Dirk Wynants, Nathalie Van der Massen, Zaventem Ateliers en JUUNOO grote winnaars van de Henry van de Velde Awards 24! (EMBARGO T.E.M. 23.01.2024 22U00)

Op dinsdag 23 januari 2024, tijdens de 30ste editie van de Henry van de Velde Awards, werden door Flanders DC de Gold Awards uitgereikt voor de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM Award, Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public. ​

Opgelet: niemand van de winnaars, met uitzondering van de vier hoofdwinnaars (Lifetime Achievement, Young Talent, Company & Ecodesign by OVAM Award), is op de hoogte van hun prijs.

Reeds 30 jaar schenken de Henry van de Velde Awards erkenning aan producten, projecten, diensten en systemen van ontwerpers en bedrijven uit Vlaanderen. Deze onderscheidingen worden toegekend aan creaties die dankzij doordacht design een positieve en opmerkelijke impact hebben op onze economie, omgeving en samenleving. Jaarlijks worden deze gerenommeerde designprijzen uitgereikt door Flanders DC, waarmee ze hun status als de belangrijkste designonderscheidingen in België behouden. In deze 30ste editie vormen de geselecteerde winnaars een illustratie van het voortdurende streven naar innovatie in de wereld van design.

In november 2023 maakte Flanders DC de eerste Henry van de Velde Awards 24 winnaars bekend. Uit meer dan 200 unieke inzendingen, gingen er meer dan 100 door naar de tweede selectieronde. Daaruit selecteerde een professionele jury 27 winnaars, verdeeld over 9 categorieën. Op 23 januari 2024 werd in Bozar in Brussel per categorie de Henry van de Velde Gold Award Winner uitgereikt, samen met de awards voor Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM. Het publiek besliste ook mee en kon één van de 27 winnaars stemmen tot Public Award winnaar.

Dit zijn de 14 Henry van de Velde Gold Awards winnaars:

1. Lifetime Achievement Gold Award: Dirk Wynants

Dit jaar bekroont de jury ondernemer en ontwerper Dirk Wynants met de Lifetime Achievement Gold Award vanwege zijn gedurfde visie en impact op de designwereld. Daarenboven ook als drijvende kracht achter designmeubelbedrijf Extremis, dat een economisch succesverhaal is en uitblinkt in originaliteit en eenvoud, maar ook in functionaliteit en efficiëntie.

De professionele jury licht toe: "Hij is een pionier op vele vlakken en heeft Belgisch design mee op de kaart gezet, ver buiten onze landsgrenzen. Dirk is niet bang om te springen en verantwoordelijkheid op te nemen. Hij verbindt bovendien ontwerpers, voor wie hij een inspirerend voorbeeld is. Hij blijft zichzelf opnieuw uitvinden en evolueert mee met de uitdagingen van vandaag."

“Meer dan louter een andere vorm te bedenken, proberen we telkens met een compleet vernieuwend idee te komen” — Dirk Wynants, designer en CEO Extremis

Lees hier meer over Dirk Wynants.

2. Young Talent Gold Award: Nathalie Van der Massen

De jury reikt de Young Talent Award uit aan Nathalie Van der Massen, die als textieldesigner haar niche binnen de sector heeft gevonden. Ze wordt gewaardeerd omwille van de manier waarop ze, op een heel natuurlijke manier, de grens tussen kunst en design aftast. Nathalie maakt zowel uniek werk als stoffen voor de huiselijke sfeer. Ze werkt vaak met natuurlijke materialen en combineert industriële en ambachtelijke methodes. Daarnaast doet ze ook onderzoek op vlak van techniek en innovatie en is ze al enige tijd actief op internationaal vlak.

“Het zijn belevingen die me triggeren en inspireren. Wanneer ik ergens binnenkom, kan het licht dat naar binnen schijnt me oprecht blij maken.” — Nathalie Van der Massen, textieldesigner

Lees hier meer over Nathalie Van der Massen.

3. Company Gold Award: Zaventem Ateliers

De jury reikt de Company Award uit aan Zaventem Ateliers, omwille van het verbindende karakter en de impact op de ontwerpwereld. Het bedrijf, dat geleid wordt door Lionel Jadot, fungeert als collectief waarbij het de designcommunity bij elkaar brengt en kansen creëert voor ontwerpers. Zaventem Ateliers gaat met andere woorden veel verder dan de verhuur van ateliers. Het bewerkstelligt een ecosysteem en doet ‘business’ op een andere manier, door samen te werken en te delen.

“Zaventem Ateliers is altijd een project geweest om een gemeenschap op te bouwen, een project dat in veel opzichten zowel filosofisch als politiek is.” — Lionel Jadot, interieurarchitect en oprichter Zaventem Ateliers

Lees hier meer over Zaventem Ateliers.

