PERSBERICHT Henry van de Velde Awards 2020: de winnaars

Kies uit de 21 Henry van de Velde Award Winners 2020 jouw favoriet en stem, zodat het de Henry van de Velde Public Gold Award 2020 kan winnen.

Brussel, 14 november 2019 — Betekenisvol design bekronen, daar staan de Henry van de Velde Awards al voor sinds 1994. Daarom reikt Flanders DC op 22 januari 2020 voor de 26e keer de Henry van de Velde Gold Awards uit in BOZAR. Vandaag maken we de 21 Henry van de Velde Awards Winners 2020 bekend. 21 projecten, producten en diensten, verspreid over 7 categorieën, die in het afgelopen jaar in de markt gezet zijn. Zoals steeds een verleidelijke en relevante verzameling die het kruim van het Vlaamse design bundelen. Van een bijzonder boek over een behandeltafel voor kinesisten en een onderzoek naar jute tot een sociaal-artistiek project en alles wat er tussen zit, tonen deze awards de verschillende gezichten van design op topniveau.

Op 22 januari winnen 7 van deze 21 winnaars de Henry van de Velde Gold Awards, uitgebreid met 5 andere Gold Awards. Bijna alle Gold Awards zijn gekozen door de jury, maar voor de Henry van de Velde Public Gold Award 2020 hebben we de hulp van het publiek nodig. Daarom kan het publiek van 14 november tot en met 19 december stemmen voor zijn favoriet op www.henryvandevelde.be

De Henry van de Velde Awards tonen niet alleen het beste wat design te bieden heeft, maar zijn ook een weerspiegeling van de tijd waarin we leven. Dat is ook zichtbaar in de verschillende categorieën waarvoor de ontwerpers en designbedrijven konden inschrijven:

 • Business Innovation
 • Collaborative
 • Consumer
 • Crafts by Bokrijk
 • Digital Product
 • Graphic & Communication
 • Habitat

Dit voorjaar waren er 304 inzendingen voor de Henry van de Velde Awards 2020. De jury koos hier in twee rondes 21 winnaars uit, een absoluut heroïsche taak. Ook de jury is bijzonder benieuwd naar de favoriete winnaar van het grote publiek.

 

Waar is de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award naartoe?

Toen de OVAM mee partner werd in de Henry van de Velde Awards in 2008 was ecodesign nog bijzonder nieuw en moesten ontwerpers bedrijven overtuigen van het nut om bezig te zijn rond materiaalgebruik en verantwoorde keuzes. 12 jaar later is op een verantwoorde manier ontwerpen een essentieel onderdeel van goed design en heeft het zijn geitewollensokkenzweem helemaal afgeschud. Daarom konden designers en bedrijven niet meer inschrijven door de categorie Henry van de Velde Ecodesign Award by OVAM. Alle inzendingen moeten beantwoorden aan de criteria van goed design en dus ook sustainable zijn. 

Op 22 januari wordt wel een Henry van de Velde Ecodesign Gold Award by OVAM uitgereikt. Deze award is, net zoals de Lifetime Achievement, Company en Young Talent Award een inspirerende award waarbij één ontwerper, bedrijf of organisatie door de jury als voorbeeld en inspiratie wordt beloond voor hun jarenlange inzet en betekenis, in het geval van de Ecodesign Award rond hun gebruik van ecodesign als tool doorheen de hele werking en denken. Wordt dus nog vervolgd.

 

Bokrijk als nieuwe partner!

De Henry van de Velde Awards verwelkomen dit jaar ook een nieuwe partner. De Henry van de Velde Crafts Award wordt vanaf dit jaar uitgereikt door Bokrijk.

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken en de toepassingen ervan in het museum. De afgelopen jaren heeft Bokrijk hard ingezet op de maatschappelijke relevantie van dit erfgoed voor het hedendaags vakmanschap en dat van de volgende generaties. Museum Bokrijk wenst personen, groepen of bedrijven te honoreren die vanuit een overleveringsgezinde houding ambachtelijk werk relevant en eigentijds weten in te zetten, zij het sociaal geëngageerd, onderzoek gericht, of vanuit een creatieve zelfrelativerende attitude. Met het project VAKlab ondersteunt en stimuleert Bokrijk nu ook vakmensen in hun ondernemerschap.

Dit sluit naadloos aan bij de bedoeling van de Henry van de Velde Crafts Award by Bokrijk, die gegeven wordt aan een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek en hoogwaardige afwerking. Vandaar dat Bokrijk, VAKlab en Flanders DC elkaar gevonden hebben en de komende jaren samen aan dit verhaal willen verderwerken.

 

Waarom de Henry van de Velde Awards?

Organisator Flanders DC plaats design centraal, omdat het geloof in de de positieve impact van het ontwerp op de economie en de samenleving. Met de awards speelt het in op de evoluties in het designveld. 

 

Wie zijn de 21 Henry van de Velde Award Winners 2020?

