Henry van de Velde Awards & Labels uitgereikt

Paul Verhaert, Materialise en Made vallen in de prijzen

Vandaag reikt Design Vlaanderen (sedert 4 januari onderdeel van Flanders DC) voor de 22e keer de Henry van de Velde Awards uit. Samen met de OVAM is Design Vlaanderen hiervoor voor de tweede maal te gast in BOZAR, het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten

De Henry van de Velde Awards werden in 1994 in het leven geroepen om designers en designbedrijven te belonen voor de uitzonderlijke kwaliteit van hun oeuvre, om hen aan te moedigen om op dezelfde weg verder te gaan en als voorbeeldfunctie naar andere ontwerpers en bedrijven. De prijzen tonen waar Vlaanderen creatief en ondernemend voor staat.

Dit wordt benadrukt in 3 prijzen, elk goed voor 5.000 euro en een zilveren trofee, ontworpen door Rembrandt Jordan. Het zijn de Henry van de Velde Award voor Loopbaan, de Henry van de Velde Award voor het Bedrijf en de Henry van de Velde Award voor Jong Talent. Het publiek voegt daar tijdens de tentoonstelling nog de Henry van de Velde Award van het Publiek aan toe, goed voor 2.500 euro.

Henry van de Velde Award voor Loopbaan 2015: Paul Verhaert

1969. In dat revolutionaire jaar richtte Paul Verhaert (°1945) zijn bedrijf Verhaert Company op. De ontwerper, afgestudeerd aan de Design Academy van Eindhoven in 1968, is een servicedesigner pur sang. Ten dienste staan van andere bedrijven om innovatieve producten of services te bedenken, is altijd zijn missie geweest. Die insteek leidde tot meer dan 500 innovatieve producten. En tot samenwerkingen met industriële sectoren, tot in de ruimtevaart toe. Verhaert was bestuurder van Agoria, lector aan de UAMS (University Antwerp Management School) en hoogleraar aan de Hogeschool Antwerpen.

De spreekt in haar verslag over een icoon in het Vlaamse design:

Hij is een icoon, had 160 mensen in dienst en pionierde in engineering in veel verschillende domeinen. Hij heeft zeer markante projecten neergezet en was innovation researcher lang voor iemand anders dat was. Opvallend is dat hij nooit uitsluitend met esthetica bezig is geweest, maar altijd koppig naar de meest vernieuwende oplossing zocht. Hij ligt aan de basis van zoveel technische ontwikkelingen: in de ruimtevaart, maar bijvoorbeeld ook in de meubelsector. Hij is de uitvinder van de mechanismen achter de relaxzetel zoals die nu nog altijd bestaat. Niemand in België heeft ooit zijn niveau gehaald en toch bleef hij altijd op de achtergrond. Het is tijd dat hij uit de schaduw treedt. Het bedrijf Verhaert kreeg in 2002 een Henry van de Velde Award voor Bedrijf. Toch staat de jury erop om deze Henry van de Velde Award voor Loopbaan aan Paul op te dragen, vanwege zijn persoonlijke inzet in onderwijs- en industriële instellingen.

Henry van de Velde Award voor Bedrijf 2015: Materialise

Vijfentwintig jaar geleden opgericht door Wilfried Vancraen, is Materialise uitgegroeid tot internationale hoofdrolspeler in additive manufacturing of 3D-printing, in de software om die printers te bedienen en in onderzoek naar toepassingen ervan in de biomedische sector.

3D-printen werd lange tijd enkel gebruikt voor het maken van prototypes in bijvoorbeeld de autowereld, maar Materialise uit Leuven was een van de eersten om de techniek breder in te zetten”, aldus de jury. “Materialise heeft de wereld én de designers een tool gegeven om via 3D-printen objecten vorm te geven, te realiseren en te gebruiken. En om het dus als een volwaardige productietechniek te zien. Niet alleen aan professionelen geven ze de mogelijkheden om zeer specifieke onderdelen aan te leveren, maar ook aan het grote publiek dat zélf kan experimenteren. Hun .MGX by Materialise collectie van lampen is een hands-on manier om de potentie van de techniek te bewijzen en hun iMaterialise website van 2009 één van de vroegste mogelijkheden om als consument zélf aan het ontwerpen en produceren te gaan. Materialise is geen klassieke fabrikant maar een platform, dat de eigen knowhow zo breed en hedendaags mogelijk inzet. Kortom: Materialise combineert industrie met innovatie maar ook met emotie en poëzie. En dat allemaal op internationaal topniveau. Daar mogen Vlaanderen en België fier op zijn.

