Deze 20 design- en modetalenten gaan het helemaal maken in 2023!
De '20 to watch'-lijst van Flanders DC
In het overzicht '20 to watch' presenteert Flanders DC 10 opkomende talenten uit de designsector en 10 veelbelovende talenten uit de mode. Maak kennis met twintig ontwerpers die een of enkele jaren geleden hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld en waarvan Flanders DC gelooft dat ze het in de nabije toekomst nog veel verder zullen schoppen.
1. Meubel- en interieurontwerper Amber Dewaele
Als kind was Amber Dewaele voortdurend bezig met het herinrichten van haar kamer. Haar liefde voor meubilair vertaalde zich een studie productontwikkeling. Hoewel ze voor haar poëtische ontwerpen vaak van een verhaal vertrekt, vormt het onderzoek naar materialiteit haar voornaamste drijfveer.
2. Modeontwerper Aysegül Öz
Aysegül Öz zit in haar master mode aan KASK Gent, maar toont nu al een enorm potentieel. Met haar chique avondkleding is ze een meester in drapages en eert ze haar Turkse roots.
3. Charlotte de Geyter van modelabel Bernadette
Samen met haar moeder Bernadette de Geyter verovert ontwerpster Charlotte de Geyter de wereld met het luxelabel Bernadette. De allergrootste (e-)boetieks – van Net-A-Porter tot Harrods – springen voor hun elegante avondkleding met een romantische toets. Een enorme prestatie voor een Antwerps merk dat amper drie jaar bestaat en intussen ook tableware maakt.
4. Productdesigner Bertrand Lejoly
Achttien jaar lang werkte Bertrand Lejoly voor andere ontwerpers. Hij leerde o.a. de kneepjes van het vak als Head of Product Design bij Vincent van Duysen. Sinds hij in 2021 zijn eigen studio in Antwerpen oprichtte, heeft hij onder meer voor Zanotta en Serax ontworpen. Zijn werk voor Duravit werd in 2022 verschillende keren beloond met een award, o.a. met twee German Design Awards en een Red Dot Award.
5. Deborah Bloemen van juwelenlabel Echo Shawna
Echo Shawna is het passieproject van Deborah Bloemen, in het dagelijks leven co-founder en creative director van art studio UBER and KOSHER. Met haar handgemaakte juwelen van objets trouvés tilt ze upcycling naar een hoger niveau en bewandelt ze de slappe koord tussen high end en kitsch. De Nederlandse popster Sevdaliza en de Amerikaanse rapster Doja Cat kunnen het alvast smaken.
6. Joachim Froment van designlabel Futurewave
Samen met twee vennoten richtte Joachim Froment in 2020 Futurewave op. Intussen telt het team vijftien mensen en ontwerpen ze de meest uiteenlopende industriële producten, van sporthorloges over fietsen tot verlichting en meubilair.
7. Textielontwerpster Leda Devoldere
Na haar studies textiel aan het Gentse KASK bouwde Leda Devoldere een collectie uit onder de naam Atelier Leda, waarbij ze haar kleurrijke, geometrische universum naar verschillende dragers vertaalt. Ze brengt haar creaties in kleine oplages zelf aan de man.
8. Marc Pengel van modelabel Marc Martha
Hij is pas vorig jaar afgestudeerd aan de modeacademie van Antwerpen, maar nu al gooit Marc Pengel hoge ogen met zijn eigen label. Marc Martha is de ultieme synthese van zijn Caribische roots en de Europese cultuur.
9. Textielkunstenaar Marijke De Cock
Na haar afstuderen aan de Antwerpse modeacademie ging Marijke De Cock in 2003 aan de slag bij Dries Van Noten. Terwijl ze daar nog steeds halftijds juwelen ontwerpt, jaagt ze ondertussen ook haar eigen creatieve dromen na. Voor haar met glasparels geborduurde objecten ontvangt ze dit jaar een Henry van de Velde Award in de categorie Crafts.
10. Juwelenlabel Mass Lee
Met hun Antwerpse juwelenlabel Mass Lee slaan de Finse Josefine Mass en de Zuid-Koreaanse Dabin Lee een brug tussen kunst en mode. De inspiratie voor hun ambachtelijke creaties halen ze vooral uit hun cultuur, de natuur en de kunstgeschiedenis.