4. Ecodesign by OVAM Gold Award: JUUNOO

De jury reikt de Ecodesign by OVAM Award uit aan JUUNOO, het modulaire wandsysteem dat bestaat uit in de hoogte verstelbare stalen modules. Door middel van een kliksysteem kunnen de wanden, die uit verschillende materialen kunnen bestaan, makkelijk verplaatst worden. Het bedrijf creëert daarmee een duurzame en ecologische impact in de bouw- en kantoormarkt. Het principe van circulair bouwen en inrichten krijgt op die manier een extra invulling en wordt breed uitgedragen door het team achter JUUNOO.

“Design kan een turbo zetten op duurzaamheid.” — ​ Chris Van de Voorde, CEO JUUNOO

Lees hier meer over JUUNOO.

5. Business Innovation Gold Award: S.P.A.T.

S.P.A.T. (Skin Prick Automated Test) is een medisch toestel dat huidpriktests uitvoert bij allergiepatiënten op een snellere en kostenefficiëntere manier. S.P.A.T. is ontworpen door Verhaert voor Hippo Dx.

Lees hier meer.

S.P.A.T.
S.P.A.T.

6. Consumer Gold Award: Loop Earplugs Engage

Loop Engage is de derde productfamilie van Loop Earplugs’ herbruikbare gehoorbescherming: oordopjes voor mensen die last hebben van geluidsovergevoeligheid, wat invloed kan hebben op hun mentale gezondheid.

Lees hier meer.

Loop Earplugs Engage
Loop Earplugs Engage

7. Crafts Gold Award: Robotische serendipiteit

Robotische serendipiteit stelt architecten in staat om de uitstraling van betonnen oppervlakken zelf te bepalen aan de hand van unieke en op maat gemaakte kartonpanelen. Robotische serendipiteit is ontwikkeld door Lie Bormans, DMOA architecten en Research[x]Design, Dep. Architectuur, KU Leuven.

Lees hier meer.

Robotische serendipiteit
Robotische serendipiteit

8. Design Research Gold Award: Atlas of Lost Finds

Atlas of Lost Finds is een onderzoeksproject ontstaan na de verwoestende brand in het Braziliaanse Nationaal Museum, waarbij 18 miljoen artefacten tot as werden herleid. Als digitale ‘geesten’ vormen 3D-scans geproduceerd vóór de brand nu een van de weinige overgebleven sporen. Het project brengt onderzoekers en makers samen om verloren artefacten nieuw leven in te blazen en ze een hedendaagse betekenis mee te geven. Atlas of Lost Finds werd ontwikkeld door Unfold.

Lees hier meer.

Atlas of Lost Finds - Marajoara
Atlas of Lost Finds - Marajoara

9. Digital Product Gold Award: Alcatraz - muziekbeleving in VR

Op het Alcatraz Metal Festival wordt de publieksbeleving in de moshpit tot bij rolstoelpatiënten gebracht door middel van een VR-bril. De virtuele muziekbeleving werd ontworpen door A Mad Production voor Alcatraz.

Lees hier meer.

Alcatraz
Alcatraz

10. Environment Gold Award: Fairbuds XL

Fairbuds XL is een modulaire hoofdtelefoon met ruisonderdrukking die ontworpen is om levenslang mee te gaan. Het toestel wordt eerlijk geproduceerd met gerecycleerde materialen en is nu ook e-waste-neutraal. Fairbuds XL werd ontworpen door Studio Dott voor Fairphone.

Lees hier meer.

Fairbuds XL
Fairbuds XL

11. Graphics Gold Award: Letters op maat

Erik Desombere ontwikkelde drie fonts, waarin mathematiek en systematiek een belangrijke rol spelen. De eerste in opdracht voor Greenconcepts, de tweede groeide uit het ontwerp voor het nieuwe logo van Sint Lucas Antwerpen en de derde is een reflectie ​ van een handmatig logo-ontwerp uit 1987 voor Industrimmo.

Lees hier meer.

Letters op maat
Letters op maat

12. Habitat Gold Award: MyGrid ModuleOne 

MyGrid ModuleOne™ werd ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar een slimme, bidirectionele thuisbatterij die zowel financieel als praktisch toegankelijker is voor de consument. 

Lees hier meer.

MyGrid ModuleOne™
MyGrid ModuleOne™

13. Spaces Gold Award: Circulaire bouwkit voor leeromgevingen

Circulaire bouwkit voor leeromgevingen is een levensechte simulatie en bouwkit om jongeren van tien tot veertien jaar warm te maken voor circulair en biobased bouwen. De bouwkit werd ontworpen door designbureau PG21 voor Kamp C (Provincie Antwerpen).

Lees hier meer.

Circulaire bouwkit voor leeromgevingen
Circulaire bouwkit voor leeromgevingen

14. Public Gold Award: Letters op maat

Het publiek kon via een online stemming hun favoriet voor de Public Award kiezen. De Public Gold Award ging ditmaal naar Letters op maat van Erik Desombere die drie fonts ontwikkelde waarin mathematiek en systematiek een belangrijke rol spelen.

