Persinfo: Goud voor deze Henry van de Velde Awards winnaars!

Ontdek de winnaars van de Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, de Public Gold Award en de Gold Award winnaars binnen de overige negen categorieën.

Op 8 februari viert designminnend Vlaanderen de jaarlijkse hoogmis van haar designsector. Met de uitreiking van de Henry van de Velde Awards 22 vallen de meest kwalitatieve, innovatieve en slimme ontwerpen en ontwerpers in de prijzen. Wie krijgt de Lifetime Achievement Award? Wie is het Young Talent? Wie kaapt de Company Award weg; welk project krijg de Ecodesign by OVAM Award en wie stemde het publiek tot Public Award winnaar? Deze en de negen andere Gold Award winnaars van elke categorie worden op 8 februari vanaf 18 uur tijdens de Henry van de Velde Awards 2022 uitreiking in BOZAR bekendgemaakt.

Al 28 jaar zetten de Henry van de Velde Awards producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. De Henry van de Velde Awards 22 klokte af op een recordaantal inzendingen. De jury doorploegde 421 inzendingen en kwam tot een rangschikking van 3 winnaars per categorie. De prijzen zitten dit jaar ook in een nieuw jasje. Naast twee gloednieuwe categorieën zijn er niet alleen Gold award winnaars maar reikt de jury per categorie ook een Silver en Bronze award uit. 

Door de coronamaatregelen zal de uitreiking van de Henry van de Velde Awards dit jaar helaas opnieuw in een beperkte vorm plaatsvinden.

Wim Segers ontvangt de Lifetime Achievement Gold Award 

De Lifetime Achievement Award is dé erkenning van een ontwerper die een economische, maatschappelijke en/of culturele impact heeft en daardoor de internationale uitstraling van Vlaams design mee uitdraagt. Dit jaar bekroont de jury Wim Segers, een ontwerper die met zijn down-to-earth en integrale aanpak garant staat voor professionaliteit en tijdloze eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid.

“Als ontwerper moet je nederig zijn, telkens weer van nul beginnen en problemen oplossen die specifiek zijn voor het project.” ​ - Wim Segers

Wim Segers ontwikkelt totaalconcepten, waarbij hij met de producent alle fases van productontwikkeling tot -presentatie opvolgt. Maakbaarheid en duurzaamheid passen in zijn visie dat een ontwerp de tijd moet kunnen trotseren. Functionaliteit en economische relevantie en een ethisch verantwoorde aanpak zijn daarbij altijd het uitgangspunt. Ettelijke bedrijven, en ook zijn eigen regio, heeft hij door die aanpak internationaal op de kaart helpen zetten. Studio Segers is intussen uitgegroeid tot een familiebedrijf met ook een architectuur- en grafische ontwerpafdeling. ​ ​ ​  

Renson gaat met de Company Gold Award naar huis

Renson Showroom Waregem
Renson Showroom Waregem
“Renson toont hoe design een hefboom kan zijn voor gebruiksvriendelijke, duurzame en tegelijk ook ‘mooie’ innovaties. Met Flanders DC willen we dit soort innovaties nog weliger laten tieren in de Vlaamse mode- en designsector" – Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits

Twintig jaar geleden bedacht CEO Paul Renson de baseline ‘Creating Healthy Spaces’. Concreet vertaald in drie pijlers – zonwering, ventilatie en outdoor living – bleek het een visionaire filosofie die van Renson een wereldspeler maakt. Onder Paul Renson evolueerde het familiebedrijf naar een kennisbedrijf, waar zo’n 110 van de 1200 medewerkers op de R&D afdeling werken. Volgens de jury dankt de Waregemse trendsetter die erkenning aan z’n nooit aflatende drang naar innovatie en de kunst om design functioneel in te zetten voor gezond en comfortabel wonen, leven en werken.

“Zelfs met tien procent van de medewerkers op R&D hebben we nog te weinig capaciteit om onze ideeën uit te werken. Elke innovatie is een meerwaarde voor de markt.” ​ - Paul Renson, CEO Renson

Vandaag voert Renson uit naar 83 landen en heeft het bedrijf wereldwijd medewerkers aan de slag. Het merendeel van de producten wordt volledig in België gemaakt. Design wordt er structureel ingezet om technieken onzichtbaar in te werken, perfect geïntegreerd in het interieur, de gevel of de tuin: van raamventilatieroosters, over minimalistische zonwering, binnendeurlijsten en scharnieren tot buitenleefruimtes.

Lore Langendries bekroond met de Young Talent Gold Award

Lore Langendries ​ ©️Lies Nivelle
Lore Langendries ​ ©️Lies Nivelle

De Limburgse ontwerpster Lore Langendries behaalde in 2010 een master in Object & Jewellery aan de Hasseltse PXL-MAD. Ze legt zich al jaren toe op de de artistieke creatie van hedendaagse sieraden en objecten. Gebiologeerd door de grilligheid van de wilde natuur bewerkt Lore Langendries dierenhuiden met lasersnijtechnologie. Met een sterke, eigen consequente vormentaal denkt ze na over de functie en identiteit van elk juweel. 