Business Innovation

 • Demetra — Verhaert & Barco — Barco
  Barco brengt een flexibel, draadloos handheld digitaal meettoestel voor dermatologen op de markt. Met slechts één apparaat kunnen dermatologen elke vorm van foto maken, van dermoscopische tot klinische close-up en overzichtsfoto's wat het opvolgen en vergelijken van huidbeelden vloeiender en slimmer maakt.
 • Gymna Pro — Yellow Window - Gymna
  Bij Gymna geldt als drijfveer dat een alledaags product best bijzonder mag zijn. Bij de ontwikkeling van de nieuwe behandeltafel is er naast het design voornamelijk rekening gehouden met de noden van patiënt en kinesist. Gebruikmakend van nieuwe technieken, materialen en verbeteringen werden innovatieve oplossingen bedacht en aangereikt voor alledaagse problemen. 
 • The EMC — Yellow Window (Maxime Szyf, Pieter Martin en Hugo Smid) — Timbtrack
  De Timbtrack EMC (Electronic Meter Connect) is een elektronische meter met een kabel en gps localisatie, die de opgemeten gegevens van bomen in het bos digitaal doorstuurt naar een platform voor de organisatie van bosbouwbeheerders.

 

Collaborative

 • IXZO! — Knight Moves — GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap
  Een leerplatform voor innovatieve scholen die een leerling gecentreerde aanpak nastreven. Dit houdt in dat er meer autonomie is voor leerlingen en dat leerkrachten worden ondersteund om meer coachend te kunnen werken naar groepen of individuele leerlingen.
 • Oase — Bailleul Ontwerpbureau — Het GielsBos
  Zintuiglijke ruimtes voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking. Begeleiders krijgen in de ruimtes de nodige tools aangereikt om hun cliënten te voeden, doen lachen en prikkelen, uit te dagen of net tot rust te brengen.
 • TEK STIEL — Studio Linde Hermans — opdrachtgever: Stad Genk — partners: STEBO, Vrouwencentrum Genk
  Een sociaal-artistiek project van Stad Genk waar co-creatie voorop staat. Een multiculturele groep vrouwen wordt samengebracht om kennis en ambacht met elkaar uit te wisselen. Het project resulteert in een reeks draagtassen, gemaakt uit oude visnetten, mooie (portret)foto's en een publicatie.

 

Consumer

 • Vibe — pars pro toto — Jabbla, we all have a voice
  De Vibe is een inclusief communicatiehulpmiddel ontwikkeld voor de groeiende groep mobiele jongeren met een spraakprobleem. Bij het ontwerp van de tablet stond de gebruiker en zijn leefwereld centraal. Tijdens het onderzoek kwamen een aantal pijnpunten naar boven welke in deze nieuwe spraakcomputer opgelost werden.
 • Morrow — Achilles Design — Morrow NV
  Een interactieve bril waarbij de scherpstelling kan gewijzigd worden met een eenvoudige druk op de knop, netjes ingewerkt in het montuur. Deze technologie kan in bijna elk frame geïntegreerd worden zodat iedereen zijn of haar persoonlijkheid kan uiten.
 • Zyzo — Hybrio (het collectief van de ontwerpbureaus Namahn, KAN, Ixor, Voxdale & Fosfor) — Zyzo nv
  Zyzo is een nieuw sociaal (familie) netwerk dat speciaal ontworpen is om ouderen (80+)  vlotter met hun kinderen en kleinkinderen te verbinden. Familieleden sturen foto- en videoberichten naar het Zyzo toestel. Ook afspraken of herinneringen kan je met de app versturen. Het is in eerste instantie een familiaal sociaal netwerk, maar kan ook ingezet worden in de zorgsector.

 

Crafts by Bokrijk

 • Hey Jute — Alexander Marinus 
  Het Hey Jute is een uitgebreide onderzoek naar de context, waarde en toepassing van jute.
 • Lunair — Filip Janssens — Ontwikkeld in het kader van Maakbaar (Bos+)
  Lunair is een uniek lichtobject gemaakt van gerecycleerd materiaal uit reststromen van hout, natuursteen of marmer. De staande muurlamp geeft een zacht indirect licht en zet de schoonheid van de imperfecties van afvalmateriaal in de kijker.
 • Twin Mirrors — Conversation piece —Ben Storms
  Twin Mirrors heeft een spiegelende functie, letterlijk en figuurlijk. De spiegel zelf geeft al een vervormd beeld van de werkelijkheid, door de bolle vorm én doordat een spiegelbeeld nooit objectief kan zijn. De zwarte spiegel is een kopie van deze vervormde realiteit en legt hier een waas overheen. De harde realiteit vervaagt waardoor er meer ruimte ontstaat voor een (subjectieve) interpretatie van de feiten.

