Minister Brouns en Flanders DC ondertekenen convenant dat Vlaanderen voorziet van eigen design- en modecentrum.
Overeenkomst bevestigt Flanders DC als Vlaams design- en modecentrum vanaf 2023.
Op 5 januari zakten Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns, administrateur-generaal van VLAIO Mark Andries, managing director van Flanders DC Pascal Cools en voorzitter van de Raad van Bestuur Peter Vavedin af naar Tongeren. In de hoofdzetel van Ambiorix, het oudste schoenenlabel van ons land en tevens het bedrijf waarvan Peter Vavedin CEO is, ondertekenden zij de overeenkomst die Flanders DC bevestigt als het nieuwe Vlaamse design- en modecentrum.
Flanders DC ondersteunde voorheen ondernemers uit alle creatieve sectoren, maar op voorstel van minister Brouns zal de organisatie nu alle middelen inzetten op design en mode. ‘Zo kunnen we onze steun en expertise doelgericht inzetten met meer impact,’ aldus minister Brouns.
“Vlaanderen behoudt aansluiting met andere landen en regio’s die fors investeren in de ondersteuning van design en mode. Daarbij wil ik dat er nationaal en internationaal ingezet wordt op toekomstgericht ondernemerschap met aandacht voor thema’s zoals duurzaamheid, technologie en inclusie.” - Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns
Flanders DC
Flanders DC, opgericht in 2004, had sinds 2016 de opdracht van de Vlaamse overheid om 'creatief Vlaanderen' ondernemender te maken. Ondernemers uit alle creatieve sectoren, zoals mode, design, games, marketing, media, architectuur, film, muziek en kunsten, konden bij de organisatie terecht voor zakelijk advies, deelnames aan beurzen, zakelijke opleidingen of managementinstrumenten. Flanders DC is ook co-organisator van de Belgian Fashion Awards en de organisator van de Henry van de Velde Awards, de belangrijkste designprijzen in ons land.
Op voorstel van minister van economie en innovatie Jo Brouns zal Flanders DC zich vanaf 2023 volledig toeleggen op twee creatieve sectoren, met name design en mode. Met een gerichte focus kan de ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid immers met meer impact ingezet worden. De organisatie had al een groot engagement naar deze twee sectoren door de eerdere integratie van Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute in het grotere geheel van Flanders DC. Verder bieden vooral deze beide sectoren heel wat meerwaarde voor de Vlaamse economie. Zo zijn ze samen goed voor de realisatie van meer dan 86.000 jobs. Designers en designbureaus spelen bovendien ook een grote rol in de zoektocht naar innovatie in andere sectoren waardoor extra focus op de sector dus ook voor spill-overeffecten gaat zorgen. Design kan immers ook een belangrijke hefboom zijn voor innovatie in andere sectoren en bedrijven.
"Bij VLAIO zetten we ons in om de groei en het succes van onze ondernemers en makers te ondersteunen. Om te slagen is er méér nodig dan een goed idee. Daarom werken we samen met organisaties zoals Flanders DC dat innovatieve bedrijven uit de design- en modesector helpt met advies dat speciaal op hun noden afgestemd is.” — Mark Andries, administrateur-generaal van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO)
Toekomstgericht ondernemerschap
Flanders DC zal moeten zorgen voor sterk toekomstgericht ondernemerschap in de beide sectoren van design en mode, waarbij ze zich zowel in Vlaanderen als daarbuiten manifesteren. Hierbij moet er extra aandacht besteed worden aan thema’s zoals duurzaamheid, technologie en inclusie. Flanders DC moet er ook voor zorgen dat andere economische sectoren en maatschappelijke actoren designers meer gaan inschakelen als innovatiepartner. Zo wil de Vlaamse regering Vlaamse bedrijven en de maatschappij in het algemeen beter voorbereiden op de toekomst.
Minister Brouns: "Alle nieuwe producten, diensten of processen beginnen bij het ontwerpen ervan. Design is dan ook de motor van vernieuwing in onze economie. Ik wil de sectoren daarom alle ondersteuning bieden en er via Flanders DC ook voor zorgen dat ze een nauwe samenwerking met andere sectoren in onze maatschappij kunnen versterken. Design en design thinking verdienen een sterke plaats in onze volledige maatschappij.”
Vlaanderen krijgt met Flanders DC dus een eigen design- en modecentrum. Ondernemers en bedrijven uit andere creatieve sectoren die ondersteuning zoeken, vinden voortaan ondersteuning bij andere initiatieven in Vlaanderen. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) biedt aan alle culturele en creatieve sectoren op haar website een overzicht van organisaties en programma’s hen verder kunnen helpen, naast de cijfers van de impactstudie en de link naar creatievesector.be, en een link naar de subsidieleidraad. Bedrijven binnen creatieve sectoren die op groei en op innovatie gericht zijn, zullen met VLAIO bedrijfsadviseurs in contact gebracht worden.
"Met een nog gerichtere focus zullen we nog meer impact kunnen genereren. We kijken ernaar uit om met de kennis en expertise in design en mode die binnen Flanders DC al sterk aanwezig was, designers en modeondernemers verder vooruit te mogen helpen." — Pascal Cools, Managing Director van Flanders DC
Meer info via https://www.vlaio.be/creatievesector
en https://www.flandersdc.be/nl/magazine/design-en-modecentrum
Stefan Ceunen
Pascal Cools