persinfo: Belgian Fashion Awards 2019: en de winnaars zijn.... !

Vandaag, 21 november 2019, werden de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Deze ceremonie is dé gelegenheid om onze fantastische Belgische mode te vieren. Haar reputatie in binnen- en buitenland, haar creativiteit en haar diversiteit verdienen het om in de schijnwerpers te worden gezet. We willen hierbij ook aandacht schenken aan wie achter de schermen werkt en een podium geven aan minder bekende namen en nieuw talent. Want Belgische mode is naast onafhankelijk, avant-gardistisch en no-nonsense vaak ook erg bescheiden. Deze derde editie van de Belgian Fashion Awards werd georganiseerd door Knack Weekend, Le Vif Weekend, Flanders DC (Flanders District of Creativity), MAD, Home of Creators en WBDM (Wallonie-Bruxelles Design Mode).

De avond werd opgeluisterd door het optreden van de Belgische Charlotte Adigéry. Prijzen werden onder meer uitgereikt door bekende Belgen uit andere creatieve disciplines waaronder Wim Van Lessen, Jeroen De Pessemier van The Subs, ​ Tania Garbarski, Sofie Van de Velde en Elodie Ouédraogo & Jeroom. 

De Belgian Fashion Awards vonden plaats in het kader van Fashion Talks 2019, georganiseerd door Flanders DC in de Handelsbeurs in Antwerpen.

De prijzen werden uitgereikt in de volgende zeven categorieën

1. De Jury Prize honoreert het parcours van een Belgische ontwerper of ontwerpster. Deze prijs gaat naar Dirk Van Saene, omdat hij altijd zijn eigen pad en ritme volgt. ​ De jury benadrukt het belang van zijn werk vandaag en in het verleden, zijn creatief talent en hoe hij dat vertaalt naar de mode, schilderkunst en keramiek. Als een van de Antwerpse Zes maakt hij deel uit van een belangrijk stuk Belgische modegeschiedenis en als leraar aan de Modeacademie van Antwerpen heeft hij een grote impact op de masters en de volgende generatie modeontwerpers.

2. De prijs Designer of the Year wordt uitgereikt aan een Belgische ontwerper die de jury dit jaar wist te bekoren met zijn werk. Deze eer valt te beurt aan Christian Wijnants. De jury looft het feit dat hij trouw blijft aan zijn DNA in een modewereld die wordt geregeerd door trends. Zijn onderzoek naar materialen, en in het bijzonder breigoed, blijft indrukwekkend. Hij voegde dit jaar schoenen en een collectie truien voor mannen toe aan zijn label. Zijn business groeit op een mooie, gestage manier.

De genomineerden in deze categorie waren: Carine Gilson, Caroline Bosmans, Christian Wijnants, Olivier Theyskens, Wouters & Hendrix.

3. De Prijs Emerging Talent of the Year wordt toegewezen aan een jong talent of Belgisch label, actief in België, met een sterk concept of een grote creativiteit. De prijs gaat naar mannenlabel Namacheko omdat de jury onder de indruk is van de snelle internationale groei van dit label, dat in 2019 naar Antwerpen verhuisde. Het duo Dilan en Lezar Lurr, tweelingbroer en -zus die in Iraaks Koerdistan geboren werden en in Zweden opgroeiden, tekende een sterke collectie die in de beste boetieks ter wereld verkocht wordt.

De genomineerden in deze categorie waren: Bernadette, Indee, Namacheko, Templa, Sara Levy.

4. De prijs Professional of the Year wordt uitgereikt aan een Belgische professional uit de modesector, met uitzondering van ontwerpers, die zich heeft laten opmerken gedurende de voorbije 12 maanden. De award gaat dit jaar naar Pierre Debusschere ​ omdat hij erin slaagt krachtige beelden neer te zetten voor zijn cliënten, die hij toch zijn eigen originele signatuur weet mee te geven.

De genomineerden in deze categorie waren: Benoît Béthume, Pierre Debusschere, Tom Van Dorpe, uber and kosher.