 "Met anderen een project aanvatten haalt de druk op jezelf even weg en daardoor schep je vreemd genoeg weer plezier in het maken van eigen werk.” - Lore Langendries

Naast haar lesopdracht bij PXL-MAD geeft ze ook les in het kunstsecundair onderwijs. Tussen ambacht en industrie, tussen uniciteit en reproduceerbaarheid, oogst ze toenemende internationale interesse voor haar artistieke uitingen. Zo werd ze opgenomen in de expo voor de Mari Funaki Award, uitgereikt door de gerenommeerde Australische Gallery Funaki en maakt haar werk deel uit van galeries in Seoul en de V.S.

De Ecodesign by OVAM Gold Award gaat naar OpenStructures

OpenStructures - Thomas Lommée & Christiane Högner
OpenStructures - Thomas Lommée & Christiane Högner

OpenStructures onderzoekt een duurzame en democratische manier van ontwerpen. Bezielers Thomas Lommée en Christiane Högner ontwikkelden een open ontwerpsysteem dat vertrekt vanuit een gemeenschappelijk geometrisch raster waar designers mee en voor kunnen ontwerpen. De compatibiliteit van de onderdelen laat toe om oneindig veel functies en vormen te creëren. OpenStructures is een tool waarbij ontwerpers uitgedaagd worden om terug te keren naar de essentie van ontwerpen. 

“Als pioniers van ecodesign vertalen Thomas en Christiane met Open Structures de complexiteit van ecodesign in een soort collectief spel dat oneindig veel mogelijkheden biedt.” ​ - Brigitte Mouligneau, jurylid 

Vandaag bestaat OpenStructures uit een databank van 1600 onderdelen en 750 objecten, ontworpen door meer dan 330 designers. ​ 

Tunneltaal kaapt de Public Gold Award weg

Het publiek kon via een online stemming hun favoriet voor de Public Gold Award kiezen. Tunneltaal kreeg overtuigend het meeste stemmen. Manon Lambeens betrok met Tunneltaal zoveel mogelijk lokale jongeren in haar onderzoek om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. De tunnel vormt een metafoor voor de tijd waarin het onderzoek verwezenlijkt werd: verbinden en verlichten in sociaal moeilijke tijden.

Business Innovation Award

 • Gold: Morphemat van Voxdale voor Ergotrics De Morphemat® is een medisch hulpmiddel waarmee zorgverleners Intensive Care Unit patiënten tot 150 kg moeiteloos vanuit ruglig in een stabiele zijligging kunnen tillen. 
 • Silver: Batterij Inzamel Recipiënten van Pars Pro Toto voor Bebat Een reeks nieuwe recipiënten maakt het inzamelproces van batterijen veiliger en slimmer. 
 • Bronze: 12 Work van Studio Dott. voor Stad Mechelen Met 12 Work wil de stad Mechelen zowel expliciete als impliciete drempels in het recruteringsproces wegwerken. 

Consumer Award

 • Gold: Minze Diary Pod van Minze Health De Minze Diary Pod is een medisch toestel dat patiënten helpt bij het bijhouden van een plasdagboek voor de diagnose en opvolging van urologische problemen. 
 • Silver: Åska Bike van Achilles Design voor Åska Bike Met een lange levensduur, lokale productie en een Europese toeleveringsketen is deze speed pedelec de real deal op vlak van duurzaamheid.
 • Bronze: OYO Baby Monitor van Pars Pro Toto voor QLEVR De OYO Smart Baby Monitor is een slimme monitor die mee waakt over pasgeborenen en peuters. 

Crafts Award

 • Gold: Kontour van Pinkoliv In plaats van volledig nieuwe zadels in omloop te brengen, renoveert en optimaliseert Kontour oude(re) zadels en geeft de fietser zo niet alleen een functioneel zadel maar ook zijn emotionele waarde terug. 
 • Silver: Woven Connection van Delphine Cobbaert Woven Connection start met een draad van verschillende kleuren, texturen en hoogwaardige natuurlijke materialen (wol, mohair, vlas, katoen en jute) die ze met de hand tot verschillende stukken weeft en nadien aan elkaar hecht met haar eigen ontwikkelde borduurtechniek. 
 • Bronze: Bite Me van Sam Druant Met haar wandtapijt Bite Me brengt Sam een gesprek op gang over hoe vrouwen gepercipieerd worden - de male gaze - en de heersende binaire hiërarchische opposities. 