De beelden van de uitreiking van de Henry van de Velde Awards 24 zijn vanaf dinsdag 23 januari 2024 22u00 beschikbaar hier. Via deze link zijn ook de beelden van het werk van alle winnaars beschikbaar.

Publicatie Henry van de Velde Awards 24

Op dinsdag 23 januari 2024 lanceert om 22u00 de Henry van de Velde Awards 24 publicatie. Vanaf dan kan er via deze link digitaal een exemplaar besteld worden aan € 10,- excl. verzendkosten (pers kan een gratis exemplaar aanvragen via ikram.annouri@flandersdc.be).

Naast een overzicht van alle winnaars en hun werk biedt de publicatie diepte-interviews met de vier hoofdwinnaars en een blik achter de schermen van het werk van de winnaars van de projectcategorieën. Bovendien bevat de publicatie een annex rond 30 jaar Henry van de Velde Awards met beeldmateriaal, weetjes en interviews. De rijk geïllustreerde publicatie (224 pagina's) is tweetalig (NL-EN) en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto.

Activiteiten Henry van de Velde Awards 24

 • Expo: hoofdwinnaars

met Dirk Wynants, Nathalie Van der Massen, Zaventem Ateliers en JUUNOO
Wanneer? 24 januari tot 25 februari 2024, DING Vitrine, Gent
Waar? Design Museum Gent

 • Mini-expo: <Elegy>

met Kexin Zhang
Wanneer? 24 januari tot 25 februari 2024
Waar? MoMu Antwerpen

 • Talks: Hoe design impact creëert

met JUUNOO, LABO RUIMTE, Robinetto, Studio Dott, Casper Van Herzele, MyGrid, Thomas More PG21, CIRCL, ACE Packaging en Michaël Kruijne
Wanneer? 29 februari 2024
Waar? Universiteit Antwerpen
OVAM - in samenwerking met Vlaamse Milieumaatschappij

 • Webinar: Design voor zorg

met Verhaert, Achilles Design, Alcatraz en Loop Earplugs
Wanneer? 6 maart 2024
Waar? digitaal

 • Talk: Over letters en typografie 

met Erik Desombere ​
Wanneer? 7 maart
Waar? De Winkelhaak, Antwerpen
In samenwerking met ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

 • Lab: Efficiënt samenwerken met opdrachtgevers

met Wisemen, Studio Dott, URA - Yves Malysse Kiki Verbeeck en Axelle Vertommen
Wanneer? 25 maart 2024 ​
Waar? Vitra Store, Antwerpen

 • Mini-expo: Tucumã

met Ysaline Ophoff (Atelier Balancê)
Wanneer? 27 april tot 26 mei 2024
Waar? MoMu Antwerpen

 • Webinar: Design en erfgoed

met CREATE.eu en Unfold
Wanneer? 2 mei 2024 ​
Waar? online

 • Talk: Dirk Wynants over de rol van de designer in de toekomst

Wanneer? 2 mei 2024
Waar? Buda Kitchen, Kortrijk
In samenwerking met Designregio Kortrijk

 • #HVDV24 x Let’s Talk Design

met Tim Bisschop, Leap Forward, Adriaan Van Leuven en Zaventem Ateliers
Wanneer? 16 mei 2024 ​
Waar? Design Museum Brussel 

 • Atelierbezoek: Nathalie Van der Massen

Wanneer? 1 juni 2024
Waar? Antwerpen

 • Talk: Hoe ambacht en robotica tot innovatie leidt

met Lie Bormans
Wanneer? 6 juni 2024 ​
Waar? Campus van het Vakmanschap, Genk
In samenwerking met Bokrijk

Volg de activiteiten hier.

Over de Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks door Flanders DC uitgereikt en betekenen al sinds 1994 een vaste waarde in het designlandschap. Dit jaar worden de awards mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze partners: Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO), Paleis voor Schone Kunsten/Bozar, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Bokrijk.

Uitgebreide informatie over de awards, de winnaars en de juryleden via www.henryvandevelde.be

De partners van de Henry van de Velde Awards

VLAIO, het aanspreekpunt voor alle ondernemers in Vlaanderen, stimuleert en ondersteunt innovatie en ondernemerschap en draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat.

Bozar biedt een programma van concerten en tentoonstellingen, met een aanbod waarin debatten, theater, film, literatuur en andere kunstvormen samensmelten.

OVAM zorgt dat we in Vlaanderen op een doordachte en milieubewuste manier omgaan met afval, materialen en bodem.

De Vlaamse Milieumaatschappij wil een positieve impact hebben op de Vlaamse leefomgeving en er mee voor zorgen dat die klimaatbestendig wordt.

VAKlab, het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap, inspireert en verbindt makers, designers en ondernemers. 

Contact

Stefan Ceunen

Stefan Ceunen

Lead communications & PR manager, Flanders DC

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be