Paul Boudens, Tomorrowland, Amandine David en Resortecs zijn dé grote winnaars van de Henry van de Velde Awards 23!
Dinsdagavond 7 februari ontvingen alle winnaars van de Henry van de Velde Awards hun felbegeerde prijs in Bozar te Brussel. Naast de bekendmaking van wie gold, silver en bronze won binnen de 9 projectcategorieën, werden ook de winnaars van de 4 hoofdprijzen en de Public Award bekendgemaakt.
De Henry van de Velde Awards worden vaak de Oscars van design in Vlaanderen genoemd. Het zijn de oudste (dit jaar is het de 29ste editie), bekendste en meest prestigieuze designawards van ons land. Een award winnen opent dan ook vele deuren, in binnen- én buitenland.
De awards worden jaarlijks georganiseerd door Flanders DC maar de selectie van de winnaars gebeurt telkens door een zorgvuldig samengestelde jury. Naast voorzitter Chris Baelus zetelden dit jaar o.a. Herman Konings, Katrien Laporte, Max Borka, Elien Haentjens, Ronald Bastiaens en Siegrid Demyttenaere in de jury.
Op de feestelijke uitreiking van de Henry van de Velde Awards op 7 februari in Bozar werd bekendgemaakt wie naar huis mocht gaan met de Gold, Silver en Bronze Award per categorie. Ook de winnaars van de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public Awards werden bekroond.
De 5 hoofdwinnaars van de Henry van de Velde Awards 23.
Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM
1. Lifetime Achievement Award: Paul Boudens
Grafisch ontwerper Paul Boudens wint de hoofdprijs van deze editie, omwille van zijn eigen signatuur, internationale uitstraling en invloed op de grafische sector in Vlaanderen en ook ver daarbuiten. Paul Boudens ontwikkelde in de afgelopen 30 jaar een sterke, iconische stijl waarbij het handgemaakte aspect vaak een grote rol speelt. Hij wordt gezien als een gepassioneerde ontwerper die tegen de schenen durft te schoppen. Als pionier in de grafische sector heeft hij de identiteit van de Belgische modesector mee op de kaart gezet door zijn eigenzinnige ontwerpen.
'Ik wil altijd dingen maken die voor de eeuwigheid zijn. En dat gaat wars in tegen wat veel grafisch design vandaag is, dat is veel meer nu, nu, nu. Ik wil zoveel mogelijk impact maken met het bescheiden materiaal dat ik heb.' — Paul Boudens
2. Young Talent Award: Amandine David
De jury reikt de Young Talent Award uit aan Amandine David die zich in een korte tijd specialiseerde in traditionele ambachten zoals weven en pottenbakken in combinatie met digitale productie. Zo verbindt ze feilloos vakmanschap en innovatie. Daarnaast wordt haar professionele aanpak en het samenwerken met andere ontwerpers en makers geprezen. De jury hoopt dat deze award en de daaraan verbonden geldprijs van €10.000 haar ook internationaal een boost zullen geven.
3. Company Award: Tomorrowland
De Company Award gaat dit jaar naar Tomorrowland, het welbekende bedrijf en festival dat op een voorbeeldige manier design inzet in alle aspecten van de organisatie, voor elke werknemer en bezoeker van het festival. Design wordt er in vele vertakkingen aangetroffen: van service design en experience design tot productdesign en grafisch design. Tomorrowland heeft een internationale uitstraling en gaat jaar na jaar verder in een strategie waarbij design, innovatie, beleving, organisatie en veiligheid onlosmakelijk verbonden zijn. Daarnaast engageert Tomorrowland zich ook om zijn beleid rond duurzaamheid nog verder uit te werken.
4. Ecodesign by OVAM Award: Resortecs
De jury reikt de Ecodesign by OVAM Award uit aan Resortecs, het bedrijf van Cédric Vanhoeck dat een innovatieve toepassing ontwikkelde voor het hergebruik van garen in de modesector. Het bedrijf wordt beschouwd als rolmodel in het toepassen van de principes van ecodesign. Doordat Resortecs in zee gaat met internationale spelers kent het een snelle evolutie. In 2021 werd Resortecs ook al tot Changemaker of the Year bekroond op de Belgian Fashion Awards. De Henry van de Velde Awards-jury gelooft in de impact en groei van het bedrijf en hoopt dat hun innovatieve ontwikkelingen nu ook hun weg zullen vinden in de designwereld.