Henry van de Velde Award voor Jong Talent 2015: Made

Made is een Design- & Innovatiestudio uit Antwerpen. Met een team van 12 design thinkers & researchers helpen ze hun klanten innoveren door inzichten van de gebruiker te vertalen naar inspirerende producten, diensten en digitale interfaces. Made kijkt naar de wereld door de ogen van de eindgebruiker. Zo realiseren ze steeds opnieuw oplossingen die naadloos inspelen op de reële noden en toekomstige verwachtingen van de markt. Hun uiteindelijke doel blijft het verhogen van de levenskwaliteit van de eindgebruiker. Een krachtig proces dat hun klanten keer op keer helpt groeien.

Dat Made een dergelijk grote diversiteit aandurft is erg positief”, klinkt het uit monde van de jury. “Bovendien denken ze internationaal en hebben ze op korte termijn een uiterst professionele geloofwaardigheid opgebouwd ten dienste van de industrie. Made is het bewijs dat de mix van talentvolle service- en productdesigners wel degelijk toelaat een duurzame carrière op te bouwen in Vlaanderen. We kijken uit naar wat het volgende decennium voor Made brengt. Onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Henry van de Velde Award van het Publiek 2014: Daily-Needs

De bezoekers aan de tentoonstelling vorig jaar kozen uit de Henry van de Velde Labels 2014 hun favoriet. Daily-Needs, een modulair programma om te tuinieren en kleinvee te houden (kippenhok, groentebak, tuinberging), kreeg het meeste stemmen en won daarmee de Henry van de Velde Award van het Publiek 2014. Het is hiermee een favoriet van jury’s en publiek gebleken, want het ontwerp van Wim en Bob Segers (Studio Segers) won in 2013 de OVAM Ecodesign Award PRO ’13 Product in ontwikkeling en kreeg in 2014 een Henry van de Velde Label.

OVAM Ecodesign Award PRO '15 Product op de Markt:  Buggybooker

De Buggybooker, een verhuurservice van buggy’s in de stad, ontvangt de OVAM Ecodesign Award PRO ’15 Product op de markt. De dienst zorgt ervoor dat ook gezinnen met kleine kinderen kunnen kiezen voor reizen met het openbaar vervoer, omdat ze hun buggy ter plekke kunnen huren. De buggy zelf is een ontwerp van Boonen Design Studio voor Buggybooker. De prijs is goed voor 4.000 euro.

OVAM Ecodesign Award PRO '15 Product in ontwikkeling: Rubbish 2.0

Rubbish 2.0, een parketvloer gemaakt van restmaterialen, ontvangt de OVAM Ecodesign Award PRO ’15 Product in ontwikkeling. NOBEL flooring, voorheen Houtambacht Vloeren, ging op zoek naar een oplossing voor de restplanken die bij de productie ontstaan. Ze zagen die op maat, schuren de bestaande afwerking weg, en in een pers met houtlijm op waterbasis worden de planken verlijmd tot balken. Deze balken worden een kwartslag gedraaid en opnieuw verzaagd tot dunne toplagen. De toplagen die een heel typisch lijnenspel geven, worden dan opnieuw op multiplex gelijmd en tot een duurzame vloer herwerkt. Deze prijs is goed voor 2.000 euro.

Tentoonstelling

Donderdag begint in de Foyers van Bozar nog een gratis tentoonstelling over de Henry van de Velde Awards & Labels. Die loopt tot 20 maart. Iedere bezoeker ontvangt een gratis catalogus. Tijdens die expo zullen de bezoekers nog kunnen kiezen wie de Award van het Publiek krijgt.

Saskia Neirinckx

PR verantwoordelijke Henry van de Velde Awards

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be