Design Research Award

 • Gold: Ecology of Colour van Laboratorium, Heleen Sintobin en Maria Boto In het onderzoek Ecology of Colours staan nieuwe applicaties en technieken binnen traditionele kleurproductie centraal. 
 • Silver: Exploded View van Biobased Creations en Stichting Nieuwe Helden voor Dutch Design Foundation (The Embassy of Circular & Biobased Building) Aan de hand van de metafoor van een huis materialiseert The Exploded View haar visie op betaalbare, duurzame en circulaire woningen uit biogebaseerde materialen.
 • Bronze: Braille meets Emoticons van Walda Verbaenen In dit typografisch experiment ontwerpt Walda een aantal emoticons ter aanvulling op het Braille-alfabet. 

Digital Product Award

 • Gold: BabelAR van Thomas Meynen (LUCA School of Arts Gent) en Wim Forceville BabelAR is een multilinguïstisch puzzel-avontuur in Augmented Reality (AR). De game leert kinderen tussen 7 en 12 de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt het taal- en cultuurbewustzijn.
 • Silver: Digiphy van Lowie Vermeersch voor Granstudio De Digiphy is een Mixed Reality ontwerp- en communicatie-instrument dat Granstudio ontwierp om de automotive industrie verder te digitaliseren zowel in het ontwerp- als het reviewproces. 
 • Bronze: Silver van Create.eu voor het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, UGent Create.eu ontwikkelde Silver, een mobiele serious game die zich richt op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren tussen 12-16 jaar. 

Environment Award

 • Gold: ONTketen van Livable Platform (Sep Verboom) voor Circular Matters Samen met enkele productiepartners en ontwerpers zoekt het ONTketen team naar manieren om het door Circular Matters ontwikkelde biopolymeer om te zetten in toepassingen/producten met reële marktwaarde.
 • Silver: Materialisme met Emotie van ONBETAALBAAR Elk product dat ONBETAALBAAR ontwikkelt, vertelt een eigen verhaal en biedt een zo ecologisch mogelijk antwoord op een concrete vraag. 
 • Bronze: Biodiversiteit in bos, stad en tuin van Utilise.Objects in het kader van Wood Design Utilise.Objects gaat op zoek naar esthetische oplossingen voor dood hout die door de jaren heen zullen afbreken en opnieuw voeding zullen zijn voor de natuur.

Graphics Award

 • Gold: The Icon Project van Kern 02 voor Cisco Systems Grafisch bureau Kern02 ontwikkelde een reeks eenvoudige iconen voor IT gigant Cisco die op de aansluitingen van hun producten worden aangebracht. 
 • Silver: The Poster House Campaign van Klaas Verplancke voor Poster House New York Klaas Verplancke ontwierp illustraties en animaties voor een publieke communicatie campagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House museum in New York, na de eerste Covid-19 lockdown in 2020. 
 • Bronze: Huisstijl GUM van Pjotr voor het GUM (Gents Universiteitsmuseum) De huisstijl die Pjotr voor GUM ontwikkelde, vertelt precies wat de missie en identiteit van het huis is en is bovendien uitnodigend en heel toegankelijk. 

Habitat

 • Gold: inti van Kristof Pycke voor Kreon Kreon inti geeft de lichtontwerper een instrument om zonder overbodige “ruis” met één enkele downlight verschillende sferen in de architectuur te creëren. 
 • Silver: Space-R van Roel Vandebeek voor AVC Gemino Space-R is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. 
 • Bronze: Gradient Rug van Emma Terweduwe Gradient is een multifunctioneel jacquard geweven en vervilt tapijt, gemaakt uit merino wol, mohair, linnen en katoen uit deadstock gerecupereerd. 

Spaces Award

 • Gold: Muziekcentrum De Bijloke van DRDH Architects i.s.m. Julian Harrap Architects, Studio Helder en Onbetaalbaar voor Muziekcentrum De Bijloke DRDH Architects combineert in de vernieuwde concertzaal en de foyers van Muziekcentrum De Bijloke de kwaliteiten van de originele ruimte met de akoestische troeven van hedendaagse concertzalen. 
 • Silver: Scenographies van decoratelier Jozef Wouters voor Damaged Goods Modular Gaze is een modulair tribunesysteem dat steeds opnieuw ingezet kan worden voor verschillende projecten of opdrachtgevers die een (publieke) ruimte willen transformeren. 
 • Bronze: Tunneltaal van Studio Manon voor de gemeente Rotselaar Manon Lambeens betrok met Tunneltaal zoveel mogelijk lokale jongeren in haar onderzoek om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. 

Expo en Catalogus

De Henry van de Velde Awards 22 expo is vanaf 9 februari tot en met 10 april 2022 gratis in Bozar te bezoeken. De catalogus van de tentoonstelling is online te koop via www.henryvandevelde.be

Over de Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks door Flanders DC uitgereikt en betekenen al sinds 1994 een vaste waarde in het designlandschap. Dit jaar worden de awards mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze partners: Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO), Bozar, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Bokrijk, Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), en Z33 - Huis voor actuele kunst, design en architectuur.

Uitgebreide informatie over de awards, de winnaars en de juryleden via https://www.henryvandevelde.be/

Beeldmateriaal

Meer info

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Neem contact op met

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be