5. Public Award: Fontrescue
Het publiek kon via een online stemming haar favoriet voor de Public Gold Award kiezen. Fontrescue van Studio Brussels Lof kreeg overtuigend het meeste aantal stemmen voor het redden van oude letters die in de openbare ruimte op gebouwen en grafstenen te vinden zijn. Aan de hand van nieuwe technieken worden letters, die ooit gecreëerd zijn door letterschilders en steenkappers, opgemeten, gedigitaliseerd en aangevuld tot een volledig alfabet, zodat deze opnieuw kunnen gebruikt worden.
De winnaars Gold, Silver en Bronze in de 9 projectcategorieën.
Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat, Spaces
1. Business Innovation Awards
Gold gaat naar XEOS AURA 10, een toestel voor medische beeldvorming van verwijderd weefsel tijdens oncologische chirurgie. Een design van Pars Pro Toto voor XEOS, beide uit Oost-Vlaanderen.
Silver is voor Evolve 4EL23, een meervoudige brandstofmotor met middelhoog toerental, die de overgang faciliteert van fossiele brandstof naar zero-carbon brandstof. Een ontwerp van Pars Pro Toto voor Anglo Belgian Corporation.
Bronze gaat naar Robovision AI platform, een toestel dat multifunctionele teams toelaat om zonder programmeerwerk AI-modellen te creëren, te implementeren, up te daten en te onderhouden. Een ontwerp van Loemer voor Robovision.
2. Consumer Awards
Gold gaat naar MyBlanket van designbureau My Add On uit Aalst, een regencover die rolstoelgebruikers zonder hulp of recht te staan over hun benen kunnen bevestigen.
Silver is voor CoMoveIT Smart van Comate & Voyager voor CoMoveIT, een slim besturingssysteem voor elektrische rolstoelen om gebruikers te helpen die moeite hebben met de klassieke joystick.
Bronze gaat naar °Plug van Frits Jeuris voor Eden Design, een modulaire lichtarmatuur in buisvorm waarop oneindig gevarieerd kan worden.
3. Crafts Awards
Whaleboat O28 wint de Gold Award. Whaleboat 028 is een roeiboot voor vijf personen met de nodige voorzieningen voor oceaantochten. Designer is de Oost-Vlaming Koen De Gezelle (i.s.m. Gijs Vanden Bogaerde, Cedrick Soete, Rik Deketelaere, Amy Beaulisch, Hannes Hebben, Vives, Howest, UGent en Artois Plastics).
Silver is voor Glasstromen van KUYCKXMEERS, een reeks van vazen, ontstaan uit een onderzoek naar toepassingen van moeilijk te recycleren glas.
Designers Anouck Kuykx en Thomas Meers.
Bronze gaat naar The act of a line van Marijke De Cock, een collectie wandsculpturen samengesteld uit minuscule glaskralen.
4. Design Research Awards
Gold is voor No Time To Waste van Isabeau Goddé. Het betreft een onderzoek waarin de mogelijkheden worden onderzocht van pluis, een bijproduct van de textielindustrie.
Silver gaat naar Prosthetic X van Isaac Monté (& In 4Art), een onderzoek dat gezondheidsdata inzichtelijk maakt en gedragsverandering stimuleert.
Bronze is voor Rotmóy / Hongerhuids van designbureau Studio Narture & Under Thy Skin, een onderzoek waarbij voedseloverschotten omgezet worden naar kleurrijke pigmenten via fermentatie.
5. Digital Product Awards
Virtueel Museum van Vlaanderen van het Antwerpse bureau Studio Dott voor de Vlaamse overheid / Departement Cultuur, Jeugd en Media wint de Gold Award. Het betreft een onderzoek en conceptontwikkeling voor het breed toegankelijk maken van Vlaams erfgoed.
