Dit zijn de winnaars van de Belgian Fashion Awards 2022!

Op donderdagavond 24 november zijn de winnaars van de Belgian Fashion Awards 2022 bekendgemaakt.

De Belgian Fashion Awards worden sinds 2017 georganiseerd door Flanders DC, MAD Brussels, Wallonie Bruxelles Design Mode en Weekend Knack/ Le Vif Weekend om de creativiteit en de diversiteit van het vele talent in de Belgische modesector in de kijker te zetten. Zo tonen we Belgische mode aan de wereld!

Een zorgvuldig geselecteerde internationale jury onder leiding van Vena Brykalin, fashion director Vogue Ukraine, kende de zeven felbegeerde awards toe. Donderdagavond ontvingen de winnaars dan hun award tijdens de feestelijke award ceremonie bij Mad Brussels. Alle winnaars op een rijtje:

1. Jury Prize: Stephanie D'heygere

De grote winnaar van de avond werd juwelenontwerpster Stephanie D'heygere, die de prijs van de jury kreeg. Na de oprichting van haar eigen gelijknamige sieraden- en accessoirelabel in 2018, verwierf ze al snel internationaal succes. De juryleden prezen haar genderinclusieve en originele ontwerpen die ze omschreven als surrealistisch en typisch Belgisch. 'Stephanie D'heygere verdient de Jury Prize omdat ze erin geslaagd is rond haar en haar merk een inclusieve gemeenschap op te bouwen. Telkens opnieuw verkiest ze kwaliteit boven kwantiteit.'

2. Designer of the Year: Glenn Martens

Glenn Martens, creatief directeur bij Diesel en Y/Project, mag zich nogmaals Designer of the Year 2022 noemen - in 2018 won hij ook al deze award. Het oordeel van de jury is unaniem: 'Glenn Martens is indrukwekkend. Zijn talent en invloedssfeer zijn al even indrukwekkend. Met Diesel, Y/Project en zijn haute-couturecollectie voor Jean-Paul Gaultier doet hij alles en dat doet hij goed. Zijn carrière is voorbeeldig, met continuïteit en een bereidheid om de regels te breken met als doel meer duurzaamheid, inclusiviteit, democratisering en vriendelijkheid.'

3. Emerging Talent of the Year: Florentina Leitner

De jonge modeontwerpster Florentina Leitner neemt de prijs Emerging Talent of the Year mee naar huis. In 2020 lanceerde Florentina Leitner haar gelijknamige label, gericht op de 'girly and fun' vrouw die houdt van bloemenprints met een twist, met andere woorden, een vrouw die net als zij 'van kunst en mode houdt'. Ze wordt door de jury geprezen voor haar visie op stijl, haar bereidheid om duurzaam te werken en de manier waarop ze in haar collecties upcycling toepast. Naast de award krijgt Florentina Leitner ook een geldprijs van 5000 euro en zal het Mode en Kantmuseum van Brussel een silhouette van haar aankopen voor hun collectie​.

4. Professional of the Year: Mous Lamrabat

De Belgisch-Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat wordt dit jaar bekroond tot Professional of the Year. De jury bewondert hem voor de manier waarop hij zijn Marokkaanse roots vermengd met de westerse wereld waarin hij opgroeide en waaruit een unieke visie op modefotografie voortkomt.

5. Changemaker of the Year: Ester Manas & Balthazar Delepierre

De award Changemaker of the Year gaat naar Ester Manas & Balthazar Delepierre, het duo achter het kledingmerk Ester Manas. Het label werd opgericht in 2019 en staat voor gedurfde collecties voor krachtige en levenslustige vrouwen. De jury heeft niets dan lovende woorden voor het duo: "Ester Manas is het perfecte voorbeeld van hoe een jong, onafhankelijk label een echte motor voor verandering kan zijn. De stem van Ester Manas en Balthazar Delepierre is relevant, krachtig, radicaal en compromisloos. Hun invloed is onmiskenbaar, ze zijn erin geslaagd de grenzen in de mode-industrie te verleggen."

