Samenwerking tussen sectoren centraal tijdens vierde Flanders DC bootcamp

Vanaf 29 april organiseert Flanders DC in samenwerking met Vlerick Business School een innovatiebootcamp. De vierde editie van dit gratis opleidingstraject staat in het teken van samenwerking tussen sectoren. Niet toevallig één van de thema’s waar de organisatie voor ondernemingscreativiteit op inzet.

Het idee voor bootcamps, korte en krachtige werktrajecten met tastbare resultaten, is ontstaan binnen grote bedrijven. Via bootcamps komen deze bedrijven snel tot innovatieve toepassingen, producten en businessvormen. Flanders DC en Vlerick Business School hebben deze werkvorm vertaald naar een manier om KMO’s, intrapreneurs en starters bij elkaar te brengen om op die manier nieuwe businesses en samenwerkingen te laten ontstaan.

Door de jaren heen is het concept van de bootcamps telkens verbeterd en gestroomlijnd. “Dit jaar leggen we de nadruk echt op cross-sectorale samenwerking en beperken we ons niet tot een enkel thema”, vertelt Jan Bormans, projectcoördinator bij Flanders DC, “waar we vorige jaren expliciet op zoek waren naar bedrijven, teams en individuen om te werken rond één thema, gooien we het concept nu open en willen we iedereen met een innovatief idee waar een vorm van crosssectorale samenwerking in zit zich kandidaat laten stellen”.

Het Innovation Board, samengesteld uit innovatiespecialisten van zowel Flanders DC als Vlerick Business School, dat beslist welke teams tot de uiteindelijke bootcamp worden toegelaten staat dus een moeilijke taak te wachten. Uiteindelijk kunnen slechts zes teams deze opleiding starten.

Dat de opleiding resultaten afwerpt bewijst Haspenwood, het project van Bart Dooms. De bootcamp heeft het team in 2013 toegelaten om van een goed idee te komen tot een stevig business opportunity plan. “De intense coaching zorgde ervoor dat we onszelf de juiste vragen stelden en dat we met steeds betere inzichten verder konden”, vertelt Dooms. Deze bootcamp heeft de de basis gelegd voor wat Haspenwood vandaag doet en hoe ze het doen.

De ervaringen met deze bootcamps en de IWT-oproep CICI zetten Flanders DC eens te meer centraal in het Vlaamse innovatielandschap als het over crosssectorale samenwerking gaat. “We merken gewoon dat genetwerkte organisaties tot veel disruptievere innovatie komen dan bedrijven die niet samenwerken”, vertelt Flanders DC directeur Pascal Cools “zeker als het gaat over KMO’s zie je dat deze vorm van innovatie de toekomst zal gaan uitmaken”.

Bekijk de website van het bootcamphttp://www.innoveersamen.beBekijk de TV limburg reportage over Haspenwoodhttp://www.tvl.be/nl/programmas/fan-van-limburg/wakker-op-de-akker-reeks-rond-kruisbestuiving-haspenwood-2015-02-24/

Jan Bormans

Projectcoördinator Bootcamp

Jan Seurinck

Creativity Evangelist, Flanders DC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Flanders DC

Flanders DC, voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector. Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming. Return on Creativity, daar staan we voor.

Contact

Diestsevest 76 - 3000 Leuven

+32 16 24 29 24

[email protected]

www.flandersdc.be