Dit zijn de genomineerden voor de Belgian Fashion Awards 2019

De Belgian Fashion Awards zijn aan hun derde editie toe. De awards werden in het leven geroepen om zowel in binnen- als buitenland de reputatie, creativiteit en diversiteit van de Belgische mode in de schijnwerpers te zetten. Hierbij willen we ook aandacht schenken aan wie achter de schermen werkt en een podium geven aan minder gekende namen en nieuw talent. Jaarlijks zijn de awards een momentum om Belgische mode te vieren, elkaar te ontmoeten en de banden binnen de hele creatieve sector nauwer aan te halen. Naast surrealistisch, bescheiden, hardwerkend, avant-garde en no-nonsense, tonen we dat Belgische mode ook staat voor onafhankelijkheid, persoonlijkheid en duurzaamheid. Bij de Belgian Fashion Awards geven we de anders zo bescheiden modesector een stem.

De Belgian Fashion Awards worden georganiseerd door Knack en Le Vif Weekend, Flanders DC (Flanders District of Creativity), MAD - Home of Creators en WBDM (Wallonie-Bruxelles Design Mode).

Voor deze derde editie gingen we op zoek naar een gerenommeerde externe jury met wereldwijde kennis van de sector. Met klinkende namen zoals president van de jury Patrick Scallon, communications director bij Dries Van Noten, ontwerpers zoals Glenn Martens en Diane von Furstenberg, maar ook Elizabeth von der Goltz van Net-à-Porter en Christopher Morency van Highsnobiety noemen we maar enkele namen uit de indrukwekkende jury. Ontdek hier de volledige lijst.

De derde editie van de Belgian Fashion Awards vindt plaats op 21 november 2019, ​ in het kader van Fashion Talks, in de pas gerenoveerde Handelsbeurs in Antwerpen. Er worden opnieuw prijzen toegekend in zeven categorieën. Ontdek hier de genomineerden per award:

1. Designer of the year: Carine Gilson, Caroline Bosmans, Christian Wijnants, Olivier Theyskens, Wouters & Hendrix

2. Professional of the year: Benoît Béthume, Peter Philips, Pierre Debusschere, Tom Van Dorpe, uber and kosher

3. Entrepreneur of the year: Patrick Van Heurck & Frederik Vitré voor Bellerose, Inge Onsea & Esfan Eghtessadi voor Essentiel, Florence Cools en Artur Tadevosian, Sofie D’Hoore en Chantal Spaas, Valérie Berckmans 

4. Emerging talent of the year: Bernadette, Indee, Namacheko, Templa, Sara Levy

5. Fashion brand of the year is een publieksprijs waarvoor Belgische merken zich kandidaat kunnen stellen. Het grote publiek kan via www.belgianfashionawards.be VANAF VANDAAG zijn favoriet kiezen uit een finale selectie van 10 Belgische merken, nauwkeurig geselecteerd door de jury. Het merk met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Dit zijn de 10 geselecteerde merken: Arte, Bonjour Maurice, Façon Jacmin, Filles a Papa, Howlin, La Fille d’O, Léo, Natan, Mieke Dierckx, Snobe

6. Most promising graduate:

Quinten Mestdagh - Academy Antwerp
Bart Lapere - KASK Gent
Samuel Quertinmont - La Cambre
Maria Ossaba - SASK St Niklaas
Thurel Thonet - Helmo
Eve Delperdange - Francisco Ferrer
Dominique Rocour - Chateau Massart

7. The Jury Prize: Voor de juryprijs vinden er geen nominaties plaats. De jury beslist op basis van een groepsoverleg wie dit jaar de prijs wegkaapt.

Meer weten over de verschillende categorieën? Lees alle details op de vernieuwde Belgian Fashion Awards website.

 

Kanttekeningen bij de Awards:

“België heeft ontzettend veel talent voor en achter de schermen. Knack Weekend heeft de traditie dit onder de aandacht te brengen. We schrijven ook al jaren dat we bijzonder trots zijn op onze Belgische mode, maar met deze prijs, gedragen door de verschillende partners uit de sector willen we dat nog eens extra onderstrepen. Dat het nu ook een internationale jury is die de prijzen uitdeelt, geeft het extra cachet." Ruth Goossens, Knack Weekend.

“Zowel in het magazine als met verschillende events steunt Le Vif Weekend al ruim 35 jaar de jonge ontwerpers en de Belgische modesector. Sinds de lancering van het magazine is het steunen van onze Belgische avant-gardemode en de nieuwe talenten een van onze belangrijkste missies. Net als bij onze Designer of the Year award, willen we met deze Belgische modeprijzen het talent in de schijnwerpers zetten en hun meer zichtbaarheid geven." Delphine Kindermans, Le Vif Weekend.

“Deze derde editie van de Belgian Fashion Awards in Antwerpen geeft weer een uitzonderlijke blik op Belgisch ondernemerschap op topniveau. Ondernemen in de modesector is vandaag een nog grotere uitdaging dan ooit tevoren, zowel voor starters als voor gevestigde waarden, alsook voor de talrijke professionals die deze sector telt. Als ondersteunende organisatie wil MAD, samen met haar partners, de drijvende krachten achter die creativiteit een nationale erkenning geven. In onze dagelijkse werking maar ook via deze awardceremonie willen we het belang van een duurzaam en lokaal Belgisch modeproduct bekendmaken bij het grote publiek.” Elke Timmerman, MAD - Home of Creators.

 

Ann Claes, Senior Project Manager bij Flanders DC verklaart: “We werken met trots elk jaar aan een professionele aanpak van de Belgian Fashion Awards, dit jaar opnieuw in het kader van onze reeds gekende 'Fashion Talks'-conferentie. Zowel de context als de jury laten zien dat de awards aan belang en maturiteit winnen en dat we creativiteit en ondernemerschap hoog op de agenda blijven zetten binnen ons netwerk en daarbuiten, zowel vandaag als in de toekomst.”

“Door deze Belgian Fashion Awards mee te organiseren, wil Wallonie-Bruxelles Design Mode de reputatie en de internationale zichtbaarheid van zowel de sector als geheel als de talenten en hun unieke karakter versterken, ongeacht of ze nu werken als zelfstandige of binnen een groot huis.” Laure Capitani, WBDM.

 

Waar en wanneer :

De prijsuitreikingen vinden plaats op 21 november in de Handelsbeurs in Antwerpen, als afsluiter van de Fashion Talks, hét modeseminarie van België. Net zoals elke editie brengt Flanders DC een interessante mix van nationale en internationale sprekers. Dit keer maken ze de balans op: waar staat de sector vandaag en hoe maken we hem futureproof?

 

Contacten:

Voor Le Vif Weekend : delphine.kindermans@levif.be

Voor Knack Weekend : ruth.goossens@knack.be

Voor Flanders DC : ann.claes@flandersdc.be

Voor het MAD : alexandra.lambert@mad.brussels

Voor WBDM : laure.capitani@wbdm.be en d.lefebvre@wbi.be 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be