6. Most Promising Graduate of the Year: Sebastian Van Canneyt

Sebastian Van Canneyt, die eerder dit jaar zijn masterdiploma behaalde aan het Gentse KASK, kreeg de Most Promising Graduate of the Year award. "We werden allemaal verleid door Sebastians conceptuele werk, door de twist in zijn kunstzinnige installatie van zijn afstudeercollectie en door zijn ironische en intelligente ontwerp en taalgebruik", aldus juryvoorzitter Venya Brykalin.

7. Brand of the Year: Xandres

De publieksprijs Brand of the Year gaat dit jaar naar het Belgische kledingmerk Xandres. Xandres laat vrouwen al meer dan 50 jaar stralen in verfijnde eenvoud. Effortless chic, geraffineerd, tijdloos maar verfrissend, ontworpen met uitgekiende details en een iconische kwaliteit. Als bedrijf zet Xandres ook steeds meer in op duurzaamheid. Belgische, duurzame mode om te koesteren, dus.

8. UPR prize: Rosie Antwerp

Het eigenzinnige Rosie Antwerp, opgericht in 2021 door de zussen Marie en Ellen Martens, wint dit jaar de UPR Prize van het gelijknamige PR- en communicatiebureau. De unieke kledingstukken en de herkenbare prints van Rosie Antwerp komen voort uit hun creatieve achtergrond, gezamenlijke passie en hun familieband. Het Antwerpse label mag dankzij deze prijs een jaar lang op professionele ondersteuning van UPR rekenen.

Samenvatting

  • Jury Prize: Stephanie D'Heygere
  • Designer of the Year: Glenn Martens 
  • Emerging Talent of the Year: Florentina Leitner
  • Professional of the Year: Mous Lamrabat
  • Changemaker of the Year: Ester Manas & Balthazar Delepierre
  • Most Promising Graduate of the Year: Sebastian Van Canneyt 
  • Brand of the Year: Xandres
  • UPR prize: Rosie Antwerp

De jury

In de jury zetelden onder andere Vena Brykalin, fashion director Vogue Ukraine, als president van de jury, naast fashion editor Aya Noël (BE), co-founder van UNRUN Elodie Ouédraogo (BE), co-founder en director van FASHIONCLASH Branko Popovich (NL), modejournalist Jesse Brouns (FR), creative director bij Courrèges Nicolas Di Felice, Head of Emerging Brands Initiative at Fédération de la Haute Couture et de la mode Serge Carreira (FR), co-founder of Fashion Revolution Orsola De Castro (IT), president bij Villa Noailles Pascale Mussard (FR), ​ Creative Director & Head of Buying at Voo Store Berlin Thibaud Guyonnet (D) en modejournaliste Milou Van Rossum (NL). 


De Belgian Fashion Awards zijn een jaarlijkse gelegenheid om Belgische mode te vieren en de creatievelingen in de mode-industrie te eren. Dit event wordt sinds 2017 georganiseerd door verschillende partners actief in het Belgische modeveld, waaronder de officiële instanties Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie Bruxelles Design Mode, en de redacties van de magazines Weekend Knack en Le Vif Weekend.

De awards hebben als doel de creativiteit en de diversiteit van de Belgische mode, zowel op nationaal als internationaal niveau, in de kijker te zetten. In de modewereld staat België bekend als surrealistisch, avant-gardistisch en bescheiden. Tijdens de prijsuitreiking wordt deze bescheidenheid opzijgezet om te laten zien dat Belgische mode zo veel meer is. Belgische mode staat ook voor creatieve innovatie, persoonlijkheid en duurzaamheid.

Meer info via https://www.belgianfashionawards.be/

 

Stefan Ceunen

Stefan Ceunen

Lead communications & PR manager, Flanders DC

 

 

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be