Innovatieprojecten met de creatieve industrie ontmoeten elkaar

Samenkomst zorgt voor inspiratie bij projecten en deelnemers

Flanders DC gaat ook met de Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën (CICI) op zoek naar kruisbestuivingen tussen verschillende sectoren. Binnen het CICI-project krijgen creatieven, wetenschappers en ondernemers dankzij subsidies van het IWT de kans om hun innovatief idee uit te werken: Vandaag stelden de verschillende deelnemers hun project aan elkaar voor in het Muntpunt in Brussel.

De 26 kruisbestuivingsprojecten zijn innovatief in verschillende domeinen, gaande van gezondheid over media en technologie tot serious gaming. Maar ook binnen de  sportsector bijvoorbeeld doen ze aan kruisbestuiving. Tijdens de voorstelling van de projecten werd snel duidelijk hoe bedrijven die via kruisbestuiving tot innovatie komen ook open staan voor invloeden van andere organisaties.

“We hadden bij een aantal projecten gepolst om tijdens de presentatie een vraag of probleem naar voren te schuiven waar ze tijdens de uitvoering op stoten”, vertelt projectverantwoordelijke Carlo Vuijlsteke van Flanders DC, “op die manier wilden we de interactie tussen de kruisbestuivingsprojecten maximaliseren.

Het belang van de ondersteuning door CICI kan niet onderschat worden. Evelien Carrette, initiatiefnemer van het EEG@Home project dat een modieus draagbare hersenscanner voor onder andere epilepsiepatiënten op de markt wil brengen, verwoordt het duidelijk: “zonder CICI was dit project er nooit gekomen, dankzij de samenwerking is het uiteindelijke resultaat -een draagbare hersenscanner- veel beter dan het oorspronkelijke, sensibiliserende idee”.

Ook de bijeenkomst werd gesmaakt. Isabel De Craene van het project Zot van fietsen, dat een samenwerking tussen Terlamen vzw, The Powerzone en de VUB is om een nieuwe wind door de jeugdwielrennerij te blazen, kondigde bij aankomst al meteen aan dat potentiële nieuwe kruisbestuivingsprojecten al in ontwikkeling zijn.

Bij ontvangst al ideetje gesmeed met ander team voor een innovatieproject #cici3 kruisbestuiving Het werkt! @flandersdc #CICInetwerkevent

— Mme Cézar (@mmecezar) March 24, 2015

“Deze innovatieprojecten zijn dé blauwdrukken van hoe succesvolle kruisbestuivingen tussen creatieven, wetenschappers en ondernemers hun kennis en ervaringen onderling uitwisselen en er ook echt mee aan de slag gaan”, vertelt Flanders DC directeur Pascal Cools, “door iedereen samen te brengen zie je hoe de projecten voor dezelfde uitdagingen staan en via inspiratie de weg naar een toekomstige oplossing vinden”.

Contacteer ons
Carlo Vuijlsteke Projectleider CICI
Carlo Vuijlsteke Projectleider CICI
Over Flanders DC

Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen. Dit met als doel meer Return on Creativity te realiseren.

Flanders DC
Diestsevest 76 - 3000 Leuven
Fosbury & Sons — Mechelsesteenweg 271, 1.1, 2000 Antwerpen
Kanselarijstraat 19 - 1000 Brussel