Silver gaat naar Cocom van Bedja Design voor opdrachtgever Cocom. Het is een mobiele applicatie voor het flexibel huren en verhuren van ruimtes voor daggebruik dankzij space sharing.
Bronze is voor Last Metal Standing van Mutant & nøcomputer voor StuBru, een virtuele moshpit die ten tijde van isolatie de metal community online samenbracht.
6. Environment Awards
Gold gaat naar Ledegem wordt Leaudegem! van HelloWater voor de West-Vlaamse gemeente Ledegem, een innovatief waterzuiveringssysteem als duurzaam alternatief voor riolering.
Silver is voor Buddy van designbureau IPEE, een slimme toiletassistent die zorgt voor automatische spoeling.
Bronze gaat naar K Bio van studio PART voor ETAP, een noodverlichting op basis van biocirculair materiaal.
7. Graphics Awards
Naast de Public Award wint Fontrescue ook de Graphics Gold Award. Het betreft de digitalisering van letters uit de openbare ruimte die gedigitaliseerd en aangevuld worden tot een volledig alfabet. Designbureau is Studio Brussels Lof uit Meise, designer is Jo Klaps.
Silver is voor Vel, een graphic novel over lijven en nabijheid, van Sabien Clement & Mieke Versyp in een lay-out van Quod voor de vorm, voor Uitgeverij Oogachtend.
Bronze gaat naar Passages, een graphic novel over tijd en keuzes maken, van ontwerper Martha Verschaffel in een lay-out van Stijn Dams voor Bries vzw.
8. Habitat Awards
Gold gaat naar MiaCabana van Antwerps designbureau iDNA voor Green Atrium: een modulair uitbreidbare cabana, beschikbaar als shelter en pergola.
Silver is voor Cango van Yellow Window voor Hahbo, een mobiele zorgwoning die zowel de zorgverlener als de zorgbehoevende ontlast.
Bronze gaat naar Stroom van Studio Dott, een esthetisch en vernuftig ontworpen kabelgootsysteem dat technische leidingen wegwerkt.
9. Spaces Awards
De duurzame interieurrenovatie/ verbeterde reiservaring van de Thalys Ruby door Yellow Window (Antwerpen) en Matali Crasset (Parijs) wint Gold.
Silver gaat naar Belevingsexpo Tabloo van Bailleul Ontwerpbureau voor NIRAS, een belevingsexpo over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval, met jongeren als voornaamste doelgroep.
Bronze is voor Maakleerplek Leuven van Polo (architect), Vanhout.Pro (aannemer) & Infrabo (IR technieken) voor Stad Leuven, een tijdelijke circulaire inrichting van de Silo’s en Molens Van Orshoven in Leuven.
De publicatie en (gratis) expo in Bozar
Vanaf 8 februari 2023 start in de Foyers van Bozar, de Henry van de Velde Awards expo. Het werk van alle winnaars is er te bezichtigen, in een scenografie van Isabelle Speybrouck. De tentoonstelling loopt tot 2 april 2023, is gratis en vrij toegankelijk zonder reservatie of ticket. Er zullen ook enkele rondleidingen aangekondigd worden via flandersdc.be/agenda
In de officiële Henry van de Velde Awards 23 publicatie lees je meer over de winnaars en winnende projecten. Naast het overzicht van alle winnaars bevat de publicatie ook een rondetafelgesprek met de vier hoofdwinnaars, interviews met Paul Boudens en minister Jo Brouns, en een blik achter de schermen van het werk van de winnaars.
De rijk geïllustreerde publicatie bevat 160 pagina's, is tweetalig (NL-EN) en ontworpen door Geoffrey Brusatto.
De publicatie is verkrijgbaar aan 10 euro (incl. verzendkosten) via flandersdc.be, en is ook te koop bij een aantal boekhandels zoals de bookshop van Bozar.
Over de Henry van de Velde Awards
De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks georganiseerd Flanders DC en werden mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO), Bozar, Z33, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Bokrijk.
Meer informatie via https://www.henryvandevelde.be/
Contact
Stefan Ceunen