 

Digital Product

 • Toddler Zoo — Next Apps
  Toddler Zoo – Mix & Match is een grappig en educatief puzzelspelletje voor kleine kinderen dat rechtstreeks te downloaden is uit de Apple Store. Ze leren er al spelenderwijs over diertjes, hoe ze heten en welke geluidjes ze maken. Ze kunnen een bepaald diertje proberen vinden of gewoon creatief zijn en grappige diertjes bouwen.
 • SportKompas Studio Dott. — opdrachtgever: SportaMundi vzw — met de steun van Sport Vlaanderen
  Door aan Sportkompas deel te nemen krijgen kinderen en ouders een duidelijk beeld van welke sporten ze goed kunnen én graag gaan doen. Dit zorgt voor meer plezier en motivatie bij de kinderen.
 • Woningpas — Leap Forward & team van de Vlaamse overheid— opdrachtgevers: Vlaams Energieagentschap, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Wonen-Vlaanderen, Departement Omgeving
  Een gratis digitaal paspoort dat alle info over uw huis samenbrengt. Burgers vinden er data over inspecties, certificaten, vergunningen, gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) en dergelijke. Met woningpas streeft de overheid naar één uniek en integraal dossier over de woning.

 

Graphic & Communication

 • B401 Bruggenbouwers — Heren Loebas — Stad Gent - dienst Stedelijke Vernieuwing
  In het kader van de afbouw van viaduct B401 in Gent startte de stad een campagne waarmee ze Gentenaars en gebruikers kunnen informeren over het proces. Zo werden ondermeer 14 portretten van Gentenaars en hun toekomstvisie rond het viaduct opgehangen als kunstobjecten, metershoog op de peilers van het viaduct.
 • Helblauw, Thomas Meinecke — grafisch ontwerp: Dear Reader — vertaling uit het Duits door een collectief onder redactie van Arne De Winde en Kris Latoir — uitgever: het balanseer — scripting: Frederik Berlaen
  Voor Helblauw ontwikkelde Dear Reader, een transformerend lettertype dat de verhaallijn van de roman van Thomas Meinecke in de verf zet en kracht bij zet. Geleidelijk aan transformeert de tekst van een klassieke schreefletter naar een gebroken schrift om het concept van verbastering door te drijven.
 • Opera Vlaanderen seizoen 2018/2019 — Bureau BoschBerg (Sang Vandenbosch) — beelden: Hans Op de Beeck — opdrachtgever: Opera Ballet Vlaanderen
  Voor het thema ‘vergankelijkheid’ werd samengewerkt met Hans Op de Beeck. De stills uit zijn film Staging Silence vormden de campagnebeelden. Er ontstaat een nieuw, intrigerend beeld dat snel de aandacht trekt in het straatbeeld. Het scheppen van illusies staat centraal.

 

Habitat

 • The Light Machine — Bernard Rommens (RotorGroup) — Re-Volt
  Een kwaliteitsvolle verlichtingsbron gehuld in een tijdloos design. Hiermee zetten de makers zich af tegen de wegwerpcultuur. The Light Machine is geïnspireerd op een mix van filmset lichten, leger jerrycans en mechanische details van een machine waarbij een dimmer zorgt voor de gewenste voltage.
 • The Waterbench — Barbara Standaert — producent: Ebema N.V.
  De Waterbench is zitbank, plantenbak en regenwaterton in één. De bank laat toe dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt en wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton waarin de planten hun water en voedsel vinden. Het poreuze beton garandeert een droog zitvlak, ook bij regenweer.
 • Touchswitch In house team Niko — Niko
  Een vaak terugkerend probleem bij interacties met een elektrische installatie is dat het voor gebruikers vaak niet duidelijk is waarvoor elke knop dient. Een tweede daaruit voortvloeiend probleem is dat het grote aantal knoppen heel wat plaats inneemt op de muur. Met de innovatieve digitale schakelaar Touchswitch lost Niko deze problemen op. 

 

De Henry van de Velde Gold Award Winners 2020

Op 22 januari reikt Flanders DC in BOZAR de Henry van de Velde Gold Awards uit. Deze 12 Awards bestaan uit 1 Gold Award per categorie die hierboven beschreven staat, aangevuld met een Henry van de Velde Public Gold Award, een Henry van de Velde Young Talent Gold Award, een Henry van de Velde Ecodesign Gold Award by OVAM, een Henry van de Velde Company Gold Award en een Henry van de Velde Lifetime Achievement Gold Award. Op deze 12 Awards rust een embargo tot en met 22 januari om 18 uur. 

Alle Henry van de Velde Award Winners en Gold Award Winners zullen samen te zien zijn in de gratis tentoonstelling Henry van de Velde Awards 2020 in de Foyers van BOZAR. De scenografie van de tentoonstelling gebeurt door Isabelle Speybrouck. Bij de uireiking en de tentoonstelling hoort ook een catalogus met uitgebreide teksten en beeldmateriaal over de winnaars, vormgegeven door Geoffrey Brusatto. 

Vanaf 14 november kan gestemd worden op www.henryvandevelde.be. Dit kan tot en met 19 december.

 

NIET VOOR PUBLICATIE

Voor aanvullend tekst- en beeldmateriaal, neem contact op met Bie Luyssaert, 0497 59 33 17 of bie.luyssaert@flandersdc.be

 

Meer informatie per winnaar

DOCX - 38 Kb

Bie Luyssaert

Communications Manager Design, Flanders DC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be