Landbouwers en creatieve ondernemers inspireren elkaar

AgroCreate wil nieuwe kruisbestuivingen stimuleren

Vandaag vindt in Genk AgroCreate plaats, meer dan een ontmoetings- en brainstormmoment voor landbouwers aan de ene kant en creatieve ondernemers aan de andere. Deelnemers zetten vandaag de eerste stappen voor zestien innovatieve projecten waar toekomstmuziek in zit. De thema’s variëren van stadslandbouw over nieuwe verdienmodellen tot robots, techniek en hun toepassingen.

Flanders DC en het Innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw ontvangen vandaag 100 deelnemers op C-mine in Genk. Tijdens plenaire inspiratiemomenten worden de kiemen gelegd voor zestien creatieve projecten waar zowel landbouw als creatieve ondernemers beter van worden.

Onder begeleiding van innovatiespecialisten worden die kiemen in de loop van de dag verder ontwikkeld. Aan het einde van de dag stellen de deelnemers 16 innovatieve projecten aan elkaar voor. De partners van AgroCreate verbinden er zich toe deze projecten verder te ondersteunen zodat AgroCreate een voorbeeld wordt van wat innovatie met de creatieve sectoren kan betekenen.

Dat de raakpunten tussen beide sectoren brede vormen kunnen aannemen, bewijzen de onderwerpen die door de deelnemers zijn aangebracht. Er worden projecten gebouwd rond  ‘Smart farming door nieuwe technologie’, ‘Stadslandbouw’, ‘Dienstverlening met groen(te)’, ‘Nieuwe verdienmodellen’, ‘Maatschappelijke meerwaarde’, ‘Verbinding tussen consument en producent’, ‘Landbouw(producten) in een andere context’ en ‘Robots, techniek en hun toepassingen’.

Tijdens AgroCreate gaan de deelnemers in kleine werkgroepen op zoek naar innovatieve projecten die ook echt gerealiseerd kunnen worden. “Zomaar een brainstormdag organiseren, daar wordt niemand beter van”, vertelt Pascal Cools van Flanders DC. “Met onze organisatie streven we naar een maximale impact op de reële economie, door meer en andere innovatie niet alleen te inspireren maar ook te faciliteren, in alle sectoren”.  

Met AgroCreate is Flanders DC niet aan haar kruisbestuivingsproefstuk toe. Eerder faciliteerde de organisatie voor ondernemingscreativiteit de oproep voor Creatieve Innovatie met de Creatieve Industrie. Uit deze subsidieoproep in samenwerking met het IWT kwam onder meer Haspenwood voort, een project van dat van snoeihout uit de tuinbouw in de streek rond Haspengouw recycleert tot designvoorwerpen en -toepassingen.

De link tussen Flanders DC en het innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw lag dan ook voor de hand. “In het verleden organiseerden we al innovatietours voor landbouwers”, vertelt Stijn Smet van het innovatiesteunpunt, “we ontdekten dat we tijdens deze tours heel veel inspiratie konden meegeven maar we hadden het gevoel dat de interactie met andere sectoren een meerwaarde kon bieden, dat proberen we met AgroCreate te doen, we zetten mensen fysiek samen voor een dag en zorgen ervoor dat kruisbestuivingen ontstaan”.

Bekijk de website van AgroCreatehttp://www.agrocreate.be

Jan Seurinck

Creativity Evangelist

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC, voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector. Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming. Return on Creativity, daar staan we voor.

Contact

Diestsevest 76 - 3000 Leuven

+32 16 24 29 24

[email protected]

www.flandersdc.be