Skip to Content
Impactmeting van 10 jaar culturele en creatieve sectoren (CCS) in Vlaanderen toont indrukwekkende economische groei.

Impactmeting van 10 jaar culturele en creatieve sectoren (CCS) in Vlaanderen toont indrukwekkende economische groei.

Nieuwe studie met de meest actuele cijfers rond tewerkstelling, omzet en toegevoegde waarde van de culturele en creatieve sectoren in Vlaanderen.

Wat de uiteindelijke impact van de coronacrisis op de culturele en creatieve sectoren is, zal wellicht pas in 2022 berekend kunnen worden. Het is echter nu al duidelijk: de culturele en creatieve sectoren zijn de hardst getroffen sectoren in Vlaanderen. Er zijn intussen heel wat initiatieven in het leven geroepen om de culturele en creatieve sectoren te helpen overleven. Terecht, zo blijkt uit de meest recente studie van de Vlaamse overheid. De studie biedt de meest actuele totaalcijfers (tot 2018) rond tewerkstelling, omzet en toegevoegde waarde van de culturele en creatieve sectoren in Vlaanderen en toont hun onmiskenbaar belang voor de Vlaamse economie.

De culturele en creatieve sectoren in cijfers

De culturele en creatieve sectoren (CCS), die in Vlaanderen bestaan uit 12 sectoren (architectuur, de audiovisuele sector, beeldende kunst, de communicatiesector, design, erfgoed, game industrie, gedrukte en digitale media, mode, muziek, nieuwe media en podiumkunsten), zijn in de laatste 10 jaar veel sterker gegroeid dan de gemiddelde Vlaamse economie. Zowel de tewerkstelling (38%), de omzet (48%) als de toegevoegde waarde (61%) stegen spectaculair sinds de eerste meting in 2009. De cijfers komen uit een nieuwe studie uitgevoerd door het Departement Wetenschap, Economie en Innovatie (EWI) en het Agentschap Innoveren & Ondernemen i.s.m. Flanders District of Creativity (Flanders DC). 

De CCS geeft volgens de meest actuele cijfers (2018) werk aan 187.196 voltijdse equivalenten (6,62% van de totale werkgelegenheid), draait een omzet van 75,8 miljard euro en realiseert een toegevoegde waarde van 14,1 miljard euro (5,89% van toegevoegde waarde in Vlaamse gewest). 

Binnen de groeiende trend in tewerkstelling zien we ook een opvallende evolutie in het aantal zelfstandigen in de CCS: een stijging van meer dan 10.000 zelfstandigen in vergelijking met de cijfers van twee jaar geleden. Maar liefst 60.660 VTE’s zijn actief als zelfstandige in de CCS; een cijfer dat maar liefst 12,34% van het totaal aantal zelfstandigen in Vlaams gewest vertegenwoordigt. 

Over een periode van 10 jaar zien we duidelijk dat de CCS economisch sterker groeiden dan de rest van de economie. De grootste groei vinden we in communicatie, pr & reclame; design en architectuur terwijl digitale en gedrukte media een daling kennen. De CCS zijn dus niet alleen maatschappelijk maar ook economisch belangrijk voor Vlaanderen.

Antwerpen, Gent en Mechelen zijn de creatiefste steden van Vlaanderen 

Op provincieniveau zien we de volgende cijfers: de provincie Antwerpen kent het grootst aantal werkzame VTE’s in de CCS (61.118), gevolgd door Oost-Vlaanderen (40.069), Vlaams-Brabant (34.416), West-Vlaanderen (32.545) en Limburg (19.148). 

Dankzij de recente update van creatievesector.be kunnen de cijfers ook op stad of gemeente gefilterd worden. Centrumsteden met het meest aantal werkzame VTE’s in de CCS zijn Antwerpen (19.983), Gent (7.679) en Mechelen (3255). 

Nieuw: nu ook cijfers voor Brussel

In de laatste impactmeting werden voor het eerst ook cijfers van Vlaamse actoren in de CCS in Brussel geteld. In 2018 (meest recent beschikbare cijfers) waren de Vlaamse culturele en creatieve sectoren er goed voor 12.251 VTE’s en vertegenwoordigen ze een toegevoegde waarde van € 991,7 miljoen en een omzet van € 4 miljard. 

Meer info

Meer info over de afbakening van de culturele en creatieve sectoren (CCS), de methodologie en de achtergrond van de studie, de gedetailleerde cijfers en conclusies op www.creatievesector.be 

Contact

Natascha Rommens
Natascha Rommens PR & Communications Manager, Flanders DC

Departement Wetenschap, Economie en Innovatie (EWI):  

Jan Van Nispen - Jan.vannispen@ewi.vlaanderen.be

Agentschap Innoveren & Ondernemen:

Gonda De Smedt - gonda.desmedt@vlaio.be

Beelden

De 12 culturele en creatieve sectoren in Vlaanderen
De 12 culturele en creatieve sectoren in Vlaanderen
Evolutie van de bruto toegevoegde waarde van de CCS in Vlaanderen
Evolutie van de bruto toegevoegde waarde van de CCS in Vlaanderen
Over Flanders DC

Flanders DC, of voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector. Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming. Return on Creativity; daar staan wij voor.

Flanders DC
Diestsevest 76 - 3000 Leuven
Fosbury & Sons — Mechelsesteenweg 271, 1.1, 2000 Antwerpen
Ravensteingalerij 38 - 1000 Brussel