PERSBERICHT - Dit zijn de winnaars van de Henry van de Velde Awards 2021

Ontdek de winnaars en stem op jouw favoriet voor de Public Choice Award

Ook dit jaar zetten de Henry van de Velde Awards projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. De jury selecteerde 17 winnaars uit 198 inzendingen in 7 categorieën. Van een mobiliteitsapp over een slimme lamp tot een reeks filosofische kinderboeken: stuk voor stuk mooie voorbeelden van vernieuwend, kwalitatief en inspirerend design.

Het publiek kan vanaf nu haar stem uitbrengen en bepaalt zo wie tijdens de uitreiking de Public Choice Award wegkaapt. Op de Henry van de Velde Awards ceremonie, op 5 februari 2021, zullen naast de Gold Award uit elke categorie, ook de Lifetime Achievement, de Company, de Young Talent, de Ecodesign by OVAM, en de Public Choice Award uitgereikt worden.


Zoals elk jaar betekenen de Henry van de Velde Awards een kroon op het werk van ontwerpers en bedrijven die design op een slimme manier integreren in hun onderneming. Ook dit jaar stelde Flanders DC een jury van 16 experts samen die 17 winnaars in 7 categorieën weerhouden. De uiteindelijke Gold Award winnaar van elke categorie wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking op 5 februari 2021 in BOZAR.

Het publiek kan vanaf nu mee bepalen welke inzending de Public Choice Award wegkaapt. Stemmen kan online via henryvandevelde.be tot en met vrijdag 18 december 2020.

 

Dit zijn de 17 winnaars in de 7 Award categorieën

Winnaars Business Innovation Award: van links naar rechts: Nobi, Aloxy Pulse en Smappee EV Base.
Winnaars Business Innovation Award: van links naar rechts: Nobi, Aloxy Pulse en Smappee EV Base.

De Business Innovation Award zet innovatieve toestellen, installaties en systemen binnen een professionele context in de kijker. In deze categorie worden als winnaar weerhouden: Nobi, een slimme lamp die zorgpersoneel ontlast door een aantal taken van hen over te nemen zoals valdetectie en patroonherkenning. Nobi is ontworpen door Studio Dos Santos voor Nobi. Aloxy Pulse, een revolutionaire draadloze sensor die de stand van kleppen en kranen in petrochemische installaties vanop afstand monitort. Aloxy Pulse is ontworpen door Studio Dott voor Aloxy. Smappee EV Base, een laadoplossing die toelaat om verschillende elektrische laadpunten te combineren met de energienoden van een aanpalend gebouw. Smappee EV Base is ontworpen door het inhouse Smappee designteam.

 

Winnaars Climate Challenge Award: van links naar rechts: Studio AMA, BC Materials en Circle Sector.
Winnaars Climate Challenge Award: van links naar rechts: Studio AMA, BC Materials en Circle Sector.

De Climate Challenge Award lauwert holistische concepten met een positieve impact op het klimaat. Vallen dit jaar in de prijzen: de ethische modeconcepten van Soraya Wancour voor Studio AMA; BC materials met een ecologisch assortiment leemtoepassingen ontwikkeld door het BC materials team en tenslotte de resource map Circle Sector van Ben Hagenaars en de onderzoeksgroep Interactions van LUCA School of Arts, waarbij lokale, ecologische materialen in kaart gebracht worden.

 

Winnaars Consumer Award: van links naar rechts: Nobi, Ellio Elite, Lopos SafeDistance.
Winnaars Consumer Award: van links naar rechts: Nobi, Ellio Elite, Lopos SafeDistance.

De Consumer Award bekroont producten binnen lifestyle, voeding en ontspanning die het individuele leven vergemakkelijken. Binnen deze categorie weerhoudt de jury deze winnaars: Nobi, een slimme lamp die zorgpersoneel ontlast door een aantal taken van hen over te nemen zoals valdetectie en patroonherkenning. Nobi is ontworpen door Studio Dos Santos voor Nobi. De intuïtieve speedpedelec Ellio Elite, ontworpen door IntuEdrive Design Team i.s.m. Achilles Design voor IntuEdrive BV en de door Pilipili ontworpen wearable Lopos SafeDistance van Lopos, die perfect de afstand tussen twee werknemers monitort.

 

Winnaars Crafts Award: van links naar rechts: Lyne, Strijkinstrumenten uit vals en Caméléon.
Winnaars Crafts Award: van links naar rechts: Lyne, Strijkinstrumenten uit vals en Caméléon.

