persbericht: Gaming is the New Black!

Gaming, een begrip dat bij de meesten het stereotype beeld oproept van bleke, puistige en mannelijke pubers die zich dag in, dag uit achter de computer bevinden om weg te vluchten van de realiteit naar een fantasiewereld waar zij het voor het zeggen hebben. De realiteit ziet er de dag van vandaag echter helemaal anders uit. Gaming is één van de snelst ontwikkelende sectoren ter wereld en er wordt in verschillende landen zelfs overwogen om esports, de professionele versie van gamen, uit te roepen tot een officiële olympische sport. Tijd om jullie in het voortouw van Gamescom, de grootste Europese gaming beurs in Keulen, even mee te nemen naar de gaming wereld van vandaag en morgen. 

 

ESPORTS

 

Maar liefst 800 000 Belgen houden zich van tijd tot tijd bezig met esports. Wat moet je je daar nu precies bij voorstellen? Wel, je volgt via het internet of in een groot stadion live gaming wedstrijden van professionele spelers en teams van games zoals FIFA, League Of Legends en Counter-Strike. Het is eigenlijk heel goed te vergelijken met het fervent volgen van topsport.

FIFA is bij uitstek het meest populaire spel van de lage landen. Dit is de "echte" voetbalclubs alvast niet ontgaan. Enkele grote Nederlandse elftallen tekenden dan ook al voor een digitale versie van hun team in FIFA. Sommige landen houden zelfs al officiële esports EK's en WK's. In ons land zou Anderlecht hier alvast mee bezig zijn.

De grens tussen realiteit en fantasie wordt steeds vager in de gaming wereld. Zeker met de verdere ontwikkeling van de VR (virtual reality) en AR (artificial reality) toepassingen. Denk maar aan de recente Pokémon Go hype, die in de gaming wereld nog steeds op veel enthousiasme kan rekenen. Het spel wordt momenteel nog door zo'n 2 miljoen mensen gespeeld.
 

Onder de jongere generaties is dan weer het bekijken van gamers terwijl ze het spel spelen via YouTube een echte rage geworden. Een andere manier van "tv kijken", spelbeleving, het spel beter leren beheersen en je krijgt er meteen een nieuwe digitale "beste vriend" bij waar je al je vragen rond een game aan kwijt kan in de comments.

Wie denkt dat gamen zich beperkt tot asociale praktijken vanuit je woon- of slaapkamer heeft het ook goed mis. De community rond gaming is er eentje die heel hecht aan elkaar hangt. Gamers zien elkaar dan ook geregeld in levende lijve op esports events of conventies. En onderzoek wijst zelfs uit dat het volgen van esports het uitoefenen van bijvoorbeeld voetbal als real-life sport versterkt. 

 

VROUWELIJKE GAMERS

 

​We spraken met Karina Muradian uit Zemst, Belgische EN vrouwelijke gamer van 22 jaar. Karina gamet al sinds haar 3 jaar, speelt piano, studeert momenteel psychologie en spendeert het meeste van haar vrije tijd aan gamen. Het begon allemaal met het spel Sonic op de Sega spelconsole die haar vader mee naar huis bracht, ze groeide op met gamende nonkels en neefjes en werd dan ook zelf een fervent gamer. Aan epsorts waagt ze zich zelf van tijd tot tijd, maar het is een harde wereld die is weggelegd voor de happy few met het juiste doorzettingsvermogen en de juiste reflexen, net zoals bij topsporters.

De meeste van haar vrienden leerde ze kennen via de gaming community, het zijn dan ook voor zo'n 80% mannen. Veel meisjes kom je nog niet tegen in dit wereldje, maar dat schrikt Karina niet af. Ze is op zoek naar like-minded leeftijdsgenoten, ongeacht hun geslacht.

Waarom gamen volgens haar belangrijk is? Het brengt mensen samen met dezelfde passie voor gamen. Ze ontmoeten elkaar online door samen te spelen, maar ook in real-life in gaming cafés, op LAN parties of ze kijken samen naar esports wedstrijden.

Karina is deel van de Sector One community. Als je zelf interesse hebt in gamen, neem dan zeker een kijkje op hun facebook pagina of ga op ontdekkingsreis op Twitch.tv, DE plek bij uitstek waar de gamingwereld zich verenigt en elkaar inspireert.

Het vrouwelijke aantal gamers mag dan nog klein zijn, als we het segment van de smartphone games bekijken, zie je het vrouwelijke aandeel stijgen tot maar liefst 50%! 

DE BELGEN IN GAMING LAND

 

Met Flanders DC zakken we samen met FLEGA van 22 tot 24 augustus 2017 af naar Keulen voor Gamescom in het gezelschap van 16 Belgische gaming ondernemers. Ze presenteren het nieuwste uit hun studio's aan het internationale gaming publiek.

De Belgen brengen als underdog in de gamingwereld vernieuwende games en technieken waar we jullie binnenkort meer over vertellen.

Ook in de esports wereld wisten enkele Belgen het tot de wereldwijde top te schoppen. Zo is Eefje Depoortere één van weinige vrouwen in de professionele gaming wereld. Ze is live verslaggever tijdens de wereldwijde esports games van League Of Legends. En Christophe Van Oudheusden schopte het tot een belangrijke coach voor professionele esports spelers.

 

Heb je interesse in de gaming wereld? Wil je graag meer weten, een interview met één van de Belgische studio's, gamers of esporters? Dan kan je mij steeds contacteren via [email protected]

 

@belgian_games    #BelgianGamesIndustry

#flandersdc    #returnoncreativity

 

 

Nathalie De Schepper

PR & Communication Manager, flanders DC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

[email protected]

www.flandersdc.be