Grootste Belgische karavaan ooit trekt richting gamescom in Keulen

De game sector is big business in de wereld en dat hebben ook de Belgen begrepen. Voor de zesde maal worden de krachten over de taalgrens heen gebundeld om met een Belgische stand van 20 t.e.m. 22 augustus 2019 aanwezig te zijn op gamescom. En die stand groeit gestaag. Deze keer ondersteunen we maar liefst 24 lokale bedrijven en studio’s. De Belgische delegatie van zo’n 150 mensen telt ook pers, beleidsmakers en regionale en federale parlementsleden. Ze vergezellen ons om op gamescom, de grootste Europese gamebeurs en grootste game event ter wereld, de nieuwste ontwikkelingen te ontdekken in de wereld van de games. 


Gamescom in Keulen is ’s werelds grootste game event met jaarlijks bijna vierhonderdduizend bezoekers (vergezeld van miljoenen andere via digitale kanalen). Naast een indrukwekkende entertainment zone worden er in de business zone ook echt deals gesloten tussen game studio’s, uitgevers en investeerders. De mix tussen een publieke zone en een business zone geeft de aanwezige bedrijven en studio’s de kans om hun games en producten meteen bij een professioneel én een breed publiek te introduceren en af te toetsen.

Dit jaar worden er maar liefst 15 wereldwijde premières aangekondigd (én wereldwijd live gestreamd) op de spectaculaire Opening Night van gamescom door grote spelers als Xbox Game Studio, Ubisoft, SEGA, Google Stadia en Sony Interactive Entertainment. Met een business area, entertainment area, developer conference, gamescom congress en het gamescom city festival covert het event de videogame cultuur in al zijn diversiteit. Wie zich wil verdiepen in die games cultuur, moet er bij zijn. 

De videogame sector is met meer dan 116 miljard dollar aan omzet uitgegroeid tot de grootste entertainment industrie ter wereld. Als sector is ze groter dan muziekstreaming (17 miljard dollar), maar ook dan film (41 miljard dollar) en televisie (105 miljard dollar). Games dringen ook steeds dieper binnen in ons dagelijkse leven. Casual mobile gaming is iets van alle leeftijden. Voetballers doen Fortnite dansjes op het veld na het scoren. De gemiddelde leeftijd van een gamer is 31 jaar en niet zoals het cliché wil een puber van 15 jaar. 52% van de gamers bestaan uit mannen wat betekent dat dus veel meer vrouwen games spelen dan men zou denken. Kortom, waar video games vroeger enkel nog geassocieerd werden met een kleine nerdy niche groep is het geëvolueerd tot de snelst groeiende uitgavenpost voor entertainment binnen gezinnen wereldwijd. Speelhetslim.be biedt aan de ouders van deze gezinnen een handleiding voor de videogame cultuur en een boel tips hoe ze kunnen omgaan met het gamegedrag van hun kinderen.

Die big business begint ook in België door te dringen. Dat zie je aan de grootste Belgian Games stand ooit op gamescom van maar liefst 200 m2 op toplocatie Hall 4.1 met 24 Belgische bedrijven, het hoogste aantal ooit. Larian, onze grootste game studio, heeft aangekondigd dat zij Baldur’s Gate 3 , uit de Dungeon & Dragons wereld, gaan maken. Er komen ook steeds meer studio's bij. Het feit dat de ‘Digital Arts & Entertainment’-afdeling van de HOWEST in Kortrijk al twee jaar op rij tot beste game development school ter wereld is uitgeroepen, helpt daar uiteraard ook bij. En er komt heel waarschijnlijk ook een Tax Shelter, die naar alle verwachtingen meer investeringen en jobs in de sector zal aantrekken.

 

Dit zijn de studio’s die terug te vinden zijn op de Belgische stand:

 

Uit Vlaanderen:

 • Adshot, ondersteunt zowel gamers als bedrijven in hun influencer marketing.

