persbericht: Van een vliegende auto tot een cocktailrobot, ontdek ons leven van morgen op SuperNova, het festival van de toekomst

10 september 2018

Vandaag werd het volledige programma van SuperNova voorgesteld bij RetailDetail in het bijzijn van Antwerps burgemeester Bart De Wever en Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters. Het is het grootste toekomstfestival in Vlaanderen waar het brede publiek in het weekend van 29 en 30 september het leven van morgen kan ervaren via demo’s van 200 bedrijven op 16 locaties verspreid over Het Eilandje. Daarvoor zijn er op 27 en 28 september voor een professioneel publiek een conferentie met wereldsprekers, een event voor scale-ups die investeringen zoeken en een technologiebeurs met 90 bedrijven die hun nieuwste technologie zullen tonen. Tot slot kunnen mensen op zoek naar een job in de technologiesector via een app zich kandidaat stellen bij de bedrijven aanwezig op het festival.

Minister Muyters: “We kunnen niet onderschatten hoe belangrijk wetenschap en technologie is voor Vlaanderen. Het verandert ons leven en kan oplossingen bieden voor uitdagingen waar we voor staan. Met de Vlaamse overheid investeren we jaarlijks honderden miljoenen aan innovatie. Het was altijd moeilijk om te laten zien waar dat geld naartoe gaat. Daarom steunde ik direct SuperNova: het is de eerste keer sinds Flanders Technology International dat we aan een groot publiek op zo’n schaal kunnen tonen welke topinnovaties ontwikkeld worden in Vlaanderen.”
Ook burgemeester De Wever is zeer blij met de komst van SuperNova: “Antwerpen heeft zich de laatste jaren steeds meer op de kaart gezet van de nieuwe economie en we positioneren ons sinds kort als de Europese hoofdstad van het internet of things. Een festival zoals SuperNova past dan ook perfect in onze strategie om Antwerpen niet alleen internationaal te tonen met de haven, de diamantsector of de mode maar vooral ook als een stad van technologie.”
SuperNova neemt het hele Antwerpse Eilandje over
SuperNova neemt het hele Antwerpse Eilandje over

 

Tijdens het weekend mikt SuperNova op het grote publiek

SuperNova mikt met haar programma op de hele familie waarbij jong en oud de toekomst kan ervaren. Tijdens het gratis weekendprogramma ontdek je er bv. de vliegende auto, hoe je met drones vliegt, hoe robots ons leven gaan vergemakkelijken, hoe we gaan winkelen, je kan er het menu van de toekomst proeven… Er zijn 16 locaties waaronder ook nieuwe tijdelijke paviljoenen en constructies zoals bv. een drijvende dome op het dok voor het MAS en een tijdelijke panoramische brug. In totaal zullen meer dan 200 bedrijven en kennisinstellingen hun nieuwste ontwikkelingen tonen.

 

Ontdek hier per thema alvast enkele van de highlights:

Mobiliteit
Een van dé eyecatchers zal de eerste vliegende auto zijn. Daarnaast valt vooral het indrukwekkende drijvende paviljoen van de haven van Antwerpen op. Op het dok voor het MAS zullen 400 bezoekers tegelijkertijd in een 360°projectie de haven van de toekomst ontdekken. Op het dok zal er ook een zelfvarende boot rondvaren. Verder kan je er met drones vliegen en allerlei e-voertuigen testen.

Bezoek het indrukwekkende drijvende paviljoen van de haven van Antwerpen
Bezoek het indrukwekkende drijvende paviljoen van de haven van Antwerpen

 

Voeding
In het voeding paviljoen ontdekt men de ingrediënten en voedingsproducten van de toekomst. Van algen, zeewier tot insecten: we zullen eraan moeten wennen dat ze steeds meer in ons voedsel zullen opduiken. Maar men gaat ook terug naar het verleden met de Menapische varkens die op SuperNova rondlopen. Door innovatieve technieken heeft men dit uitgestorven varkensras uit de tijd van de Romeinen terug tot leven gewekt. De cockailrobot kan dan weer elk gekend cocktailrecept in een mum van tijd klaarmaken.

De cocktailrobot shaket jouw favoriete drankje in een mum van tijd
De cocktailrobot shaket jouw favoriete drankje in een mum van tijd

 

Werken
Op SuperNova kan je samenwerken met een ‘cobot’. Meer en meer wordt het immers duidelijk dat robots vaak ingezet zullen worden ter ondersteuning van de werknemer en niet ter vervanging ervan. Bezoekers kunnen een slimme bril proberen die extra info geeft op de werkvloer of aangeeft hoe bepaalde taken dienen te gebeuren. De grootste mobiele 3D-printer ter wereld toont de mogelijkheden van deze techniek door live producten tot 3 meter te printen.