5. De prijs Entrepreneur of the Year wordt toegewezen aan een gedreven ondernemer/onderneemster, actief in de Belgische modesector, die een duidelijke meerwaarde biedt aan de sector. De prijs gaat naar Sofie D’Hoore en Chantal Spaas voor hun verstrekkende internationale succes en de zeer organische wijze waarop ze een business met een subtiele signatuur opbouwden.

De genomineerden in deze categorie waren: Patrick Van Heurck en Frederic Vitre van Bellerose, Inge Onsea en Esfan Eghtessadi van Essentiel, Florence Cools en Artur Tadevosian van Damoy/La Collection, Sofie d’Hoore en Chantal Spaas van Sofie D’Hoore, Valérie Berckmans.

6. De award Fashion brand of the Year is een publieksprijs waarvoor Belgische merken zich kandidaat stelden. Het grote publiek kon via www.belgianfashionawards.be zijn favoriet kiezen uit een finale selectie van 10 Belgische merken, nauwkeurig geselecteerd door een professionele jury. Arte, een premium mannenlabel met streetwear ziel, wint deze prijs.

De genomineerden in deze categorie waren: Arte, Bonjour Maurice, Façon Jacmin, Filles a Papa, Howlin, la fille d’O, Léo, Natan, Mieke Dierckx, Snobe.

7. De prijs Most Promising Graduate gaat naar een net afgestudeerde (juni 2019) van onze zeven grote Belgische modescholen. De jury koos dit jaar geen winnaar, omdat ze de zeven geselecteerde finalisten allemaal deze titel gunt. De jury geeft nog mee dat ze het individueel sterke kandidaten vindt die een mooi overzicht vertegenwoordigen van wat onze verschillende Belgische modescholen te bieden hebben. De genomineerden en dus ook de winnaars in deze categorie zijn: Bart Lapere, Dominique Rocour, Eve Delperdange, Maria Ossaba, Quinten Mestdagh, Samuel Quertinmont en Thurel Thonet. 

Speciale Prijzen

UPR prijs: Het duo Florence Cools en Artur Tadevosian, genomineerd als Entrepreneur of the Year, voor hun label Damoy / La Collection, wint een UPR-ondersteuning ter waarde van 10.000 euro aan pr & communication services. UPR biedt nationale tailormade consultancy aan, die de winnaar kan inzetten binnen het jaar. UPR biedt met deze prijs een professioneel platform aan een van de BFA-genomineerden over de categorieën heen in wie ze sterk geloven.

Mode & Kant Museum prijs: Emerging Talent Namacheko. Het museum koopt een silhouet aan om in hun vaste collectie op te nemen. 

De jury

Voor deze derde editie gingen we op zoek naar een gerenommeerde externe jury met wereldwijde kennis van de sector. Zo kwamen we uit bij president van de jury Patrick Scallon, communications director bij Dries Van Noten, ontwerpers zoals Glenn Martens en Diane von Furstenberg, maar ook Elizabeth von der Goltz van Net-à-Porter en Christopher Morency van Highsnobiety en andere klinkende namen. Ontdek hier de volledige lijst.

De Award

De trofeeën ‘The Pattern based Copper Mirror’ werden ontworpen door concept designer Nel Verbeke. Ze stellen twee elkaar kruisende patronen en zijn afgewerkt in hand-geborsteld koper.

 

Contactinfo:

Flanders DC
Ann Claes
[email protected]

MAD, Home of Creators
Elke Timmerman
[email protected] ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

WBDM
Laure Capitani
Laure.capitani@wbdmbe
Dominique Lefèbvre
[email protected]

Knack Weekend en Le Vif Weekend
Ruth Goossens
Email: [email protected]

 

Vanaf maandag 25 november vindt u alle foto’s van de Belgian Fashion Awards terug op www.belgianfashionawards.be.

 

PHOTO CREDITS: J. Van Belle - WBI:

PHOTO CREDITS FILLE ROELANTS:

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

[email protected]

www.flandersdc.be