Henry van de Velde Gold Award Winners 19: dit zijn de winnaars!

Flanders DC reikt om 20 uur in BOZAR de 12 Henry van de Velde Gold Award Winners 19 uit.

Het staat vast dat design en designers uit Vlaanderen van wereldniveau zijn. Daarom bekronen de Henry van de Velde Awards van Flanders DC al 25 jaar producten, projecten, diensten, ontwerpers en designbedrijven. ​ 

“De Henry van de Velde Awards worden in de media vaak de 'oscars' van design in Vlaanderen genoemd. En dat zijn ze ook wel. Het zijn de oudste, bekendste designawards in België. Bedrijven en ontwerpers willen hem ook echt winnen en zijn ontgoocheld als ze er naast grijpen. Een Henry van de Velde Award winnen betekent aandacht, prestige, erkenning en leidt tot meer verkoop of nieuwe klanten. De awards zijn in de afgelopen 25 jaar ook katalysator geweest om de breedte van design duidelijk te maken: design gaat over het ontwerpen van de producten én diensten die problemen van bedrijven en gewone mensen oplossen. Door deze projecten, bedrijven en ontwerpen in het spotlicht te plaatsen hebben de Henry van de Velde Awards bijgedragen aan de verspreiding van deze boodschap.” Pascal Cools, directeur Flanders DC.

In november maakte Flanders DC de Henry van de Velde Award Winners 19 bekend. Het zijn er 23, verdeeld over 8 categorieën. Op 29 januari 2019 reiken we per categorie de Henry van de Velde Gold Award Winner uit, samen met de awards voor Lifetime Achievement, Company, Young Talent en Public.

Dit zijn de 12 Henry van de Velde Gold Award Winners 19:

Henry van de Velde Lifetime Achievement Gold Award 19

Een bekroning voor een ontwerper die minstens 30 jaar actief is en op economisch, maatschappelijk en/of cultureel vlak impact heeft met zijn designactiviteiten en een internationale speler is in de sector.

De winnaar is Vincent Van Duysen. De jury waardeert de brede visie van Vincent, die architectuur, interieur- en meubelvormgeving als één geheel ziet, en looft zijn uitgepuurde en tijdloze, lees duurzame, esthetiek. Zijn internationale erkenning als artistiek directeur ondermeer bij Molteni & C wordt expliciet door de jury beloond.

Henry van de Velde Company Gold Award 19

Een designprijs voor bedrijven die designers en vormgeving strategisch inzetten voor hun bedrijf of instelling.

Dit jaar gaat deze award naar De Zetel. De laatste jaren combineert het familiebedrijf hun vakmanschap steeds nadrukkelijk met een sprekend design, waarbij ze samen met de ontwerpers de mogelijkheden van het hout verregaand onderzoeken, iets waar de jury bijzonder wist te waarderen.

Henry van de Velde Young Talent Gold Award 19

Een designprijs ter stimulering van een jong talent of bureau dat maximaal 10 jaar actief is binnen de sector.

Dit jaar niet één ontwerper, maar BRUT Collective, een echt collectief van 6 jonge toptalenten: Ben Storms, Bram Vanderbeke, Cédric Etienne (Studio Corkinho), Charlotte Jonckheer, Linde Freya Tangelder (Destroyers/Builders) en Nel Verbeke. Voor de jury was het onmogelijk om naast dé revelatie van Milaan 2018 te kijken. De sterkte van dit collectief is de individuele kracht van de zes jonge ontwerpers die er deel van uitmaken. Elk met een eigen oeuvre dat er staat, elk met een uitgepuurde vormentaal, elk met hun specifieke materialen, inzichten en visie en samen zoveel meer dan hun som.

Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Gold Award 19

Een designprijs voor producten of diensten ontwikkeld volgens de principes van ecodesign of met een positieve invloed op het milieu.

De innovatief duurzame HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking van een creatieve start-up met vele andere partners. In een eerste fase was er de uitzonderlijke samenwerking met textielbedrijf European Spinning Group (ESG) dat textielgarens produceert voor verschillende markten en toepassingen. Beide partners kozen elk al eerder voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model. Het ESG Green garen dat gebruikt wordt voor het weven van de HNST jeanscollectie symboliseert dit nieuwe “design denken” in klassieke sectoren.

De samenwerking tussen ESG en HNST vond de jury een Henry van de Velde Award waard als positief en inspirerend signaal dat de volledige waardenketen belangrijk is in het designproces en dat co-creatie en samenwerking tussen de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek op alle vlak lonen.

