persinfo: Uitreiking van de Belgian Fashion Awards 2018!

Belgische mode heeft een internationale uitstraling, de talenten in deze sector verdienen het om ook in eigen land in de schijnwerpers te worden gezet. Daarom slaan Flanders DC (Flanders District of Creativity), het MAD (Brussels Fashion and Design Platform), WBDM (WallonieBruxelles Design Mode) en Knack en Le Vif Weekend de handen in elkaar om gevestigde én opkomende talenten van de Belgische mode te belonen.

De tweede editie van de Belgian Fashion Awards vindt plaats op 11 oktober 2018, in het kader van We Are Fashion in het Brusselse MAD, Nieuwe Graanmarkt 10.

Er worden prijzen toegekend in de volgende zeven categorieën:

1. The jury prize wordt uitgereikt aan een Belgische ontwerper of in België residerende ontwerper die de jury op een bijzondere manier weet te raken met zijn eigen label of zijn werk voor een modehuis.

2. Designer of the year gaat naar een Belgische of in België residerende ontwerper die het voorbije jaar grote indruk heeft gemaakt op de jury en dit met een eigen label of met zijn collectie voor een modehuis.

3. Emerging talent of the year gaat naar een jong talent of label in België met een sterk concept of getuigend van grote creativiteit. De winnaar dient professioneel bezig te zijn en een eigen collectie te hebben (maximaal 3 jaar bezig). De genomineerden in deze categorie zijn: Mosaert, 42/54, Bernadette by Charlotte, Valentine Witmeur Lab , Wali Mohammed Barrech.

4. Professional of the year beloont een professional (geen ontwerper) uit de mode-industrie die het voorbije jaar furore heeft gemaakt. De genomineerden in deze categorie zijn: Pierre Debusschere, Peter Philips, Aminata Sambe, Willy Vanderperre, Laetitia Bica.

5. Entrepreneur of the year beloont een ondernemer uit de Belgische modesector die een succesvolle ontwikkeling binnen zijn bedrijf realiseerde. De genomineerden in deze categorie zijn: Anne Chapelle, Marcy Szwarcburt, Carol & Sarah Piron, Carine Gilson, Inge Onsea & Esfan Eghtessadi.

6. De prijs Fashion brand of the year is bestemd voor één van de twintig labels die door onze jury zijn uitgekozen, omdat ze zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden. Winnaar wordt het merk dat de meeste stemmen heeft gekregen van het publiek. Stemmen kan via http://www.belgianfashionawards.be.

7. Most promising graduate wordt toegekend aan een jonge pas afgestudeerde (juni 2018). De volgende modestudenten werden genomineerd:

- La Cambre Mode(s) in Brussel: Cyril Bourez
- Haute Ecole Francisco Ferrer in Brussel: Mustafa Ataman
- Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen: Gennaro Genni Velotti, Federica Di Leo, Noa Kapchitz & Elijah Schali
- Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas: Astrid Goossens
- Helmo, Hoge school Luik afdeling mode: Marine Savaris, Maxime Cordier
- De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Gent: Hannah Vanspauwen


De juryleden
De jury bestaat uit ontwerper Felipe Oliveira Baptista, Christophe Mollet (consultant Head-on Fashion), Rafael Jimenez (consultant Plan 8), Morgane Lindenberg (boetiek Irina Kha), Ilse Cornelissens (boetiek Graanmarkt 13), Elisa De Wyngaert (MoMu), Caroline Esgain/Gwendoline d’Huart (Musée Mode & Dentelle), Ann Claes (Flanders DC), Nathalie De Schepper (Flanders DC), Giorgia Morero (WBDM), Dominique Lefèbvre (WBDM), Elke Timmerman (MAD), Julie Delbeke (MAD), Ruth Goossens /Ellen De Wolf (Knack Weekend), Delphine Kindermans/Anne-Françoise Moyson (Le Vif Weekend).


Kanttekeningen bij de Awards
“Knack Weekend heeft een bijzondere band met de Belgische mode. Talenten een podium geven, de verhalen achter onze labels brengen en hun savoire-faire belichten, zien we als onze journalistieke plicht. We mogen bijzonder trots zijn op onze modesector. Iets wat we met de Belgian Fashion Awards willen onderstrepen." Ruth Goossens, hoofdredactrice Knack Weekend.

“Het ondersteunen van creatievelingen behoort al sinds het ontstaan van Le Vif Weekend tot het DNA van het blad. Dat is zo voor de hele lifestylesector, maar in het bijzonder voor de Belgische mode. Door jong talent, via de modescholen, of door ontwerpers een vitrine te bieden, hebben we een speciale band opgebouwd met hen. Met onze ‘Mode dit is Belgisch’-specials doen we dit al 35 jaar. Het spreekt voor zich dat we bijzonder trots zijn op deze Belgian Fashion Awards." Delphine Kindermans, Le Vif Weekend.

"MAD Brussels is bijzonder verheugd dat de tweede editie van de Belgian Fashion Awards plaatsvindt in haar gebouw, als voorbode van We Are Fashion, de eerste Brusselse maand van de mode. Samen met onze partners zijn we blij om de talrijke Belgische creatieve en ondernemende talenten de erkenning te geven die ze verdienen. Door de hoge kwaliteit van onze modescholen, het ondernemerschap van onze bedrijven en ontwerpers bewijzen we hiermee eens te meer dat de modesector een belangrijk Belgisch exportproduct is.” Alexandra Lambert, MAD.

“De modesector is een kruispunt van creativiteit en ondernemerschap. Elk aspect van deze sector verdient een spotlight, als erkenning vanuit de sector zelf alsook vanuit het grote publiek”, vertelt Ann Claes, Senior Project Manager bij Flanders DC. “Met de Ik Koop Belgisch campagne zetten we merken van eigen bodem al langer in de kijker, met de Belgian Fashion Awards gaan we weer een stap verder.” Ann Claes, Flanders DC.

Met deze prijzen wil Wallonie-Bruxelles Design Mode eigen talent meer zichtbaarheid geven en helpen bij het uitbouwen van een internationale carrière. In alle facetten van de modesector bekleden Belgen topfuncties, en dat mag geweten zijn! Deze prijzen zetten ook het talent in de schijnwerpers dat vaak in de schaduw werkt.” Giorgia Morero, WBDM.


Waar en wanneer: De prijsuitreikingen vinden plaats op 11 oktober in het MAD, Brussels Fashion & Design Platform, Nieuwe Graanmarkt 10, Brussel, als aftrap van de eerste editie van WE ARE FASHION. Een event dat de Belgische mode een maand lang in de kijker zet met tentoonstellingen, modeshows, seminaries, workshops, pop-upstores, performances en rondleidingen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. 

Contact

Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen

+32 3 746 09 46

info@flandersdc.be

www.flandersdc.be