Skip to Content
persinfo: Belgian Fashion Awards - Onze winnaars!

persinfo: Belgian Fashion Awards - Onze winnaars!

16 november 2017

Vandaag, 16 november, hebben Knack Weekend, Le Vif Weekend, Flanders DC (Flanders District of Creativity) en MAD, Brussels Fashion and Design Platform, gevestigde en veelbelovende talenten uit de Belgische mode bekroond.

 

 

De uitreiking van de Belgian Fashion Awards, het enige nationale initiatief in zijn soort, had plaats in het kader van Fashion Talks in de Waagnatie, Rijnkaai 150 in Antwerpen. De prijzen werden uitgereikt in de zeven volgende categorieën
 

 1. De « Jury Prize ».  Wie het over Belgische mode heeft, denkt onmiddellijk aan Dries Van Noten. Een honderdste defilé in Parijs en een boek over deze honderd shows, maakten van 2017 zijn jaar. Zijn reputatie is internationaal, zijn talent ontegenzeglijk verbonden met Antwerpen. Een indrukwekkend jaar dat bekroond wordt met deze juryprijs van de allereerste editie van de Belgian Fashion Awards.
   
 2. De award « Fashion brand of the year » : Deze prijs gaat naar het merk dat door het grote publiek werd gekozen op www.levifweekend.be en www.knackweekend.be, uit een shortlist van 24 merken. De jury selecteerde deze merken omdat ze zich dit jaar hebben onderscheiden. In totaal brachten meer dan 25.000 lezers hun stem uit. Het Belgische lingeriemerk Marie Jo sleept met de meeste stemmen de prijs in de wacht.
   
 3. De prijs « Most promising graduate » gaat naar een net (juni 2017) afgestudeerde aan een van onze zeven grote Belgische modescholen. De award gaat naar Rushemy Botter van de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hij zette met zijn mannencollectie een fris en hedendaags modebeeld neer dat op een creatieve manier een hommage brengt aan Curaçao. Deze jonge ontwerper zal in januari voor de tweede keer zijn collectie presenteren in Parijs. Rushemy Botter ontvangt voor deze award een waardebon van 500 euro aan stoffen van The Fabric Sales.
   
 4. De prijs « Entrepreneur of the year » wordt uitgereikt aan een Belgische ondernemer (of  label uit de modesector) die dit jaar een succesverhaal schreef. De prijs wordt toegekend aan Anton Janssens en Raf Maes van het label Komono. Hun horloges en brillen met typische effortless look worden wereldwijd gedragen. Komono wordt in meer dan vijftig landen verkocht en opende, na Antwerpen in september, een tweede boetiek in onze Belgische hoofdstad.
   
 5. De prijs « Designer of the year » wordt uitgereikt aan de ontwerper die de jury dit jaar wist te bekoren met zijn werk. Deze eer valt te beurt aan Raf Simons. Als creatief directeur maakte hij Calvin Klein opnieuw tot een van de meest gewilde modelabels. Tegelijk slaagt hij erin om dit naadloos te combineren met zijn eigen label en op die manier twee werelden neer te zetten.
   
 6. De award « Emerging talent of the year » gaat naar Façon Jacmin voor hun unieke visie en aanpak. De tweeling creëert dé denim wardrobe voor vrouwen. Ze brengen hun tijdloze en veelzijdige creaties uit Japanse denim op een originele manier tot bij de consument. Ségolène en Alexandra ontvangen voor deze award een geldprijs van 5000 euro, aangeboden door de organiserende partners. Je kunt  binnenkort hun collectie ontdekken aan de hand van een installatie in de hal van het Mode Museum Provincie Antwerpen.
   
 7. De prijs « Professional of the year » wordt toegekend aan een stylist, fotograaf, make-up/hair artist of een mannequin die een uitzonderlijk jaar kende. De prijs gaat naar Inge Grognard. Deze make-up artist vult de grote Belgische ontwerpers perfect aan sinds haar debuut en dat van de Zes van Antwerpen. De afgelopen 30 jaar heeft ze met haar conceptuele make-up tal van trends en tendensen neergezet en ze blijft de volgende generaties inspireren. De site The Business of Fashion, een wereldautoriteit in de modesector, benoemde haar dit jaar tot één van de 500 meest invloedrijke modemensen ter wereld.​
   

 DE JURYLEDEN:

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Flanders DC (Nathalie De Schepper en Ann Claes) en MAD Brussels (Elke Timmermans en Alexandra Lambert), modejournalisten (Anne-Françoise Moyson, Ellen De Wolf), de hoofdredactrices van Le Vif Weekend en Knack Weekend (Delphine Kindermans en Ruth Goossens) en belangrijke stemmen uit de modewereld (internationale inkopers : Pascaline Smets, Aude Gribomont en Geert Bruloot, Allison Mc Greal oprichter The Fabric Sales en AMG suits, international fashion editor Angelo Flaccovento en Elisa De Wyngaert (curator Mode Museum Provincie Antwerpen).

Contacten:

Voor Flanders DC : ann.claes@flandersdc.be
Voor Le Vif Weekend : delphine.kindermans@levif.be
Voor Knack Weekend : ruth.goossens@knack.be
Voor het MAD : alexandra.lambert@mad.brussels

 

FOTO CREDITS: Fille Roelants
 

#belgianfashionawards2017                                 #fashiontalks2017
 

Een initiatief van Flanders DC, MAD Brussels, Knack & Le Vif Weekend.

Contacteer ons
Nathalie De Schepper PR & Communications Manager, Flanders DC
Nathalie De Schepper PR & Communications Manager, Flanders DC
Over Flanders DC

Flanders DC, of voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector. Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming. Return on Creativity; daar staan wij voor.

Flanders DC
Diestsevest 76 - 3000 Leuven
Fosbury & Sons — Mechelsesteenweg 271, 1.1, 2000 Antwerpen
Ravensteingalerij 38 - 1000 Brussel