HNST jeanscollection & ESG Green, Samenwerking tussen een start-up en de traditionele industrie. Development & Design of the HNST jeans collection HNST. Development & Production of ESG Green European Spinning Group. Visual identity Pinkeye.

“De OVAM reikt samen met Flanders DC al meer dan tien jaar ecodesign awards uit. We belonen producten die een positief effect hebben op het leefmilieu en op onze samenleving en ons economisch model kunnen veranderen. Ik kan vandaag met veel trots vertellen dat deze award een hele sector in beweging heeft gebracht. Vandaag is ecologie voor de meeste productdesigners een evidentie geworden. Daarom is HNST jeans met ESG garen het laatste product dat een Henry Van De Velde Award Ecodesign by OVAM ontvangt. We blijven designers aanmoedigen om hun grenzen te verleggen en belonen daarvoor in de toekomst de designers zelf.” Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM

Henry van de Velde Business Gold Award 19

Een designprijs voor innovatieve producten, bestemd voor gebruik of toepassing in de industrie of in een professionele omgeving. De focus ligt op efficiëntiewinst, demonteerbaarheid, modulariteit, automatisatie, nieuwe technologie, robotisatie...

Met het Barco UniSee®-platform heeft Barco elk onderdeel van een LCD videowandoplossing volledig opnieuw ontworpen en geoptimaliseerd. Tijdens een designgedreven innovatieproces, waar -bij iedere stap- al het overbodige werd weggelaten en het noodzakelijke vereenvoudigd, kwam het designteam tot een ​​oplossing met een superieure beeldkwaliteit, die bovendien zelfuitlijnend en eenvoudig te installeren en te bedienen is.

Barco UniSee®, LCD-videowall platform. Design Barco designteam, Client Barco.

Henry van de Velde Community Gold Award 19

Een designprijs voor innovatieve en duurzame producten, diensten en systemen waarbij van in het begin van het designproces gewerkt wordt met een multidisciplinair team en waarbij alle mogelijke stakeholders betrokken worden.

Het Sint-Jozef gebouw van PC Caritas in Melle krijgt onverwachts een tweede leven als monumentale buitenruimte opengesteld voor patiënten, personeel, bezoekers en omwonenden. De monumentale buitenruimte kreeg de naam Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein om te benadrukken dat het geen leeg gebouw is, maar een ruimte van mogelijkheden voor zowel patiënten, personeel als omwonenden.

Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein, Concept & Design: Architecten De Vylder Vinck Taillieu, i.s.m. architecten BAVO & Werkgroepen van artsen, directie, personeel én patiënten. Opdrachtgever: KARUS.

Henry van de Velde Consumer Gold Award 19

Een designprijs voor eindproducten die het individuele leven verbeteren en vergemakkelijken en speciaal ontwikkeld zijn voor persoonlijk gebruik en productiviteit, binnen de domeinen van de lifestyle, het werk, de voeding, media en entertainment.

Acacia is een compacte, asymmetrische parasol die je schaduw geeft waar jij die wil. Zoals de gelijknamige Afrikaanse boom, capteert hij dankzij zijn excentrische vorm met een relatief klein textieloppervlak evenveel zon als een groter exemplaar.

Acacia, Parasol. Design Dirk Wynants Design Works, Client Extremis.

Henry van de Velde Graphic & Packaging Gold Award 19

Een designprijs voor de vernieuwende ontwikkeling en vormgeving van letters, verpakkingen en gedrukte media, en voor nieuwe media of nieuwe toepassingen van bestaande die de communicatie naar de consument verbetert en/of verandert.

Frieke Janssens’ beelden zijn weelderig en mooi, maar raken onderwerpen die dat niet zijn: dood, roken, drinken en de strijd tussen seksen. Tijdens de briefing van The Sweetest Taboo gaf Frieke een uitgebreide uitleg over de gedetailleerde methode die haar stijl van fotografie vereist. Het ruime formaat zorgt ervoor dat details in hun volle glorie getoond kunnen worden. De typografie werd met precisie gezet zodat ze net als het werk van Frieke Janssens gedetailleerd en ‘juist’ aanvoelt.

The Sweetest Taboo, Boek. Design Superset, Client Lannoo.

Henry van de Velde Habitat Gold Award 19

Een designprijs voor producten, objecten, diensten en systemen bestemd voor de private ruimte en die het wonen aanbelangen en/of bestemd voor de werkruimte en die het werken aanbelangen.