De Crafts by Bokrijk Award gaat naar zinvolle producten of objecten die dankzij design gedreven vakmanschap naar een hoger niveau getild worden. In deze categorie worden de waterkannen in porselein Lyne van Margot Thyssen weerhouden alsook de Strijkinstrumenten uit Vlas ontworpen door Tim Duerinck, i.s.m. KASK & Conservatorium van HOGENT en Howest, UGent en FWO en tenslotte de wandtapijten Caméléon, ontworpen door Les Monseigneurs in samenwerking met Verilin.

 

Winnaar Digital Product Award: Slim naar Antwerpen.
Winnaar Digital Product Award: Slim naar Antwerpen.

De Digital Product Award gaat naar een nieuw of verbeterd digitaal product waar design strategisch werd ingezet. In deze categorie slechts 1 winnaar: Slim naar Antwerpen, een campagne gelanceerd door Leap Forward voor Stad Antwerpen en de bijbehorende app die de mobiliteitspuzzel van de Antwerpse burger wil vergemakkelijken.

 

Winnaars Graphic & Communication Award: van links naar rechts: Wijze Weetjes, Horst Art and Music Festival en Pilar.
Winnaars Graphic & Communication Award: van links naar rechts: Wijze Weetjes, Horst Art and Music Festival en Pilar.

De Graphic & Communication Award bekroont een geprint of digitaal product of systeem waarbij de vorm van de communicatie of de communicatiedrager duidelijk een meerwaarde heeft. In deze categorie worden de volgende projecten gelauwerd: de filosofische reeks prentenboeken Wijze Weetjes van Katrijn De Wit, Laura Bergans, Inge Rylant voor Pelckmans Uitgevers; de grafische campagne van Ronny & Johny voor Horst Art and Music Festival en tenslotte de grafische uitwerking van Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche voor cultureel centrum Pilar van de VUB.

 

Winnaars Habitat Award: van links naar rechts: ME&ER, Caméléon en VLAS.
Winnaars Habitat Award: van links naar rechts: ME&ER, Caméléon en VLAS.

De Habitat Award zet producten, diensten en systemen voor de woon- en werkruimte in de kijker. De drie winnaars in deze categorie zijn: het multifunctioneel constructiesysteem ME&ER van Bram Kerkhofs; de wandtapijten Caméléon van Les Monseigneurs in samenwerking met Verilin en tapijt VLAS van Anita Kars voor Casalis.

De Special Awards

Tijdens de Henry van de Velde Awards ceremonie zal per categorie 1 Gold Award winnaar bekend gemaakt worden. Deze winnaar krijgt tijdens de awards ceremonie in BOZAR op 5 februari 2021 een trofee ontworpen door Geoffrey Brusatto i.s.m. Materialise. Naast de 7 categorieën, worden ook de Ecodesign by OVAM Award, de Young Talent Award, de Company Award, de Public Choice Award en de Lifetime Achievement Award uitgereikt.

De jury

Flanders DC reikt voor de 27ste keer de Henry van de Velde Awards uit en stelde hiervoor een gevarieerde jury van designexperten samen: juryvoorzitter Francis Carpentier (Curatorial Project Coordinator - Architecture & Design, BOZAR), Chris Baelus (Professor Design Sciences Universiteit van Antwerpen), Ronald Bastiaens (Opleidingsdirecteur I Howest University of Applied Science), Max Borka (Design journalist & curator) Wim Buts (Head of the Department Productdesign LUCA School of Arts), Katja Craeghs (CEO en Innovatie Manager Greenpoint), Siegrid Demyttenaere (Creative director, co-editor, co-owner DAMN° Magazine), Chris De Roock (General Manager WOOD.BE), Hilde Francq (oprichter Francq Colors), Thomas Joos (Oprichter & CEO Hypernova), Katrien Laporte (Directeur Design Museum Gent), Marie Pok (Directeur Grand-Hornu Images), Annelies Thoelen (Head of Program Z33), Liv Vaisberg (Oprichter Office for Art and Design, Medeoprichter/partner Collectible fair), Johan Valcke (Voormalig directeur Design Vlaanderen & oprichter Valcke Art Gallery) en Isabel Van den Broeck (Managing Director Creative Belgium).

Tentoonstelling

Alle award winnaars en Gold Award winnaars krijgen een plaats in de Henry van de Velde Awards 2021 tentoonstelling die, indien de omstandigheden het toelaten, van 5 februari tot en met 28 maart 2021 in BOZAR loopt. De tentoonstelling zal gratis toegankelijk zijn en voor het eerst ook een online uitbreiding krijgen.

Over de Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks door Flanders DC uitgereikt en betekenen al sinds 1994 een vaste waarde in het designlandschap. Dit jaar worden de awards mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze partners: Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO), BOZAR, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), Bokrijk, Vaklab en Z33 - Huis voor actuele kunst, design en architectuur.

Uitgebreide informatie over de awards, de winnaars en de juryleden via https://www.henryvandevelde.be/

Voor meer info

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be