Nieuwe cross-industrie innovatiegids voorgesteld

Flanders DC en Vlerick verlagen de drempel naar meer en andere innovatie

Innovatie over de industriegrenzen heen is even veelbelovend als onderbenut. Om bedrijven te helpen de stap naar deze vorm van innovatie te omarmen stelt Flanders DC samen met kennispartner Vlerick Business School vandaag een doe-het-zelf gids voor. Later dit jaar wordt een online instrument verwacht. 

De doe-het-zelf gids is gebaseerd op best practices uit het binnen- en buitenland, academische inzichten en pilootprojecten die Flanders DC samen met verschillende partners op touw zette. De beschikbare gids geeft duidelijk aan welke do’s en don’ts het succes van cross-industrie innovatie bepalen. De gids wordt op dit moment naar een handig bruikbare online tool vertaald.

Op 10 november, tijdens de voorlopig laatste editie van de Creativity Talks op de Brusselse campus van Vlerick Business School, stellen onderzoekers Bart Devoldere, Hanne Blockx en Mathias Boënne de resultaten van hun studie en het daaruitvolgende stappenplan voor.

Uit het academische luik van het onderzoek blijkt onder meer dat de oorsprong van een innovatieproject slechts zelden in een kruisbestuiving tussen industrieën ligt. Nochtans heeft deze vorm van innovatie veel potentieel. “Cross-industrie innovatie is niet voor de hand liggend, er zijn veel onbekende factoren en misverstanden die dit soort innovatie vaak in de kiem al smoren”, analyseert professor Marion Debruyne die het onderzoek naar cross-industrie innovatie binnen Vlerick Business School aanstuurt.

“Om de drempel naar cross-industrie innovatie te verlagen, komen we nu in eerste instantie met dit onderzoek en stappenplan, in een volgende fase maken we een werkinstrument dat beschikbaar wordt gesteld aan Vlaamse ondernemers”, vertelt Jan Bormans die bij Flanders DC het kenniscentrum leidt, “Op die manier kunnen onze ondernemers de vruchten plukken van de kennis die we samen met onze kennispartners ontwikkelen”.

In de evolutie naar een creatieve economie is deze vorm van innovatie belangrijk. “We kunnen als regio het verschil niet langer maken op basis van één innovatie-subdomein. Dat is altijd één van de stokpaardjes van Flanders DC geweest”, vertelt directeur Pascal Cools, “Vandaag is het belangrijker dan ooit dat onze bedrijven, kennisinstellingen en creatieve industrie de krachten bundelen om anders en meer te innoveren. Hoe meer drempels wij kunnen verlagen, hoe succesvoller onze ondernemers blijven.”

Journalisten die interesse hebben in de studie, kunnen deze opvragen bij Jan Seurinck.

Jan Bormans

Valorisatiemanager

Jan Seurinck

Communicatiemanager

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC, voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector. Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming. Return on Creativity, daar staan we voor.

Contact

Diestsevest 76 - 3000 Leuven

+32 16 24 29 24

[email protected]

www.flandersdc.be