De Marbul Suspension Adjustable biedt een antwoord op het feit dat bij een enkel aansluitpunt in combinatie met gependelde verlichting je zo goed als nooit de mogelijkheid hebt om de lichtbron te richten. En wanneer spots bevestigd aan het plafond toch richtbaar zijn kunnen ze vaak erg verblindend zijn. Deze problemen werden op een heel elegante manier opgelost door een ingenieus rotatiesysteem dat deels in het bolvormige lamphuis zit en deels in de cilinder of het ingebouwd aansluitpunt. De gependelde lichtbron bekomt hierdoor een inclinatie van 45° en een rotatie van 360°, waardoor je dus na installatie het licht nog steeds kan richten naar de gewenste plek.

Marbul Suspension Adjustable, Architecturale verlichting, richtbare pendel. Design Jeffrey Huyghe, Client Modular Lighting Instruments.

Henry van de Velde Health & Wellbeing Gold Award 19

Een designprijs voor producten en diensten die zorgen voor het fysieke of geestelijke welzijn van het individu.

De ring van Belun is een non-invasieve oplossing die de slaapkwaliteit van zijn gebruiker in kaart brengt. Hij maakt een analyse van de hoeveelheid zuurstof in je bloed, je stressniveau, en geeft een beeld van de verschillende fases in je slaap. Een belangrijke doelgroep zijn mensen die last hebben van het obstructieve slaapapneu (OSAS).

Belun Ring, Pulsoximeter om de slaapkwaliteit te meten. Design Studio Dott. Client Belun Technology Company.

Henry van de Velde Mobility Gold Award 19

Een designprijs voor producten of diensten die het vervoer van personen of goederen vergemakkelijken, of voor systemen die de mobiliteit van de burger in de private of openbare ruimte verbeteren.

Addax Motors ontwikkelde de MT10, een 100% elektrisch, groen, compact, wendbaar en aangenaam stil voertuig, dat verkrijgbaar is met een open of gesloten laadbak en met nog veel meer andere opties. Dankzij de afmetingen en de flexibiliteit van het chassis in combinatie met een aanzienlijk laadvermogen tot 1000kg, is de Addax MT perfect aangepast voor transport over korte afstanden en speciaal ontwikkeld voor de professionele markt.

ADDAX MT, Elektrisch vrachtwagentje. Design Eduardo Gonzalez, Client Addax.

Henry van de Velde Public Gold Award 19

Toen we in november de 23 winnaars bekend maakten, kon het brede publiek stemmen voor zijn favoriet. 5.318 personen gingen in op onze vraag en brachten hun voorkeurstem uit. Uit de 23 Henry van de Velde Award Winners kozen ze overtuigend voor het design van de M7, de nieuwe dubbeldektrein van NMBS. Yellow Window ontwierp het design van de M7 van NMBS, gebouwd door Bombardier. Het gaat om een design van Axel Enthoven & Eric Govers. Het interieur van de M7 is open en eigentijds en focust op het comfort en de reiservaring van de klant.

Jury

Geen betekenisvolle prijzen zonder een krachtige jury. Dit jaar waren dit: Ronald Bastiaens, An Bogaerts, Evelien Bracke, Tom Delaey, Frederik De Smedt, Peter Ghyczy, Katrien Laporte, Kriistina Lassus, Giovanna Massoni, Chris Meplon, Hilde Peleman, Hugo Puttaert, Liv Vaisberg, Heleen Van Loon, Lise Van Tendeloo, Saskia Westerduin en Anne van der Zwaag. Samen leverden ze een indrukwekkende prestatie af.

Tentoonstelling

De Henry van de Velde Awards 19

De Foyers van BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, www.bozar.be

30/01-24/03/2019

Gratis tentoonstelling

Bij de tentoonstelling hoort een catalogus (10 euro), te koop in de bookshop van BOZAR. De tentoonstelling en de catalogus zijn gemaakt door Flanders DC.

Open: dinsdag - zondag van 10 tot 18 uur. Op donderdag van 10 tot 21 uur.

Persconferentie

De persconferentie vindt plaats op dinsdag 29 januari om 11 uur in de Foyers van BOZAR. Gelieve uw aanwezigheid te melden via mail: bie.luyssaert@flandersdc.be.

Aandacht

De Gold Award-winnaars zijn nog niet op de hoogte. Ze weten dat ze een Henry van de Velde Award gewonnen hebben, maar ze weten nog niet dat ze Gold Winner zijn. Gelieve dit in gedachten te houden als je hen contacteert!

Organisatie

De Henry van de Velde Awards worden uitgereikt door Flanders DC en haar partners OVAM en het Paleis voor Schone Kunsten/BOZAR, en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be