Henry van de Velde Awards: vanaf vandaag mag het grote publiek stemmen voor zijn favoriet!

De 18 Henry van de Velde Award 2017 Nominees dingen tot en met 22 december naar de stem van het grote publiek. Stemmen gaat via www.henryvandevelde.be

Wat is het beste designproduct, -project of -dienst van 2017? Geen betere manier dan het rechtstreeks aan het grote publiek te vragen. Dat is ook precies wat de Henry van de Velde Awards doet van bij de start in 1994. Vroeger via papieren stemformulieren, ondertussen vanzelfsprekend online via www.henryvandevelde.be.

Vandaag opent het stembureau de deuren. Stemmen kan tot en met 22 december. En op 30 januari is het duidelijk voor de ontwerpers en opdrachtgevers welk genomineerd designproduct, -project of -dienst met de eer van de Henry van de Velde Public Award naar huis mag. Ook de andere 9 awards worden dan uitgereikt.

Klik hieronder voor meer informatie over de 18 genomineerden voor de Henry van de Velde Awards 2017. 

Al van bij de start in 1994 heeft ook het grote publiek zijn stem bij dé designprijzen in België, de Henry van de Velde Awards. Het belang van deze award is alleen maar gegroeid. Waar dit vroeger tijdens de tentoonstelling (en dus na de uitreiking van de andere prijzen) gebeurde, wordt er nu vooraf online gestemd. Op 30 januari worden alle 10 de Henry van de Velde Awards uitgereikt in de Henry Le Boeufzaal in BOZAR, een event waarop vorig jaar meer dan 1400 aanwezigen waren. 

Henry van de Velde Award Categorieën

Het grote publiek kan stemmen uit de nominaties voor 6 Henry van de Velde Awards 2017. Het gaat om de awards waarvoor ontwerpers, bedrijven, organisaties, verenigingen,... zelf konden inschrijven. 

Dat zijn de prijzen voor:

 • Communication
 • Design-led Crafts
 • Ecodesign Award by OVAM
 • Efficiency
 • Everyday Life
 • Healthcare

Per categorie zijn er 3 genomineerden, goed voor 18 nominaties.

Henry van de Velde Award 2017 Nominees

Communication Award

 1. Heropening museum Plantin-Moretus met Kastaar
  Kastaar bedacht een origineel plan voor de promotie van de heropening van het Plantin-Moretus Museum, trok met twee mobiele drukpersen de Antwerpse straten op en ontwierp een eigen museumshop-collectie op basis van gevonden 16de eeuwse illustraties uit het archief.

 2. Het voetbalmagazine Puskás
  Puskás is een modern en tijdloos voetbalmagazine met oog voor ruimte, fotografie, grafische vormgeving en mooie reportages. Een ontwerp van Pjotr Grafische Vormgeving voor Heeren Vertrekt.

 3. Vollebak Vennestraat 
  Vollebak Vennestraat is een straatfeest in de multiculturele en culinaire Vennestraat te Genk waarvoor LABO vzw een origineel totaalconcept en huisstijl ontwikkelde met onder meer typische blauwe groentebakken. Opdrachtgever: de stad Genk

Design-led crafts award

 1. A+A Bowls
  De 'A+A' bowls van Ann van Hoey zijn digitaal ontwerpen, ambachtelijke geproduceerd en professioneel gecommercialiseerd. In de keramieksector is dit een ongewoon voorbeeld van co-creatie, namelijk een samenwerking tussen haarzelf, Serax, Peter Donders en Den Ateljee, een maatwerkplaats voor volwassen personen met een beperking.

 2. Monsieur Tricot Lighting
  Monsieur Tricot Lighting is een verlichtingscollectie van Ilja Eckhardt, waarvoor hij gebruik maakte van ambachtelijke technieken zoals moderne vormen van crochet en handbrei, met zeer stug en sterk zeiltouw. Met de innovatieve combinatie van licht en breiwerk creëert hij een warme en stijlvolle sfeer.

 3. Tableskin
  Tableskin is een collectie van een tafellaken en servetten met een eigenzinnig haar-patroon. Tableskin is 100% Belgisch, ontworpen door Lore Langendries en gemaakt bij Verilin.

Ecodesign award by OVAM

 1. H-bench
  ECO-oh! zet in op kwalitatieve producten gemaakt uit doordacht gerecycleerd afval. Studio Segers ontwierp voor hen de H-Bench, een modulaire bank voor de openbare ruimte.