11. Modeontwerper Mattea La Rosa
Met zijn genderinclusieve ontwerpen die refereren naar de avant-gardistische mode uit de jaren tachtig scoort Matteo La Rosa hoge toppen. Tom Eerebout, de Vlaamse stylist van Lady Gaga, is fan. Na een paar seizoenen prêt-à-porter trekt La Rosa vandaag volop de kaart van couture.
12. Modeontwerpster Meryll Rogge
Ze verdiende haar strepen bij Marc Jacobs in New York en als hoofdontwerpster van Dries Van Noten, maar nu zet Meryll Rogge met haar gelijknamige label haar levenswerk neer. Haar energieke designs die vaak het midden houden tussen daywear en eveningwear slaan aan bij de allerbeste boetieks ter wereld. In 2021 won ze de Belgian Fashion Award voor emerging talent.
13. Modelabel Rosie Antwerp
Het in 2021 geboren label Rosie Antwerp is het geesteskind van twee Antwerpse zussen. Met haar elegante en speelse ontwerpen creëert ontwerpster Marie Martens, die in 2020 met veel lof afstudeerde aan de academie te Antwerpen, een uniek universum. Zus Ellen neemt vooral de zakelijke leiding op zich. Een droomcombinatie.
14. Grafisch ontwerper Sofie Deckers
Als kind van haar generatie kleurt Sofie Deckers buiten de strikte lijntjes van haar discipline. Naast haar toegepast werk als grafisch vormgever voor onder meer designlabel Volmaakt creëert ze artistiek werk waarin ze de ruimtelijkheid opzoekt.
15. Upcycling modebedrijf Studio Circulaire
Van onverkochte stock maakt Studio Circulaire nieuwe creaties. Valentine Tinchant is de designer, Antony Hartmann de bedenker en zaakvoerder. Hun upcyclingconcept bieden ze ook aan andere merken aan, zoals Essentiel Antwerp. Met één missie: Belgisch vakmanschap een boost geven en zoveel mogelijk naaisters in Belgische ateliers aan het werk zetten.
16. Meubelontwerper Thibeau Scarcériaux
Balancerend op de grens tussen kunst en design creëert Thibeau Scarcériaux poëtische objecten met een sterk verhaal. Daarmee wil hij gesprekken op gang brengen, taboes helpen doorbreken en zo zijn steentje tot een betere wereld bijdragen.
17. Grafisch ontwerper Victor Verhelst
Als kind van zijn generatie vertaalt grafisch ontwerper Victor Verhelst de constante beeldenstroom zowel inhoudelijk als esthetisch in zijn creaties. Met zijn kleurrijke universum wil hij mensen verwonderen, en een vleugje magie in hun leven brengen.
18. Meubelontwerper Wouter Persyn
Als architect, meubelontwerper en kunstenaar houdt Wouter Persyn veel balletjes tegelijk in de lucht. Tegelijk verleent die multidisciplinaire blik een rijkdom aan zijn ontwerpen. Zijn liefde voor meubilair is ingegeven door de innige verstrengeling tussen esthetiek, concept en functionaliteit.
19. Grafisch ontwerper Yanis Berrewaerts
Al tijdens zijn studies grafisch ontwerp aan de Antwerpse academie begon Yanis Berrewaerts freelance te werken. Nu hij anderhalf jaar is afgestudeerd, runt hij zijn eigen studio en onderzoekt hij de manier waarop we technologie kunnen inzetten om onszelf online te representeren.
20. Handtassenlabel Zarina Rouge
Van haar bijberoep maakte de Kazachstaans-Belgische ontwerpster Zarina Khassenova nog maar net haar hoofdberoep. Met de gesofisticeerde handtassen in vrolijke kleuren legt ze de lat hoog en wil ze met Zarina Rouge duurzaamheid aanbieden voor niet al te exorbitante prijzen.
Meer info over de 20 to watch vind je online (via flandersdc.be/20-to-watch) of in het nieuwe Flanders DC jaarmagazine (via flandersdc.be/jaarmagazine te bestellen of (enkel voor pers) via mail gratis op te vragen)
Stefan Ceunen