Winkelen
SuperNova toont de supermarkt/winkel van de toekomst waarbij verschillende technologieën aan bod komen. Je kan in de VR-supermarkt shoppen maar ook een interactieve spiegel en paskamer uitproberen die suggesties geeft voor ‘looks’ die bij jou passen.

Test de VR-supermarkt
Test de VR-supermarkt

Mode
In Antwerpen wordt natuurlijk snel de link met mode gemaakt. Enerzijds laat technologie veel experiment toe in de mode: zo kan men de drone-jurk bewonderen. Helemaal gemaakt uit 3D-geprinte onderdelen en minidrones die soms uit de jurk wegvliegen. Anderzijds zal technologie heel veel functionaliteit toevoegen aan onze kledij in de toekomst. Je ontdekt er kleding met sensoren die ons helpen om ons lichaam in de gaten te houden.

Ontdek de drone-jurk
Ontdek de drone-jurk

Gezondheid
Via de HoloLens kunnen bezoekers virtueel in het menselijk lichaam duiken en onze anatomie ontleden. Maar je kan ook je fobieën overwinnen via virtual reality, checken met je smartphone of je geen hartritmestoornis hebt of leren hoe je in de toekomst revalideert met behulp van een exoskelet.

Duik in het menselijke lichaam via de HoloLens
Duik in het menselijke lichaam via de HoloLens

Sport
Wielerliefhebbers kunnen via state-of-the-art virtual reality technologie op internationale parcours tegen echte kampioenen rijden. In de sportscube kan je aan de lijve ondervinden hoe je kan sporten via computergames.

Entertainment
Via VR-brillen kan je in de schilderijen van Magritte rondlopen of zelf in een sci-fi film figureren. Je wordt ondergedompeld in een 360° muziekervaring. En verschillende installaties laten de samenwerking tussen kunst en technologie zien.

Wetenschap en onderzoek
Je kan zelf een onderwaterrobot besturen of een 3D-selfie nemen. Kinderen en jongeren leren zelf robotten programmeren, analyseren hun eigen DNA, bouwen hun eigen raket...

Bouw en programmeer je eigen robot!
Bouw en programmeer je eigen robot!

Maar verder ook nog
VITO laat in een groot paviljoen zien hoe we met nieuwe materialen en technieken aan een duurzame wereld kunnen werken. IMEC toont in zijn Techpedition hoe technologie op elk moment van de dag tussenkomt in wat we doen. Daarnaast zijn er de SuperNova show, talks over technologie en de toekomst en allerlei workshops. Om de duizenden bezoekers niet zomaar de drukke Tavernekaai te laten oversteken, wordt een tijdelijke wandelbrug over de weg en tramlijn gebouwd door architect Gijs Van Vaerenbergh. Vanop deze Belvédère zal er een mooi zicht zijn over het hele festivalterrein.

 

De eerste twee dagen focust SuperNova zich op de professionele bezoeker

De conferentie nodigt sprekers van wereldformaat uit die je doorgaans niet te zien krijgt in Vlaanderen. Maar evengoed laat SuperNova aan de wereld zien welk talent we hier hebben met een overzicht van onze local tech heroes. Tegelijkertijd met de conferentie loopt een investeringsevent waarbij jonge bedrijven, die al een zekere groei hebben meegemaakt (scale-ups), op zoek kunnen gaan naar investeringen. Vijftig van die scale-ups uit heel Europa komen in Antwerpen zoeken naar mogelijke investeerders. Negentig bedrijven tonen er hun innovatie of technologie op de Tech Fair. Jobzoekers die de Talent Buzz applicatie gebruiken om zo te solliciteren bij de bedrijven op SuperNova kunnen trouwens gratis binnen op deze Tech Fair om kennis te maken met mogelijke werkgevers.

 

SuperNova: een event met ambitie

Pascal Cools (Flanders DC) en Jürgen Ingels (Scale-Ups.eu) geven beiden aan dat het tijd werd dat we in Vlaanderen een event van deze ambitie opzetten. Er is zoveel potentieel in Vlaanderen en dat moeten we meer tonen. Tegelijkertijd moeten we nog meer het beste van de wereld naar hier durven halen om ervan te leren.

SuperNova is een organisatie van Flanders DC, Scale-Ups.eu en de Vlaamse overheid in samenwerking met de stad Antwerpen. Op 27 en 28 september staat het festival open voor een professioneel publiek. Daarvoor is een ticket vereist. Op 29 en 30 september is er gratis toegang voor het grote publiek. Meer info en details vind je op www.supernovafest.eu.

 

Op zoek naar meer informatie rond de betrokken bedrijven, de demo's, de sprekers of iets anders? Neem dan gerust contact op via: nathalie.deschepper@flandersdc.be

 

SuperNova illustratie door Duval Union
SuperNova illustratie door Duval Union

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be