 • Cronos Interactive, Belgische publisher van games en immersive tech. Brengen op gamescom Hooverloop (NotACompany), Journey for Elysium (Mantis Games) en Trifox (Glowfish Interactive) mee.

 • Cyborn, film- en animatie studio die voor het eerst een game lanceert: Hubris.

 • DAE Studios, game incubator uit Kortrijk. Komt naar gamescom met startups MoonMonster Studios en Salty Lemon Entertainment.

 • Happy Volcano, met hun narratieve game The Almost Gone.

 • likeCharlie, komt na het succes van Marie’s Room naar gamescom met Ghost on the Shore.

 • LuGus Studios, winnaar van de Belgian Game Award - Best Business. Maker van Liftoff, een drone simulator.

 • MoonMonster Studios, startup met hun game Project Reverted.

 • Neopica, game veteranen, brengen een truck racing game naar gamescom.

 • Pajama Llama Games, lanceert dit najaar Flotsam.

 • Salty Lemon Entertainment met RTS game Divine Commander.

 • Triangle Factory, maker van de game Switch. Komt naar gamescom met o.a. VR game Nano Clash.

 

Uit Brussel:

 • AppTweak, levert diensten voor app store optimalisatie.

 • Demute, sound design studio.

 • Guillaume Bouckaert, toont er zijn game SU.

 

Uit Wallonië:

 • Abrakam, toont er hun strategisch card game Faeria.

 • Appeal Studios

 • DBloke, ontwikkelt interactieve applicaties.

 • Fire Falcom

 • Fishing Cactus, game veteranen. Komen deze keer naar gamescom met Nanotale.

 • Gemotions, maakt real-time locatie gebaseerde games.

 • Hellion Cat, gamification studio.

 • Maratus, toont er hun story-driven card game Arisen.

 • Rebelle Productions, toont er Hospital Escape.

 

Op de entertainment zone vind je ook nog de volgende Belgen:

 • eXiin (Brussel), met Ary and the Secret of Seasons. 

 • Larian Studios (Vlaanderen), met Baldur’s Gate 3 op Google Stadia booth. 

 • Fishing Cactus (Wallonië) en Pajama Llama (Vlaanderen), op de IndieArenaBooth, elk met eigen booth (respectievelijk voor Nanotale en Flotsam).

 • Not A Company en Mantis Games (Vlaanderen) in de Indie Village, elk met eigen booth (respectievelijk voor Hoverloop en Journey For Elysium).

 • Get Up Games (Vlaanderen), in de Indie Village met Blazing Sails.

 

Meer weten over over de Belgische game industrie of over gamescom? Neem dan contact op via [email protected] of voor Brussel met  [email protected].PRAKTISCHE INFO:

Naar goede gewoonte sluiten we de openingsdag af met een Belgian Beer Café op de Belgische stand georganiseerd van 17u30 tot 19u op dinsdag 20 augustus. Dit event is enkel toegankelijk voor professionals en pers, schrijf je hier in

 

AGENDA
Wanneer: van dinsdag 20 augustus tot donderdag 22 augustus.
Waar: Belgische stand en Belgian Beer Café op gamescom​: Hal 4.1 van de Koelnmesse, Gang A, Stand 051G.

 

MEER WETEN OVER DE DEELNEMENDE BEDRIJVEN?

Surf vanaf deze vrijdag (16/08) naar www.belgiangames.be voor meer informatie per bedrijf, beelden en trailers van de games die onze Belgische bedrijven op gamescom zullen voorstellen. Bekijk hier alvast de trailer!

 

 

De stand 'Belgian Games' kwam tot stand dankzij de volgende partners:

Flanders DC, VAF Gamefonds, FLEGA, FIT, BEA Interactive 

AWEX, WALGA, Wallimage

screen.brussels, hub.brussels

 

Nathalie De Schepper

PR & Communications Manager, Flanders DC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

[email protected]

www.flandersdc.be