sintobin en Maria Boto

In het onderzoek Ecology of Colours staan nieuwe applicaties en technieken binnen traditionele kleurproductie centraal. Ecology of colour ontwikkelt enerzijds duurzaam ecologische inkten, gemaakt door pigmenten uit microalgae. Anderzijds analyseert en ontwikkelt het onderzoek een ecologisch en duurzaam kleurenpalet van structurele kleuren.

Exploded View van Biobased Creations/ Stichting Nieuwe Helden voor Dutch Design Foundation/ The Embassy of Circular & Biobased Building

The Exploded View Materials & Methods is het resultaat van een meerjarig onderzoeksprogramma waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers samen op zoek gaan naar duurzame antwoorden op de ​ bouwopgave waar Nederland momenteel voor staat. Aan de hand van de metafoor van een huis materialiseert The Exploded View haar visie op betaalbare, duurzame en circulaire woningen uit biogebaseerde materialen.

Environment

Biodiversiteit in bos, stad en tuin van Utilise Objects voor Wood Design

Utilise Objects gaat op zoek naar esthetische oplossingen voor dood hout die door de jaren heen zullen afbreken en opnieuw voeding zullen zijn voor de natuur. Die oplossingen zijn er niet alleen voor natuurgebieden maar ook voor onze geürbaniseerde leefwereld. 

Materialisme met Emotie van ONBETAALBAAR

Elk product dat ONBETAALBAAR ontwikkelt, vertelt een eigen verhaal en biedt een zo ecologisch mogelijk antwoord op een concrete vraag. ONBETAALBAAR realiseert interieurprojecten bij zowel particulieren als bedrijven; in private en publieke ruimtes en werkt daarvoor samen met andere makers en designers, maar ook met lokale producenten en sociale maatwerkbedrijven.

ONTketen van Livable Platform (Sep Verboom) voor Circular Matters

Binnen het project ONTketen bundelen cleantech start-up Circular Matters, ontwerpplatform Livable en sociaal economiebedrijf Pro Natura de krachten om maatschappelijke problemen te tackelen. Samen met enkele productiepartners en ontwerpers zoekt het ONTketen team naar manieren om het door Circular Matters ontwikkelde biopolymeer om te zetten in toepassingen/producten met reële marktwaarde.

Digital Product

BabelAR van Thomas Meynen (LUCA School of Arts Gent) en Wim Forceville

BabelAR is een multilinguïstisch puzzel-avontuur in Augmented Reality (AR). Dankzij hun taalkennis en door slim samen te werken, moeten kinderen het kleine wezentje Babelar de weg naar huis doen vinden. De game leert kinderen tussen 7 en 12 de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt het taal- en cultuurbewustzijn.

Digiphy van Lowie Vermeersch voor Granstudio

De Digiphy is een Mixed Reality ontwerp- en communicatie-instrument dat Granstudio ontwierp om de automotive industrie verder te digitaliseren zowel in het ontwerp- als het reviewproces. Het combineert Virtual Reality met een fysieke drager en is daardoor multi-inzetbaar en zeer efficiënt.

Silver van Create.eu voor Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, UGent

Create.eu ontwikkelde Silver, een mobiele serious game die zich richt op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren tussen 12-16 jaar. In Silver volgen jongeren een personage op een fictief festival. Op basis van de keuzes die je als speler maakt doorheen de game, wordt de koers van het verhaal aangepast. ​ 

Graphics

The Icon Project van Kern 02 voor Cisco Systems

Grafisch bureau Kern02 ontwikkelde een reeks eenvoudige iconen voor IT gigant Cisco die op de aansluitingen van hun producten worden aangebracht. De stijl van de iconen werd bewust sober, eenvoudig en abstract gehouden. De grafisch consistente stijl van de iconen groeide intussen uit tot de corporate product iconenstijl van Cisco. 

The Poster House Campaign van Klaas Verplancke voor Poster House New York

Klaas Verplancke ontwierp illustraties en animaties voor een publieke communicatie campagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House museum in New York, na de eerste Covid-19 lock down in 2020. De ontwerpen verschenen op alle 1800 digitale billboards in de straten van New York, inclusief de schermen op Time Square en aan de Lincoln Tunnel.

