Meer innovatievermogen voor de Vlaamse kmo
Campagne ikinnoveer officieel van start
In Bar Monk in Brussel verzamelden Minister van Innovatie Ingrid Lieten, Jo Libeer van Voka, Karel Van Eetvelt van UNIZO, Pascal Cools van Flanders DC en Bas Sturm van de Vlaamse Innovatiecentra voor de officiële start van ikinnoveer. Inspiratiesessies, de innovatietoolkit en innovatieacademies, dat is ikinnoveer in een notendop. Het project is ambitieus.
De CIS-cijfers (Community Innovation Survey) in het Vlaamse Indicatorenboek 2013 tonen aan dat kleine en middelgrote bedrijven nog steeds onvoldoende op de hoogte zijn van het belang van product- en procesinnovatie. De cijfers laten zien dat er in het Vlaamse bedrijfsleven nog ruimte is voor verbetering als het om innovatie gaat.
“Onze ondernemers hebben al een veelvoud aan ideeën,” aldus Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten. “Maar kmo’s kunnen altijd meer innoveren. Met een gericht innovatiebeleid en een project als ikinnoveer willen we hen hierin steunen. Kmo’s zijn immers het hart van onze economie en zorgen voor de jobs van vandaag en morgen.”
Flanders DC en de Vlaamse Innovatiecentra bundelden de krachten met UNIZO en Voka om 10.000 kmo’s te inspireren en te activeren rond innovatie.
Ik Innoveer bestaat uit drie pijlers: inspiratiesessies, de innovatie-toolkit en de innovatieacademies.
“Flanders DC sensibiliseert al jaren kmo’s rond innovatie,” aldus Pascal Cools, directeur van Flanders DC. “Al de know-how die we rond dit thema opgebouwd hebben, is nu verzameld in de innovatie-toolkit. Belangrijker nog, is het feit dat niet alleen de 4 partners hier aanwezig samenwerken, maar dat ook andere organisaties en kennisinstellingen bij ikinnoveer betrokken worden. Het is een eerste en grote stap om de versnippering in de innovatie-inspanningen tegen te gaan.”
De Vlaamse Innovatiecentra zijn eveneens een belangrijke speler in het innovatielandschap. Hun doel is om het aantal bedrijven waarbij innovatie deel is van de groeistrategie, te vergroten. “Met de innovatieacademies bieden we in samenwerking met verschillende partners aan 400 kmo’s een doorgedreven innovatiemanagement opleiding,” aldus Bas Sturm, manager van het Innovatiecentrum Vlaams-Brabant. “Bedrijven, die willen, kunnen bovendien bij ons verdere individuele begeleiding krijgen.“
De werkgeversorganisaties UNIZO en Voka organiseren in heel Vlaanderen inspiratiesessies waarbij 10.000 kmo’s kennis kunnen maken met het hoe en waarom van innovatie. De toolkit “Innoveren doe je zo” wordt daar verspreid.
Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, is tevreden dat kmo’s nu meer kansen krijgen om te innoveren. “In maart trokken wij aan de alarmbel omdat innovatiesteun te weinig op de kmo’s was afgestemd. Het beleid had daar oor naar en paste de subsidieregeling aan. Met een project als ikinnoveer wordt de absorptiecapaciteit en het innovatievermogen van de kmo’s in Vlaanderen versterkt.”
Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, stelt dat Vlaamse ondernemingen zich bewust zijn van de nood aan meer investeringen in innovatie. Maar voor kleinere ondernemingen lijkt innovatie soms iets complex en hoogtechnologisch waar zij ver vanaf staan. “Niets is minder waar, ook voor hen kan innovatie leiden tot vernieuwende producten of activiteiten, waardoor ze het verschil kunnen maken met hun concurrenten. De uitdaging is om wetenschap, techniek en creativiteit te combineren.”
Meer informatie:
Trui Moerkerke
Communication Manager Flanders DC
Trui.moerkerke@flandersdc.be