Flanders DC krijgt nieuwe raad van bestuur

Flanders District of Creativity vzw (Flanders DC) ondersteunde de laatste jaren ondernemers uit alle creatieve sectoren, maar op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns focust de organisatie zich sinds 2023 op design en mode. ​ Met deze nieuwe opdracht komt nu ook een nieuwe raad van bestuur.

Benoeming nieuwe bestuurders

Als Vlaamse design- en modecentrum moet Flanders DC zorgen voor sterk toekomstgericht ondernemerschap in de sectoren van design en mode, waarbij ze zich zowel in Vlaanderen als daarbuiten manifesteren. Hierbij moet er extra aandacht besteed worden aan thema’s zoals duurzaamheid, technologie en inclusie. Flanders DC moet er ook voor zorgen dat andere economische sectoren en maatschappelijke actoren designers meer gaan inschakelen als innovatiepartner. De Vlaamse Regering heeft op 17 maart acht nieuwe namen voorgedragen om als bestuurder op te treden, aangezien de mandaten van alle huidige bestuurders aflopen. In de nieuwe samenstelling zal de Raad van Bestuur bestaan uit 4 vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering en 4 onafhankelijke bestuurders. 

Mieck Vos, Annelies Thoelen, Jasper Olaerts en Manuela Van Werde(*) werden als ​ vertegenwoordigers van de regering voorgedragen. Jasper Olaerts werd daarbij aangeduid als voorzitter. Daarnaast droeg de Vlaamse Regering Dominique Nzeyimana, Tina Debo, Koen Elsen en Dirk Wynants voor als onafhankelijk bestuurders. 

Vandaag werd dan de benoeming van de bestuurders officieel bekrachtigd door de algemene vergadering van Flanders DC. 

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns:
​ ‘In de modewereld ‘vechten’ we op creatief vlak mee in de gewichtsklasse van de grootste modelanden. En design is dan weer de motor van vernieuwing in onze economie. Alle nieuwe producten, diensten of processen beginnen immers bij het ontwerpen ervan. Ik ben er 100% van overtuigd dat deze sterke cast aan nieuwe bestuurders alle talenten bezit om Flanders DC te versterken in haar rol als design- en modecentrum.’

Uittredend voorzitter Peter Vavedin die CEO is van het gerenommeerde schoenenmerk Ambiorix was 12 jaar lid van de raad van bestuur en de laatste 8 jaar voorzitter. Onder zijn voorzitterschap werd de strategische richting van Flanders DC meermaals gewijzigd met sinds 2023 een rol als Vlaams Design- en Modecentrum. Peter wenst de nieuwe raad van bestuur en alle medewerkers van Flanders DC veel succes toe. ​ 

Achtergrond nieuwe bestuurders

Annelies Thoelen is curator bij Z33, docent aan de productdesignopleiding van LUCA School of Arts en lid van de raad van bestuur van Op/Til.

Dirk Wynants is oprichter en voorzitter van Extremis en managing director van Dirk Wynants Design Works.

Dominique Nzeyimana is journalist en zaakvoerder van het content- en communicatiebureau Knotoryus en het webplatform KNOTORYUS.com.

Jasper Olaerts (voorzitter) is oprichter van Toster Software, gemeenteraadslid in Genk en lid van de raad van bestuur van Universiteit Hasselt en s-Lim.

Koen Elsen is oprichter en bestuurder van Achilles Design.

Manuela Van Werde(*) is Vlaamse parlementslid en lid van de raad van bestuur van Amuz, internationaal muziekcentrum in Antwerpen.

Mieck Vos is voorzitter van Kortrijk Designregio en operations manager & organisatiecoach bij uitgeverij Vanden Broele.

Tina Debo is studio director bij Dries Van Noten en lid van de adviesraad van Obumex.

 

 

*Note: In december 2023 vervoegde ​ An-Katrien Dullers de Raad van Bestuur. ​

An-Katrien Dullers is founder en CEO van PR en brand agency Marnix and Ally. Zij is consultant en coach rond marketing en communicatie en is gespecialiseerd in strategische branding in de mode, design en lifestyle sector. ​ ​

An-Katrien vervangt Vlaams parlementslid Manuela Van Werde in de raad van bestuur. ​

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

[email protected]

www.flandersdc.be