Huisstijl GUM van Pjotr voor het GUM (Gents Universiteitsmuseum)

De stijl die Pjotr voor GUM ontwikkelde, is uitnodigend en toegankelijk en bevat referenties naar wetenschappelijke elementen. Het beeldconcept bestaat uit een reeks collages op basis van foto’s of scans van objecten uit de rijke collectie van het museum. Op deze manier ontstaan nieuwe, poëtische, soms bevreemdende beelden, waarin steeds elementen terug te vinden zijn uit de kasten van het museum. De stijl omvat folders, affiches, visitekaartjes en vindt ook zijn weg naar de museumshop in de vorm van postkaarten, potloden, gommen en tote-bags.

Habitat

Inti van Kristof Pycke voor Kreon

Kreon Inti geeft de lichtontwerper een instrument om zonder overbodige “ruis” met één enkele downlight verschillende sferen in de architectuur te creëren. Vanuit één lichtpunt worden twee verschillende lichtpatronen gecombineerd: gerichte puntverlichting en diffuse verlichting.

Space-R van Roel Vandebeek voor AVC Gemino 

Space-R is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. Het systeem groeit mee met het gebouw, biedt de architect een circulaire langetermijnoplossing en zorgt voor een grote vereenvoudiging van productie-, logistieke en plaatsingsprocessen.

Gradient Rug van Emma Terweduwe

Gradient is een multifunctioneel jacquard geweven en vervilt tapijt, gemaakt uit merino wol, mohair, linnen en katoen uit deadstock gerecupereerd. De combinatie van technieken, die zowel industrieel als handmatig zijn, laat de tactiele kwaliteiten van deze natuurlijke materialen optimaal tot hun recht komen.

Spaces

Muziekcentrum De Bijloke van DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects, Studio Helder, Onbetaalbaar voor Muziekcentrum De Bijloke 

DRDH Architects combineert in de vernieuwde concertzaal en de foyers van De Bijloke de kwaliteiten van de originele ruimte met de akoestische troeven van hedendaagse concertzalen. Ze werkten daarvoor samen met jonge kunstenaars zoals o.a. Studio Helder en La Gadoue om zoveel mogelijk originele elementen te recycleren en een nieuwe bestemming te geven.

Scenographies van decoratelier Jozef Wouters voor Damaged Goods

Modular Gaze is een modulair tribunesysteem dat steeds opnieuw ingezet kan worden voor verschillende projecten of opdrachtgevers die een (publieke) ruimte willen transformeren. Het geeft een antwoord op de urgente vraag vanuit de (podium)kunsten- en eventsector naar alternatieve theaterruimtes.

Tunneltaal van Studio Manon voor de gemeente Rotselaar

Manon Lambeens betrok zoveel mogelijk lokale jongeren in haar onderzoek om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. De tunnel vormt een metafoor voor de tijd waarin het onderzoek verwezenlijkt werd: verbinden en verlichten in sociaal moeilijke tijden.

Stemmen voor de Public Gold Award

Ook dit jaar zal het publiek bepalen welke inzending de Public Gold Award wegkaapt. Stemmen kan online via henryvandevelde.be vanaf 16 november tot en met 23 december 2021.

Uitreiking en expo

De feestelijke ceremonie van de Henry van de Velde Awards 22 gaat door op 8 februari 2022 in BOZAR. Daar zal per categorie bekend gemaakt worden wie de Gold, Silver en Bronze Award mee naar huis neemt. Ook de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public Gold Awards worden dan bekend gemaakt.

Alle winnaars krijgen een plaats in de Henry van de Velde Awards 22 tentoonstelling die van 9 februari tot en met 10 april 2022 in BOZAR loopt. De tentoonstelling zal gratis toegankelijk zijn.

Over de Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks door Flanders DC uitgereikt en betekenen al sinds 1994 een vaste waarde in het designlandschap. Dit jaar worden de awards mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze partners: Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO), Paleis voor Schone Kunsten/BOZAR, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Bokrijk, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), en Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur.

Uitgebreide informatie over de awards, de winnaars en de juryleden is te vinden via https://www.henryvandevelde.be/

Meer info

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

[email protected]

www.flandersdc.be