 2. Post-Couture Antwerp
  The Post-Couture Collective, een initiatief van Martijn van Strien, biedt een alternatief voor het huidige over producerend mode-systeem door een nieuwe methode te ontwikkelen voor de productie van duurzame, betaalbare en gepersonaliseerde kleding. Martijn werkt hiervoor samen met waarbij hij 5 jonge Antwerpse mode-ontwerpers.

 3. Xant M
  XANT M is een middelgrote windturbine die eenvoudig te installeren, gemakkelijk te vervoeren en milieuvriendelijker dan de normale windturbine is.

Efficiency award

 1. Dubio
  Dubio, een ontwerp van Roel Vandebeek voor Nelissen Steenfabrieken, is een baksteen met schaduwlijnen die de illusie van twee dunne gestapelde stenen wekt. Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt. 

 2. Dynamx
  De innovatieve dynamx™ regelafsluiters brengen de juiste hoeveelheid energie naar de juiste plaats op het juiste ogenblik. De watertoevoer (koelwater of verwarming) wordt continu bijgesteld om perfect in te spelen op het comfort in iedere ruimte. Een ontwerp van Achilles Design voor Belparts.

 3. June
  June bestaat uit een service én product. June zoekt continu de beste marktprijs voor jouw energie, verandert automatisch je energiecontract en bestaat uit een slimme meterlezer die continu je meterstand kan uitlezen en naar de cloud stuurt waar alle data in een interactief dashboard wordt weergegeven. De functie van June is mensen te ontzorgen, hen te laten besparen op hun energiefactuur, inzicht te geven in hun verbruik én de drempel naar groene energie te verlagen. Een ontwerp van Bagaar voor June

Everyday life award

 1. Stubs
  Stubs zijn vier stapelbare, kleurrijke krukjes ontworpen en uitgevoerd door Atelier Ternier voor het label Labt.

 2. Tam Tam fire basket
  Tam Tam fire basket is een duurzame vuurkorf, ontworpen door Bart Van houcke (Studio Achoo) voor Copain, die het hele jaar door gebruikt kan worden. 

 3. Virus
  Virus is een picknicktafel, ontworpen door Dirk Wynants (Extremis), met verschillende gedaantes. Een tafel die enerzijds weinig plaats inneemt maar anderzijds toelaat om samen te zitten met twee tot vijf personen.

Healthcare award

 1. Aperi 
  Aperi is een digitaal communicatieplatform dat het klassieke oproepsysteem vervangt en verbetert: het brengt tal van toepassingen samen in één module en vergemakkelijkt de communicatie tussen senioren, zorgverleners en familieleden. Een ontwerp van pilipili voor Aperi.

 2. Colli-pee
  Colli-Pee, ontworpen door Voxdale voor Novosanis, is een slim en eenvoudig toestel voor gegarandeerde en gestandaardiseerde collectie van eerste fractie urine voor medisch onderzoek.

 3. Theomatik
  Theomatik is een tafelhulpmiddel om mensen met één functionele arm zelfstandig te laten eten, zowel thuis als op verplaatsing. Het concept kwam van Theo Willen, Frédéric Boonen goot het in een handig ontwerp voor Jessa Ziekenhuis.

Stemmen kan van 6 november tot en met 22 december op www.henryvandevelde.be

De uitreiking

Op 30 januari worden er in totaal 10 prijzen uitgereikt. Voor de 6 awards die hierboven staan, konden ontwerpers en opdrachtgevers zich inschrijven. Een nationale jury selecteerde 18 nominaties uit de meer dan 180 inzendingen. De internationale jury koos uiteindelijk de winnaar per categorie.

Daarnaast zijn er 4 prijzen waarvoor geen inzendingen mogelijk zijn: de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award, de Henry van de Velde Company Award, de Henry van de Velde Young Talent Award en de Henry van de Velde Public Award. De drie eerste zijn beslist door de nationale jury, de laatste door het grote publiek.

De uitreiking vindt plaats in de Henry Le Boeufzaal in BOZAR op 30 januari om 20 uur. De tentoonstelling is vrij toegankelijk in de Foyers van BOZAR van 31 januari tot en met 15 april 2018. Open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur. Op donderdag open tot 21 uur.

 

NIET VOOR PUBLICATIE

De beelden bij het persbericht zijn downloadbaar. Voor aanvullend hoge resolutie-beeldmateriaal, aanvullende informatie of interviewvragen, neem contact op met Bie Luyssaert, bie.luyssaert@flandersdc.be of 0497 59 33 17.

 

Uitgebreide beschrijving per nominatie

PDF - 170 Kb

Wat zijn de Henry van de Velde Awards?

PDF - 41 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be