Een miljoen euro uitgetrokken voor creatieve innovatieprojecten

Tweede Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën gelanceerd

Vanavond vindt in Tour & Taxis in Brussel een inspiratie-avond plaats rond creatieve kruisbestuivingen in de economie. Minister van Innovatie Ingrid Lieten stelt er de 16 geselecteerde projecten voor in de Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën (CICI). De minister zal ook aankondigen dat er een budget van een klein miljoen euro is uitgetrokken voor een tweede CICI-oproep.

Vorig jaar schreef Minister van Innovatie Ingrid Lieten de Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën uit. CICI is een initiatief van Flanders DC en het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie). Bedoeling is te komen tot meer kruisbestuiving tussen verschillende disciplines bij het opzetten van innovatietrajecten. Stilaan wordt immers duidelijk dat innovatie vaak buiten het labo gebeurt en meer vergt dan onderzoek en ontwikkeling.

Vanavond stellen Flanders DC, IWT en minister Lieten de 16 projecten voor die geselecteerd werden na de eerste CICI-oproep (alle projectbeschrijvingen vindt u in bijlage). De interesse in de oproep en de kwaliteit van de ingediende projecten heeft de verwachtingen overtroffen. Er zijn projecten in totaal uiteenlopende domeinen. Het gaat van een hoofddeksel dat hersenmonitoring voor epilepsiepatiënten thuis toelaat tot modieuze 3D-printing, foodpairing en het recycleren van gerooide Haspengouwse appelbomen in een designproject van de lokale gemeenschap. 

Pascal Cools, directeur van Flanders DC, is enthousiast. "We hameren er al lang op dat Vlaanderen zich niet alleen kan differentiëren op basis van prijs noch op basis van onze technologische kennis. We moeten dat ook doen op creatief vlak. De vanavond voorgestelde projecten bewijzen het potentieel van kruisbestuiving."

Ook minister Lieten gelooft sterk in de CICI-projecten. "De creatieve industrieën zijn vaak zeer vernieuwend, maar dat vertaalt zich niet altijd in innovatieprojecten bij het IWT. Met de oproep willen we vanuit de overheid de brug slaan."

Voortgaand op het elan van de eerste oproep, wordt vanavond de tweede CICI-call gelanceerd. Daarvoor is een budget van bijna 1 miljoen euro uitgetrokken. Vanaf morgen staat alle informatie rond de praktische modaliteiten van CICI-2 online op flandersdc.be

Overzicht-CICI-projecten.pdf

PDF - 75 Kb

Carlo Vuijlsteke

Flanders DC

Trui Moerkerke

Flanders DC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

[email protected]

www.flandersdc.be